Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Τα 10 δικαιώματα του (μικρού) επισκέπτη ενός Μουσείου

Είκοσι «παίκτες», συγγραφείς που μοιράζονται τις ιδέες τους στο συλλογικό αυτό ψηφιακό βιβλίο, στο παιχνίδι του συνδυασμού των πέντε λέξεων: Μουσεία, εκθέματα, μαθητές, γνώση, διασκέδαση και με τον απλό κανόνα να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο, μια δραστηριότητα, ώστε να τις συνδυάσουν όλες χωρίς να παραλείψουν ούτε μία. Από μία και μόνο ιδέα, πολλές φορές ακόμη κι από μία και μόνο λέξη, μπορεί να σχεδιαστεί μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη γνώση με τη διασκέδαση με έναν τρόπο μοναδικό, σχεδόν μαγευτικό. Ας αναζητήσουμε λοιπόν στις σελίδες που ακολουθούν τη λέξη εκείνη που θα μας δώσει την αφορμή για ένα ατέλειωτο
παιχνίδι με τους μαθητές και τα παιδιά μας με πολλαπλά οφέλη!

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές στους παιδικούς σταθμούς!

Σε πολλούς δήμους της Ελλάδος, ξεκίνησαν αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Κάθε δήμος ορίζει τη δική του ημερομηνία έναρξης και λήξης υποβολής δικαιολογητικών και αιτήσεων, συνήθως όμως η προθεσμία είναι μέχρι τις 30/06/2014. Πρίν λοιπόν ενημερωθείς από το δήμο της περιοχής σου για την ακριβή ημερομηνία, δες εδώ τί δικαιολογητικά χρειάζεσαι:

«Ζωγράφοι σε δράση» ομορφαίνουν σχολεία

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε την περασμένη Δευτέρα τους μαθητές του 9ου Δημοτικού Ειδικού Σχολείου στο Γουδί, το οποίο συστεγάζεται με δύο ακόμα δημοτικά. Σε αυτό φοιτούν 32 παιδιά με αυτισμό, κινησιακά και αναπτυξιακά προβλήματα. Αίθουσες στις οποίους περνούν τη μέρα τους, αλλά και το προαύλιο, είχαν βαφτεί με ζωηρά χρώματα και σχέδια. Βλέποντας τις τοιχογραφίες τα παιδιά έμειναν να κοιτάνε αποσβολωμένα για ώρα, ενώ οι ζωγραφιές στο προαύλιο προσέφεραν αμέσως αφορμή για παιχνίδι -το πολύχρωμο σαλιγκάρι, το φίδι και τα άλλα σχέδια έπιασαν τόπο.

Συμβουλές για να καθαρίσετε εύκολα τα παιχνίδια των παιδιών!

Τα παιχνίδια των παιδιών σας είναι από τα αντικείμενα που χρειάζονται σχολαστική καθαριότητα αφού τα παιδιά περνούν με αυτά αρκετές ώρες. Και επειδή όπως και άλλα αντικείμενα γίνονται φορείς μικροβίων πρέπει να τα πλένουμε προσεκτικά. 

Επάγγελμα: Παιδίατρος χωρίς σύνορα

Μία Ελληνίδα γιατρός αφηγείται σε α’ πρόσωπο πώς είναι να σώζεις παιδικές ζωές στην καρδιά της Αφρικής. 

Ονομάζομαι Πάτρα Κωλέτση και είμαι παιδίατρος. Διάλεξα αυτή την ειδικότητα όταν διάβασα πριν χρόνια σε ένα δημοσίευμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ότι στη Σιέρρα Λεόνε δεν υπήρχε ούτε ένας παιδίατρος. Ολόκληρη χώρα χωρίς ειδικευμένο ιατρό και η παιδική και βρεφική θνησιμότητα σε ασύλληπτα υψηλά επίπεδα.

Διδάσκοντας τα παιδιά να αγαπούν την αλήθεια

Η αρετή της ειλικρίνειας ως η πιο θαρραλέα μορφή της τόλμης
Η διδασκαλία της ειλικρίνειας έχει τεράστια αξία, γιατί αποτελεί κομμάτι της ηθικής ανάπτυξης και της συναισθηματικής δύναμης των παιδιών