Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015
Πότε να πείτε στα παιδιά την αλήθεια για τον Aϊ- Βασίλη;
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα μεγαλύτερα παιδάκια που είναι και περισσότερο υποψιασμένα έχουν την ίδια απορία και κάνουν στους γονείς τους ερωτήσεις σχετικά με τη ύπαρξη του αγαπημένου Άγιου όλων των παιδιών, που δεν είναι άλλος από τον Αϊ – Βασίλη.
Είναι όμως επιλογή σας να κρατήσετε τον μύθο ζωντανό μαζί με το παιδικό όνειρο ή να επιλέξετε να πείτε την αλήθεια και να «γκρεμίσετε» το όνειρο.
«Αν το ξανακάνεις, θα μπεις τιμωρία»
Αυτήν και χιλιάδες άλλες απειλές ξεστομίζουν οι γονείς προκειμένου να τιθασεύσουν τα «άτακτα» παιδιά τους. Ποια είναι η σημασία της τιμωρίας και πόσο καλό μπορεί να κάνει τελικά η τιμωρία;
Διαλέξτε τα σωστά δώρα για τα παιδιά
Οι μέρες των εορτών χαρακτηρίζονται από τα πολλά δώρα που αγοράζουμε όλοι για τα παιδιά. Τα δικά μας, των φίλων μας, τα βαφτιστήρια μας τα ανιψάκια μας ακόμα και για τα παιδάκια που ζουν σε ιδρύματα. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κίνδυνου καθώς όπως λένε, πάνω στη μεγάλη μας χαρά να πάρουμε ένα δώρο για ένα παιδί, πολλές φορές δεν προσέχουμε να ανταποκρίνεται στην ηλικία του αλλά και να είναι ακίνδυνο στα χέρια του.
Γιατί οι γιορτές προκαλούν άγχος στους γονείς;
Οι γιορτές μπορεί να προκαλούν χαρά και ευφορία στα μικρά παιδιά, στους περισσότερους γονείς όμως δημιουργούν έντονο άγχος και στρες που έχει επιπτώσεις και στις μεταξύ τους σχέσεις.
Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της νομικής εταιρείας Vardags, στο Λονδίνο, όπου οι 1.000 συμμετέχοντες προέταξαν πολλούς και διαφορετικούς λόγους για τους οποίους οι γιορτές επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις τους.
Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών και οι εξωσχολικές δραστηριότητες
Η σημασία του ελεύθερου χρόνου στη ζωή των παιδιών είναι αδιαμφισβήτητη. Ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών και των εφήβων, δικαίωμα στην αυτενέργεια και την αυτοδιάθεση. Κατά τον ελεύθερο χρόνο τα παιδιά ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητά τους, αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες, εξελίσσονται, κοινωνικοποιούνται. Καθώς έχει άρρηκτη σχέση με την ψυχική υγεία, βοηθά το παιδί να αναπτυχθεί όχι μόνο στο γνωστικό ή/και το βιοσωματικό τομέα, αλλά και τον κοινωνικό και συναισθηματικό.
Ευθύμης Δημόπουλος:Είναι πληκτικό το δημοτικό σχολείο ;
Το σχολείο ως χώρος κοινωνικότητας (συνεύρεσης φίλων, παρέας, παιχνιδιού) παραμένει αναντικατάστατο. Τα παιδιά που για διάφορους λόγους (π.χ. ιώσεις, αρρώστιες, τραυματισμοί κλπ) αναγκάζονται να μείνουν σπίτι τους, υποφέρουν. Θέλουν να γυρίσουν το συντομότερο στο σχολείο. Ακόμη και αν δεν έχουν αναρρώσει πλήρως. Η πλήξη παράγεται κατά κύριο λόγο στο σπίτι, μακριά από φίλους και συνομηλίκους.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)