Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

"Κακός δάσκαλος"

 «Είναι πολύ αυστηρός», «Είναι κακός μαζί του», «Δεν δείχνει καθόλου κατανόηση», «Το προσβάλλει συνέχεια», «Δεν το βοηθάει καθόλου», «Δεν ενδιαφέρεται για το παιδί μου».

Θεσσαλονίκη: Απροσπέλαστα δια ... νόμου κτήρια και καταστήματα για τα άτομα με αναπηρία

Η νομοθεσία όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά συχνά αποκλείει την ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα σε ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους χώρους

Δέσμιοι του νόμου είναι οι άνθρωποι με κινητική αναπηρία σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους στα καταστήματα, αλλά και σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της Θεσσαλονίκης.

Ενδοσχολική βία: Ο «τρίτος άνθρωπος» είναι «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προβλήματος

«Ενδοσχολική βία: εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βίαιη και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο πλαίσιο του σχολικού χώρου». Η αναφορά στον ορισμό της ενδοσχολικής βίας δεν είναι τυχαία. «Ολοι θα πρέπει να τον γνωρίζουν ώστε μόλις την αντιληφθούν να μπορούν να την αναφέρουν. Στη σύγχρονη θεώρηση της ενδοσχολικής βίας, ρόλο έχουν τρεις: το παιδί που εκφοβίζεται, το παιδί που εκφοβίζει και ο “παρατηρητής”.

Καλάθι του νοικοκυριού: Κατατέθηκε η τροπολογία για τα παιδικά παιχνίδια – Πρόστιμα έως 10.000 ευρώ

Κατατέθηκε η τροπολογία για το καλάθι του Αϊ-Βασίλη που αφορά στα παιδικά παιχνίδια, στο πλαίσιο του καλαθιού του νοικοκυριού. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Δημοτική Αστυνομία, φορείς Λαϊκών Αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, θεσπίζεται παρατηρητήριο τιμών για το «Το καλάθι του Αϊ-Βασίλη».

Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Το 82% των νέων έχει γίνει μάρτυρας παραβιάσεων δικαιωμάτων των παιδιών

Το 82% των εφήβων και νέων δηλώνει ότι έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας κάποιας παραβίασης δικαιώματος άλλου παιδιού, ενώ είναι μικρός ο αριθμός των νέων που είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά διατυπώνονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Βία στα σχολεία: «Μιλήστε, θα σας βοηθήσουμε» – Σπάει το φράγμα της σιωπής για το μπούλινγκ

Ξύλο, κοροϊδίες, απομόνωση, ύβρεις. Ενας στους τρεις μαθητές πέφτει θύμα σωματικού εκφοβισμού στο σχολείο. Ενας στους δύο λεκτικού. Κάποιοι απομονώνονται από όλη την τάξη. «Μιλήστε, η σχολική κοινότητα είναι εδώ για να σας βοηθήσει»! Η προτροπή αυτή προς τους μαθητές-θύματα σχολικού εκφοβισμού διαπερνά τη φιλοσοφία των δράσεων που σχεδίασε το υπουργείο Παιδείας για να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η ενδοσχολική βία.

Καναδάς: Ομαδική αγωγή γονέων κατά του Fortnite για τον εθισμό των παιδιών τους

Δικαστής στον Καναδά ενέκρινε ομαδική αγωγή τριών γονέων που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν εθιστεί στο βιντεοπαιχνίδι Fortnite.

Συγκεκριμένα, οι γονείς κατηγορούν την κατασκευάστρια εταιρεία του παιχνιδιού, Epic Games, ότι το Fortnite είναι «τόσο εθιστικό όσο η ηρωίνη ή η κοκαΐνη», και προκαλεί «σωματικά και ψυχολογικά» συμπτώματα όπως «ημικρανίες και πόνο στην πλάτη» καθώς και «σημαντικές κοινωνικές διαταραχές».

Fortnite: Το παιχνίδι που έγινε… επιδημία

Το Fortnite κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να γίνει αγαπητό στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες και να αναρριχηθεί στην κορυφή της λίστας των video games, με περισσότερους από 350 εκατ. ανθρώπους να το προτιμούν. Οι παίκτες είναι από ολόκληρο τον κόσµο και όλων των ηλικιών: από μαθητές Δημοτικού μέχρι αστέρια της Πρέμιερ Λιγκ. 

Οι φωνές γκρεμίζουν την επικοινωνία του γονιού με το παιδί

«Οι φωνές δεν λειτουργούν ως μέσο διαπαιδαγώγησης, μιλήστε στα παιδιά πιο αργά και πιο σιγά, ακόμη και όταν εκείνα ωρύονται». Από αυτό το αξίωμα ορμώμενη η καθηγήτρια παιδαγωγικής προσχολικής ηλικίας στο UCLA, Ταμάρ Αντριους, θα μιλήσει για το πλήθος των προκλήσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς μικρών παιδιών, στο Brightstart Conference 2022, που ξεκινάει σήμερα στην Αθήνα στον «Ελληνικό Κόσμο». Στo συνέδριο, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετέχουν διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση για την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών και την πρώιμη παρέμβαση στην προσχολική ηλικία. «Διδάσκω τους γονείς πώς να πάψουν να χρησιμοποιούν την ισχύ τους και να απολαμβάνουν τον γονεϊκό τους ρόλο», δηλώνει η ίδια, που έχει συστήσει ομάδα με ενήλικες που αναζητούν βέλτιστους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά τους.

Λευχαιμία: 13χρονη στη Βρετανία σώθηκε χάρη σε πρωτοπόρα θεραπεία

Βρετανοί γιατροί υπερασπίστηκαν την αποτελεσματικότητα καινοτόμας θεραπείας κατά επιθετικής μορφής λευχαιμίας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στα παιδιά, αφού παρατηρήθηκε ύφεση στην πρώτη ασθενή που επωφελήθηκε από αυτήν.