Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

«Κύκλοι Επιμόρφωσης: Οι επιστήμες στην κοινωνία»

Οι «Κύκλοι Επιμόρφωσης: Οι επιστήμες στην κοινωνία» είναι ανοικτά επιστημονικά σεμινάρια με θέματα από τα κλασσικά στα πλέον επίκαιρα, θέματα που ενδιαφέρουν τους νέους επιστήμονες αλλά και κάθε πολίτη με πνευματικές ανησυχίες και κοινωνική ευαισθησία.

Διεθνής Εβδομάδα Aνοικτής Πρόσβασης στη γνώση: Ενημερωτικές Δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Ενημερωτικές δράσεις για την Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2010, στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48). Οι δράσεις εντάσσονται στη Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης, η οποία διεξάγεται και φέτος σε όλο τον κόσμο με τη συμμετοχή εκατοντάδων ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων.

Έκθεση με 150 βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης του συγγραφέα Στρατή Τσίρκα

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από τον θάνατο του Στρατή Τσίρκα και στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς, στο χώρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης διοργανώνεται έκθεση με 150 βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης του συγγραφέα σε συνεργασία με τη Βιβλιολογική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Ημερίδα: "Φιλολογικά αντικείμενα στο περιθώριο της διδακτικής πράξης"

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων σας καλεί να παρευρεθείτε στην επιμορφωτική ημερίδα, με θέμα "Φιλολογικά αντικείμενα στο περιθώριο της διδακτικής πράξης", που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 5.30΄ μ.μ. (διάρκεια εκδήλωσης 2 ώρες) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Metropolis (Πανεπιστημίου 54 και Εμμανουήλ Μπενάκη, 3ος όροφος, 106 77 Αθήνα -τηλ.210-33038310).

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΚΟΛΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΔΑ 2010

Από μήνυμα του κ. Γιώργου Μαρκόπουλου στο κοινωνικό δίκτυο Facebook:

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε απο κοντά και ενισχύσετε τις προσπάθειες των αθλητών με προβλήματα όρασης που θα συμμετάσχουν στο σημαντικότερο τουρνουά του αθλήματος στην Ελλάδα!!!
Η σημαντικότερη διοργάνωση του αθλήματος στην Ελλάδα, φέτος για 8η φορά θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ 2000 στην Περαία Θεσσαλονίκης.Το goalball, το θεαματικότερο παραολυμπιακό άθλημα παίζεται αποκλειστικά απο άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης.Στο Τουρνουά θα λάβουν μέρος οι ομάδες ΑΣΠΤ ΑΘΗΝΑΣ, ΑΣΤ ΟΜΗΡΟΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΚΟΣΟΒΟ,KOROLEV ΜΟΣΧΑΣ, ΤΣΕΧΙΑ και ο διοργανωτής ΑΣΤ ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.

Δείτε απόσπασμα από την περσινή διοργάνωση!

3ο Πανελλήνιo Κύπελλο Μπάσκετ Κωφών

Προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. για το ν/σ του Υπ. Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των ποινών και των συνθηκών κράτησης ΑμεΑ

Την αναγκαιότητα του σχεδιασμού και της εφαρμογής ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, τα οποία κρατούνται στις φυλακές της χώρας, που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έθεσε η Ε.Σ.Α.μεΑ. με σχετική επιστολή της στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη, κοινοποιούμενη και στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή Εξέτασης του Σωφρονιστικού Συστήματος, με αφορμή το ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε το Υπουργείο στη Βουλή για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ποινών. 

Βλέπει «σωστά»;

Είναι αδέξιο, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο μάθημα... Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα ματάκια του; Μεγάλη! Κι αυτό γιατί οι δυσκολίες του παιδιού στη μελέτη, αλλά και στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να οφείλονται στο ότι η όρασή του δεν λειτουργεί καλά. Υπάρχει μάλιστα, μια νέα επιστήμη, η Οπτομετρία, η οποία ασχολείται με τον τρόπο που λειτουργεί η όραση. Γι αυτό, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από τον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη η εξέταση και από τον πιο ειδικό: τον οπτομέτρη.

Ανοιχτή επιστολή της Καθηγήτριας Ειδικής Αγωγής κυρίας Βενέττα Λαμπροπούλου

Κύριοι υπεύθυνοι της Ένωσης Φυσικών Ελλάδος,

Με μεγάλη έκπληξη είδα το μήνυμα σας για την έναρξη μαθημάτων Νοηματικής (εννοείτε μάλλον την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα) αντί 500 Ευρώ (σε περίοδο κρίσης!) στη Θεσσαλονίκη. 
Αναρωτιέμαι για τα πραγματικά κίνητρα της ενέργεια σας αυτής, αφού ούτε ειδικευμένος φορέας είστε στο αντικείμενο αυτό, ούτε γνώσεις διαθέτετε, ούτε συνεργασίες έχετε με τους επιστημονικούς ή τους κοινωνικούς φορείς των κωφών και ουδέποτε σας έχουμε συναντήσει στο χώρο της κώφωσης ή στα κινήματα για τα δικαιώματα των Κωφών στην επικοινωνία και την επίσημη αναγνώριση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. 

Πρόληψη & αντιμετώπιση σωματικών κακώσεων και ατυχημάτων στο σχολείο: απλές συμβουλές για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Τα παιδικά ατυχήματα θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία λόγω των συνεπειών τους στη σωματική, ψυχική υγεία και σχολική επίδοση των παιδιών. Η πολύωρη  παραμονή των παιδιών στο σχολείο και σε μια ηλικία που η προσπάθεια ένταξης και επιβολής τους στην ομάδα των συνομηλίκων είναι αυτοσκοπός, έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ενός σημαντικού ποσοστού σωματικών κακώσεων και ατυχημάτων, κυρίως στον προαύλιο χώρο. Τα σοβαρότερα όμως ατυχήματα, ιδίως στο πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον, συμβαίνουν στη διαδρομή σπίτι-σχολείο-σπίτι.

Παιδί και θυμός

Ο θυμός και η επιθετικότητα στην παιδική ηλικία μπορούν να αντιμετωπιστούν, γι’ αυτό μην πανικοβάλλεστε! 

Ο θυμός, η οργή και η επιθετικότητα είναι συνηθισμένες αντιδράσεις των παιδιών. Τα ηλικιακά χαρακτηριστικά είναι αυτά που καθορίζουν και τις αντιδράσεις του παιδιού. Ως βρέφος χρησιμοποιεί το κλάμα. Μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής εκδηλώνει εκρήξεις οργής, κατά τις οποίες η επιθετικότητα στρέφεται κυρίως στον εαυτό του -πέφτει στο πάτωμα, τσιρίζει χτυπώντας τα χέρια και τα πόδια του. Αργότερα, από την ηλικία των δύο με τριών ετών, η επιθετικότητα εκφράζεται προς τα αντικείμενα και τους ανθρώπους γύρω του. Τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν αποκτήσει ικανό αυτοέλεγχο, χρησιμοποιούν περισσότερο ύβρεις και απειλές και λιγότερο σωματική βία.

Ελληνες μαθητές με... DNA για μετάλλιο

Παρά τις πενιχρές γνώσεις που λαμβάνουν από τα σχολικά βιβλία συγκριτικά με τους μαθητές άλλων χωρών, δύο μαθητές κατάφεραν για πρώτη φορά να διακριθούν στην Ολυμπιάδα Βιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα, αποσπώντας ισάριθμα χάλκινα μετάλλια.

"Ψηφιακό σχολείο"

Στο REC(on) διαβάσαμε μια κριτική για το "ψηφιακό σχολείο" που παρουσιάστηκε στη Λήμνο πριν δύο εβδομάδες. Πιστεύουμε ότι αξίζει να του ρίξετε μια ματιά. Ενδεικτικά παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα:

"Διάβασα διάφορα και έχω την εντύπωση ότι η εικόνα που δημιουργείται στους περισσότερους όταν λέμε "ψηφιακό σχολείο", είναι μία τάξη από την οποία λείπει ο δάσκαλος και το μάθημα γίνεται από ρομπότ ή ότι ο μαθητής δεν πηγαίνει στο σχολείο, αλλά κάνει όλα τους τα μαθήματα μέσω internet.

Η αλήθεια είναι διαφορετική βέβαια. Η προσέγγιση του Ψηφιακού Σχολείου βασίζεται στο ότι το σχολείο δεν περιορίζεται στους τοίχους στου σχολικού κτιρίου. Ότι στην διαδικασία της μάθησης συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι από τους δασκάλους και τους μαθητές -συμμετέχουν πολλές φορές οι γονείς, οι φίλοι, τα αδέλφια, η τοπική κοινωνία. Και ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την σύγχρονη τεχνολογία για να δώσουμε σε όλους αυτούς που εμπλέκονται στην διαδικασία μάθησης τα εργαλεία ώστε να την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα, πιο ευρεία, πιο πλούσια.

Με αυτή την λογική δημιουργήθηκε το digitalschool.ypaideias.gr, ένα site που συγκεντρώνει (και θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερο) υλικό απαραίτητο ή χρήσιμο για το σχολείο."

Εγκύκλιος Υπ. Παιδείας για άνευ εξετάσεων εισαγωγή ΑΜΕΑ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

To Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για την εισαγωγή των ΑμεΑ άνευ εξετάσεων με το σύστημα της ποσόστωσης 5% στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η όλη διαδικασία αλλάζει και η εισαγωγή δεν γίνεται με την κατάθεση των αιτήσεων δικαιολογητικών στις Γραμματείες των Σχολών αλλά με τη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου.