Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Memory ήχων: «Μελισσούλες έκπληξη».

Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Διαφέρει από τα συνηθισμένα επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς εστιάζει στην αίσθηση της ακοής, μια αίσθηση που καλλιεργείται κυρίως κατά την βρεφική ηλικία και μετά δεν απασχολεί ιδιαίτερα γονείς, εκπαιδευτικούς και κατασκευαστές παιδικών παιχνιδιών. Είναι για ένα παιχνίδι που μπορεί να παιχτεί άνετα και από παιδιά με σοβαρά προβλήματα όρασης, με μικρές τροποποιήσεις στο ταμπλό. Η μοναδική κατηγορία παιδιών που αποκλείεται από το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα ακοής – κώφωση. 

Άποψη: Π. Λιάκας "Μη γίνετε εκπαιδευτικοί, αν δεν αγαπάτε το επάγγελμά σας"

Στην αρχή του ακαδημαϊκού μου έτους παρατήρησα μερικούς πρωτοετείς φοιτητές να παρουσιάζουν μια σύγχυση μεταξύ της απλούστευσης των αλγεβρικών εκφράσεων και της επίλυσης αλγεβρικών εξισώσεων. Χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για να φτάσω στη ρίζα του προβλήματος: δεν καταλάβαιναν την έννοια της ισότητας. Ξέρετε, τον πανταχού παρόντα και φαινομενικά καλοήθη φίλο μας: «=». Και τότε είδα το ίδιο πρόβλημα σε ορισμένους δευτεροετείς φοιτητές και, στη συνέχεια, ακόμη και σε μικρούς μαθητές.

Γνωστικό ερέθισμα η δεύτερη γλώσσα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας διευρύνει τις δυνατότητες του εγκεφάλου. Αυτό έχει αποδειχθεί από αλλεπάλληλες επιστημονικές έρευνες, μία νέα μελέτη όμως αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία. Η έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών επισημαίνει ότι όσοι άρχισαν να μαθαίνουν αγγλικά στην ηλικία των δέκα ετών και να έχουν καθημερινή τριβή με τη γλώσσα παρουσίασαν βελτιώσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου σε σύγκριση με εκείνους που μιλούσαν μόνο αγγλικά και δεν έμαθαν μια δεύτερη γλώσσα. Τα ευρήματα απηχούν τις παρατηρήσεις παλαιότερων ερευνών, που εντόπισαν αυτές τις βελτιώσεις σε ανθρώπους οι οποίοι έμαθαν μια δεύτερη γλώσσα σε πολύ μικρότερη ηλικία.

Η έλλειψη ύπνου καθοριστική για τους εφήβους

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι που έχουν κακές συνήθειες ύπνου είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές μελλοντικά, απ’ ότι εκείνοι που έχουν ένα συνεχή και αδιατάραχτο, βαθύ ύπνο.

Βρετανία: 5χρονος δεν πήγε σε πάρτι και του ζητούν να πληρώσει

Οι γονείς ενός πεντάχρονου αγοριού στην Βρετανία έλαβαν μία διαταγή πληρωμής για τα έξοδα που αντιστοιχούσαν στον γιο τους, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί στο πάρτι μίας συμμαθήτριάς του στο οποίο ήταν προσκεκλημένος. Μάλιστα, απειλούνται να συρθούν στα δικαστήρια σε περίπτωση που δεν καταβάλουν το ποσό των 15,95 λιρών (περίπου 21 ευρώ) - τόσα ήταν τα χρήματα που ξόδεψε η οικογένεια του κοριτσιού που έκανε το πάρτι για κάθε παιδί που είχε καλέσει.

Οργισμένο κατηγορώ των εφήβων προς τους γονείς

Τα φώτα σβήνουν και τα παιδιά επιτέλους ησυχάζουν. Οι δάσκαλοι κάθονται στις πίσω γραμμές, κάποιοι υπεύθυνοι της Στέγης που οδήγησαν τους μαθητές στον χώρο δίνουν μερικές τελευταίες οδηγίες, η παράσταση αρχίζει. Μία ώρα περίπου διαρκεί το έργο «Οχι αθώος πια», ένα από τα πιο σκληρά και ειλικρινή του είδους θεάτρου που απευθύνεται σε εφήβους, το οποίο παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από την ομάδα Happy End σε σκηνοθεσία και κείμενο της Γεωργίας Μαυραγάνη.

Δάνεισε τα μάτια σου σε άτομα με προβλήματα όρασης με το 'Be my Eyes'

Ιδού μια εφαρμογή που θέτει την τεχνολογία των smartphones στην υπηρεσία όσων την έχουν πραγματική ανάγκη, κι εν προκειμένω των ατόμων με απώλεια όρασης, με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. 

Μιλάμε για το 'Be My Eyes'. Το δωρεάν application που επιτρέπει στους εθελοντές χρήστες να δανείσουν με απλό τρόπο την όρασή τους σε ένα τυφλό άτομο, τη στιγμή που χρειάζεται για να διαβάσει μια επιγραφή ή να ανγνωρίσει ένα εντικείμενο, αλλά επιτρέπει και στα άτομα με πρόβλήματα όρασης να αναζητήσουν βοήθεια σε πραγματικό χρόνο, ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζονται. 

Αφιερώστε 40 δευτερόλεπτα να δείτε αυτό το βίντεο. Μπορεί να σώσετε μια ζωή!

Ένα φυστίκι, ένα καπάκι, μία πριγκίπισα και ένα μωρό-ζελαδάκι είναι μεταξύ άλλων οι ήρωες μιας καμπάνιας με τίτλο “The Chokeables” που δείχνουν στους γονείς πώς να βοηθήσουν ένα μωρό που πνίγεται.