Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Μελέτη: Εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας με αναπηρίες

Το 2019, δημοσιεύθηκε η έκθεση “Transforming the Education Workforce: Learning Teams for a Learning Generation” από την Επιτροπή Παιδείας, στην οποία επισημάνθηκε ότι ένας ολοένα και πιο διαφοροποιημένος πληθυσμός μαθητών χρειάζεται μια βαθύτερη δέσμευση και επικοινωνία με ένα διαφοροποιημένο δυναμικό εκπαιδευτικών. Η έκθεση τόνισε την ανάγκη για νέες προσεγγίσεις για να διασφαλιστεί ότι όλες οι μορφές στη διδασκαλία είναι προσβάσιμες για υποεκπροσωπούμενες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των ανάπηρων ατόμων.

Σταματούν τα ταξίδια όταν κλονίζεται η υγεία ή παρουσιάζεται μια αναπηρία; Μπορεί να συμβεί το αντίθετο

Η τελευταία φορά που περπάτησα μία πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη ήταν το 2006. Η 28η Οκτωβρίου έπεφτε τριήμερο και είχα αποφασίσει ότι δεν μπορούσα να περιμένω άλλο για την κατάλληλη ευκαιρία να πάω στην Κωνσταντινούπολη, θα έμπαινα σε ένα αεροπλάνο και θα πήγαινα μόνη μου, χωρίς να ξέρω κανέναν. Την περπάτησα όλη χωρίς σταματημό, πρόλαβα την Αγια-Σοφιά πριν γίνει τζαμί και το Μεγάλο Παζάρι με τα παλιά ακόμη μάρμαρα, τα σκαμμένα από τα βήματα των αιώνων. Δεν ήξερα ότι ήταν η τελευταία φορά που περπατούσα με τη φωτογραφική μηχανή κρεμασμένη στο λαιμό. Ευτυχώς, είχα προλάβει να σκαρφαλώσω στους αρχαίους ναούς της Σρι Λάνκα, να χαθώ στις υπαίθριες αγορές της Μπανγκόκ, να διαβώ το φαράγγι στην Πέτρα και να αναρριχηθώ μέχρι την κορυφή, στο «Μοναστήρι», ένα μεσημέρι Αυγούστου.

Νέοι Γονείς: «Εκπληρώνοντας τον πιο υπεύθυνο ρόλο»

Τα ζευγάρια που γίνονται για πρώτη φορά γονείς συχνά μιλούν για μία από τις πιο χαρούμενες, ξεχωριστές, και παράλληλα, πιο εξαντλητικές και αγχωτικές εμπειρίες της ζωής τους. 

Κοινωνικά, θα λέγαμε πως η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί την αναμενόμενη ολοκλήρωση ενός κύκλου κατά τον οποίο ένα ζευγάρι έρχεται κοντά, ερωτεύεται και αποφασίζει ενσυνείδητα να φέρει στον κόσμο ένα τέκνο. Παράλληλα όμως, δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ο γονεϊκός ρόλος επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας ενός ζευγαριού και δεν επενδύεται αποκλειστικά με θετικά συναισθήματα. Τί έχει σημασία, λοιπόν, να έχουν υπόψη οι νέοι γονείς;

Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία: Ένα μικρό μουσείο έβδομης τέχνης για μαθητές

Μια νέα ξεχωριστή δράση εγκαινιάζει η Cinemathesis για μαθητές και μαθήτριες κάθε γωνιάς της Ελλάδας με τίτλο «Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία». Μια περιοδική έκθεση με διαδραστικές προβολές και βιωματικά εργαστήρια, η οποία θα ταξιδεύει από τόπο σε τόπο βοηθώντας τα παιδιά, ειδικά όσα ζουν σε ακριτικές περιοχές, να εξοικειωθούν με τον σύγχρονο πολιτισμό. Ένα κινητό μουσείο έβδομης τέχνης μέσα στο ίδιο το σχολείο, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν -με άξονα τις Καλές Τέχνες- τα δικά αυτοσχέδια κινηματογραφικά εκθέματα, να αποκτούν εμπειρική γνώση και να διαμορφώνουν την αισθητική τους αντίληψη.

Θεσσαλονίκη: Χριστουγεννιάτικο παζάρι αγάπης από το παιδικό χωριό SOS Πλαγαρίου

Τo Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου σας καλεί στο χριστουγεννιάτικο παζάρι αγάπης που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Χωριού, στις 9 & 10 Δεκεμβρίου, 10:00 έως 19:00.

Τα 8 πιο επικίνδυνα λάθη που κάνουν οι γονείς σύμφωνα με κορυφαίο παιδίατρο

Η ανατροφή των παιδιών δεν συνοδεύεται από εγχειρίδιο, επομένως οι γονείς πρέπει να καταλάβουν μόνοι τους το σωστό. Ποια λάθη, όμως, είναι αυτά που πρέπει να αποφύγουν;

Οι βασικές πηγές συμβουλών μας—φίλοι, το διαδίκτυο, οι ίδιοι οι γονείς μας— ενδέχεται να μην έχουν τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες. Στη συνέχεια, όταν φτάνουμε στο ιατρείο του παιδιάτρου, είτε είμαστε πολύ αγχωμένοι, είτε βιαζόμαστε ή ντρεπόμαστε να κάνουμε τις ερωτήσεις μας.

Βιωματική ψυχοεκπαιδευτική δράση (10/12/2023) για την πολλαπλή σκλήρυνση από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Βιωματική ψυχοεκπαιδευτική δράση για τους φροντιστές ασθενών, ασθενείς και παιδιά ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) συνδιοργανώνει ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη μαζί με την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και την Ondine - Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. 

Η δράση που την εποπτεία της έχει η αντιδήμαρχος Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Παιδείας Ελένη Γιαννούδη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 12:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος και θα έχει διάρκεια 4 ώρες.

Άλλο ένα χρυσό για τον Στεφανουδάκη με ευρωπαϊκό ρεκόρ!

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2023 συνεχίζει τις επιτυχίες του σε διεθνές επίπεδο και επιβεβαιώνει ότι είναι μεταξύ των κορυφαίων αθλητών του ακοντισμού στον κόσμο. Ο Στεφανουδάκης στον τελικό της κατηγορίας F54 στο World Ability Sport Games κάρφωσε το ακόντιό του στα 31.50μ για να κερδίσει όχι μόνο το χρυσό μετάλλιο αλλά και να καταρρίψει το ευρωπαϊκό (και φυσικά το πανελλήνιο) ρεκόρ, το οποίο από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 κρατούσε με 31.19μ ο Αλεξάι Κουζνέτσοβ (Ρωσία).

Πατατάκια αντί για αντικαταθλιπτικά

Ξαπλωμένη στον καναπέ με μια μεγάλη συσκευασία τσιπς στην αγκαλιά «χαζεύει» τηλεόραση, αλλάζοντας συνεχώς κανάλια και μασουλώντας. Είναι έντεκα παρά τέταρτο και είναι η «δική» της ώρα, η μοναδική παρένθεση στο 24ωρο στην οποία έχει τη δυνατότητα να χαλαρώσει. Ωστόσο, στο μυαλό της στριφογυρνούν η πικρόχολη ατάκα του διευθυντή της –«άλλη μια προθεσμία που έχασες»–, το απαξιωτικό βλέμμα του συζύγου της –«δεν καταλαβαίνεις τους νομικούς όρους»–, την κριτική του γιου της – «μόνο εσύ καταφέρνεις να κολλάς τα μακαρόνια».

Ένα κυλικείο συμπερίληψης που απασχολεί νέους με αναπηρία

Τα επίσημα εγκαίνια του Κυλικείου της 3SSchool Synergy Snacks στον Άγιο Δημήτριο, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνας Μιχαηλίδου και εκπροσώπων από την ΔΥΠΑ, το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα αλλά και το Junior Achievement Greece, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ίδρυση του κυλικείου από την 3S πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου. Στον χώρο βρέθηκαν υποστηρικτές, εκπαιδευτικοί, εθελοντές, γονείς αλλά και άτομα με αναπηρία που εργάζονται στο εγχείρημα.

Πειραματική συσκευή βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ασθενείς με τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις

Επιστήμονες στις ΗΠΑ εμφύτευσαν μια πειραματική συσκευή σε πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου η οποία βελτίωσε σημαντικά τις νοητικές τους λειτουργίες. Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», επιστήμονες από το Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη εμφύτευσαν μια πειραματική συσκευή σε πέντε άτομα ηλικίας 22 έως 60 ετών, με μέτριες έως σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις. Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, τα εμφυτεύματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για χρόνιες εγκεφαλικές κακώσεις, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πώς ένας φωτογράφος έσωσε εκατομμύρια παιδιά από σκληρές συνθήκες εργασίας και αποκάλυψε το γκρίζο πρόσωπο της Αμερικής

 Τα πεντάχρονα παιδιά, στις μέρες μας- τουλάχιστον στον Δυτικό Κόσμο- μοχθούν για να μάθουν τα πρώτα τους γράμματα και πασχίζουν δέσουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους· ιδροκοπούν έπειτα από μια ώρα στην παιδική χαρά της γειτονιάς τους και τα βράδια πέφτουν ν’ αποκοιμηθούν για να ονειρευτούν ότι γρήγορα θα μεγαλώσουν… Όμως, μόλις πριν από 100 χρόνια, ένα πεντάχρονο παιδί γονάτιζε από τον κάματο, εργαζόμενο σε ένα υφαντουργείο ή στέγνωνε κάτω από τον ανάλγητο ήλιο μαζεύοντας βαμβάκι.