Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Μάθημα στη ... βιβλιοθήκη

«Εμείς κάνουμε μάθημα στο βιβλιοθήκη. Για να μην ενοχλούμε τους άλλους μαθητές στην τάξη. Έτσι μας είπε η διευθύντρια.»

Όχι. Η βιβλιοθήκη δεν είναι ο χώρος που τα παιδιά μας κάνουν μάθημα. Οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης με τους μαθητές μας κάνουμε μάθημα ΜΕΣΑ στις γενικές τάξεις. Εκεί ανήκουμε. Εκεί μαθαίνουμε. Εκεί ζούμε. 

Edupass.gov.gr: νέο ψηφιακό εργαλείο για την περαιτέρω θωράκιση της δια ζώσης εκπαίδευσης

Ένα νέο εργαλείο για τη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων και ιδιαίτερα των Πανεπιστημίων, τίθεται στη διάθεση της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας με συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, edupass.gov.gr, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΓΕΛ: Η εξεταστέα ύλη και οι οδηγίες διδασκαλίας μαθημάτων Α' & Β' Λυκείου

Διδακτέα Ύλη και οδηγίες για τη διδασκαλια των μαθημάτων του Γενικού Λυκείου για τις τάξεις της Α' και Β' Λυκείου - Αναλυτικά το ΦΕΚ

Δημοσιεύτηκε ΦΕΚ, με την υπ. αριθμ. 103701/Δ2 –ΦΕΚ B 4254 – 15.09.2021– απόφαση της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττας Μακρή «Καθορισμός εξεταστέας ύλης για τα μαθήματα της Α’ και Β’ τάξης Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις για το σχολικό έτος 2021-22».

Στο “Βάθρο” της Ζωής

“Έδωσα μάχη όλα αυτά τα χρόνια που πάλεψα να ανέβω στο βάθρο, στο κάθε “βάθρο” της ζωής. Έδωσα μάχη με τις αμφιβολίες, οι οποίες με γυρόφερναν, αλλά ποτέ δεν επέτρεψα να εισχωρήσουν μέσα μου. Έδωσα μάχη με ανθρώπους που προσπάθησαν να με τρομάξουν, αλλά η στάση μου προς την ζωή, τους έκανε εν τέλει να με κοιτούν με το βλέμμα σηκωμένο ψηλά (παρότι καθιστός στο καροτσάκι μου)… Έδωσα μάχη με τους δικούς μου ανθρώπινους φόβους, που πήγαν να φοβίσουν τα όνειρα μου…”

Ηλεκτροκίνητα ποδήλατα για ΑμεΑ παρουσιάζονται στην 85η ΔΕΘ


Σχολεία - εγκύκλιος: Υγειονομικοί έλεγχοι και στα μαγαζιά τροφίμων κοντά στα σχολικά κτίρια

Αυστηρότεροι υγειονομικοί κανόνες στα σχολεία, αλλά και υγειονομικούς ελέγχους στα καταστήματα ποτών και τροφίμων που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση από τα σχολικά κτίρια προβλέπει νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

«Η οδική ασφάλεια δεν είναι το πώς θα βγάλεις γρήγορα το δίπλωμα οδήγησης στα 18 σου»

«Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω με δύο λέξεις τον Δημήτρη Αντωνίου, αυτές θα ήταν σίγουρα φως και ζωή»:αυτό είχα γράψει γι’ αυτόν τον άνθρωπο το 2020. Κι όποτε μιλάω για εκείνον, τις ίδιες ακριβώς λέξεις χρησιμοποιώ. Φως και ζωή. Στα 16 του χρόνια ένα τροχαίο ατύχημα τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και έκτοτε έβαλε ως στόχο ζωής την ενημέρωση όλων για τα τροχαία ατυχήματα και εν γένει για την κυκλοφοριακή αγωγή.

Online ομάδα υποστήριξης ενηλίκων με ΔΕΠΥ

ADHD Toolkit: Online ομάδα υποστήριξης ενηλίκων με ΔΕΠΥ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στους ενήλικες εμφανίζεται με πολλές δυσκολίες όχι μόνο στη συγκέντρωση, αλλά και στην οργάνωση, την προτεραιοποίηση και την κινητοποίηση, στην αίσθηση χρόνου και στη μνήμη εργασίας επηρεάζοντας όλους τους τομείς της ζωής από τη διαχείριση της καθημερινότητας, τις σπουδές και τον εργασιακό χώρο έως τις σχέσεις και την αυτοφροντίδα.

Νέα Σμύρνη – Έβαλαν παιδιά νηπιαγωγείου σε… αίθουσα λυκείου

Μια απίστευτη καταγγελία έκανε μια μητέρα στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

Σύμφωνα με την κ. Ευαγγελία Αναστασοπούλου, στη Νέα Σμύρνη, έβαλαν παιδιά νηπιαγωγείου σε σχολείο ΕΠΑΛ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μάλιστα, τοποθέτησαν χωρίσματα νοβοπάν στους διαδρόμους, και έτσι εντός του ΕΠΑΛ, εκτός των μαθητών του, φιλοξενούνται και παιδιά από… τέσσερα νηπιαγωγεία της περιοχής.

Από τη Μόρια στη Βοστόνη με υποτροφία η 12χρονη Αρεζού

Για τις ΗΠΑ και το Διεθνές Σχολείο της Βοστόνης, όπου έγινε δεκτή με υποτροφία, ετοιμάζει τις αποσκευές της η Αρεζού, μία 12χρονη Αφγανή μαθήτρια από τη Λέσβο.

Η Αρεζού ήταν μόλις έξι χρονών όταν αναγκάστηκε με την οικογένειά της να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Αφγανιστάν, για να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης. Η εκπαίδευσή της διακόπηκε, ωστόσο η αρχή των γονιών της ήταν ότι το παιδί δεν πρέπει να διακόψει τα μαθήματά του, με αποτέλεσμα να τη διδάσκουν οι ίδιοι ακόμα και στο σπίτι.

Προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη κοινωνία για τα άτομα με κώφωση/βαρηκοΐα

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Σχολείων Κωφών και Βαρήκοων Πανοράματος Θεσσαλονίκης διοργανώνει μία διαδικτυακή διημερίδα στις 25 & 26 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοηματικών Γλωσσών στις 23 Σεπτεμβρίου αλλα και της Διεθνούς Εβδομάδας των Κωφών.

Στο μικροσκόπιο ξανά το TikTok- Έρευνα και για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων παιδιών

Δύο έρευνες για το TikTok, που αφορούν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων παιδιών και τη μεταφορά δεδομένων στην Κίνα, ξεκίνησε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, που είναι η βασική ρυθμιστική αρχή στην ΕΕ για πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες του διαδικτύου λόγω του ότι βρίσκονται στη χώρα τα κεντρικά γραφεία τους, μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα που αντιστοιχούν σε έως και το 4% των παγκόσμιων εσόδων τους.

Μέχρι την Παρασκευή οι μαθητές μπορούν να προμηθευτούν self tests για όλο τον Σεπτέμβριο

Έως και την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, υπενθυμίζει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου ολόκληρου του Σεπτεμβρίου.

Ευρωπαϊκή βράβευση στον Δημήτρη Κοντοπίδη

Mε το βραβείο ELF award 2021 διακρίθηκε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σύλλογου Κυστικής Ίνωσης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Δημήτρης Κοντοπίδης. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού European Lung Foundation (ELF).

Θεοδωρικάκος: Εκστρατεία ενημέρωσης κατά της τρομοκρατίας στα σχολεία

«Η απόδοση τιμής στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας είναι ιερό καθήκον της Πολιτείας, αλλά και συστατικό στοιχείο της αντί-τρομοκρατικής πολιτικής. Κρατώντας ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων δυναμώνουν οι αντοχές της κοινωνίας μας έναντι της τρομοκρατικής απειλής» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής για την Υποστήριξη θυμάτων βίας και τρομοκρατίας.

Καβάλα: «Μάθε παιδί μου γράμματα» μιας άλλης εποχής

Τον σχολικό κόσμο και τις αναμνήσεις άλλων εποχών συγκεντρώνει στον ισόγειο χώρο της κατοικίας του, στην Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου Καβάλας, ο Βασίλης Βεργόπουλος.

Η εντυπωσιακή συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια και περιλαμβάνει περισσότερα από 6.000 εκθέματα.

«Πρόκειται για όλα όσα σημάδευσαν τη σχολική ζωή εκατοντάδων μαθητών πουν κάποτε φορούσαν ακόμα ποδιές, μετέφεραν ξύλα για να ζεστάνουν τις τάξεις τους, προσπαθούσαν να κρατούν καθαρούς τους κονδυλοφόρους και να μη λερώνονται από το μελανοδοχείο, που έκαναν μάθημα καλλιγραφίας και διδάσκονταν ιστορία από χειροποίητους εικονογραφημένους χάρτες» σημειώνει ο κ. Βεργόπουλος στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βασίλη Λωλίδη.