Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ανήλικοι έκαψαν σπίτι μεταναστών. «Το κάναμε για αστείο»


Μαθητές ηλικίας από 14 έως 17 χρόνων συμμετείχαν σε ομάδα που επιχείρησε να πυρπολήσει με μολότοφ και μπουκάλια με οινόπνευμα σπίτι, στο οποίο μένουν μετανάστες από το Μπανγκλαντές σε περιοχή της Σπάρτης.
 Με ακάλυπτα πρόσωπα και αδιαφορώντας αν θα τους αναγνωρίσουν, η ομάδα των παιδιών εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον των μεταναστών πετώντας μπουκάλια και μολότοφ. «Το κάναμε για αστείο», είπαν κάποια από τα παιδιά στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης.

Για μια καλύτερη εκπαίδευση των τυφλοκωφών στην Ελλάδα

Πριν μερικά χρόνια τα μέλη του δικτύου εργαζομένων εκπαιδευτικών με τυφλοκωφούς (συντομογραφικά τ/κ) μαθητές, συνέταξαν ένα κείμενο με τις βασικές θέσεις/αιτήματα για μιά καλύτερη εκπαίδευση των τ/κ μαθητών στην Ελλάδα. Οι θέσεις τους ως και σήμερα παραμένουν στο ακέραιο επίκαιρες.

Ελεν Κέλερ, το «θαύμα θέλησης» του προηγούμενου αιώνα:Σπάνια ντοκουμέντα από την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 1946

To μεγαλύτερο θαύμα θέλησης του προηγούμενου αιώνα ήταν δίχως την παραμικρή αμφιβολία μια γυναίκα. Ο λόγος για την τυφλοκωφή Αμερικανίδα Ελεν Κέλερ, η ζωή της οποίας, τα επιτεύγματα και η προσφορά της, υπερέβησαν κατά πολύ το οτιδήποτε στις μέρες της θεωρείτο δυνατόν, για έναν άνθρωπο που συνδύαζε απώλεια όρασης και ακοής συνάμα.
Αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό του δασκάλου του σχολείου τυφλοκωφών Αθήνας Ν. Δημητρίου, φωτίζουμε άγνωστες λεπτομέρειες απ’ την ζωή της Κέλερ, μεταξύ των οποίων και κάποιες από επίσκεψή της στην χώρα μας 63 χρόνια πριν. Οσα ακολουθούν, αποκαλύπτουν μιά πολύπλευρη πολιτικοποιημένη γυναικεία προσωπικότητα, που ενάντια στις συνθήκες της εποχής της αντιστάθηκε, ωρίμασε και εντέλει άλλαξε προς το καλύτερο την ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.