Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και εναλλαγές διάθεσης: τι πρέπει να γνωρίζετε.

- Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά νιώθουν συναισθήματα πιο έντονα από τα άλλα παιδιά. 
- Η δυσκολία διαχείρισης των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση και εναλλαγές διάθεσης. 
- Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναγνωρίζει και να ρυθμίζει τα συναισθήματά του. 

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Για κάποια παιδιά αυτό σημαίνει τέτοιες αλλαγές διάθεσης που αφήνουν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους φίλους τους να αναρωτιούνται τι προκάλεσε τέτοια αλλαγή στην στάση και τη συμπεριφορά τους. 

Νάσος Γκαβέλας: Μαθήματα ζωής από έναν «χρυσό» Παραολυμπιονίκη

Ο 22χρονος Νάσος Γκαβέλας από μικρός ήθελε να γίνει ένας επιτυχημένος ποδοσφαιριστής. Αλλά μια κληρονομική νόσος -του Stargardt- του στέρησε την όραση και το όνειρό του. Βρήκε ένα άλλο, που μπορούσε να πραγματοποιήσει με τα «μάτια της ψυχής του»: να νικήσει την κακή του μοίρα. Και τα κατάφερε!

Οδηγός για μαθητές και εκπαιδευτικούς για επιστροφή στα σχολεία – Τι προβλέπεται αν εντοπιστεί κρούσμα

Την άλλη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ήδη τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν στα σχολεία αλλά και το τι ακριβώς θα συμβαίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα κοροναϊού ανάμεσα σε μαθητές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, μαθητές θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή δήλωση αρνητικού self test, που θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί θα χρειάζονται επίσης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή σε διαφορετική περίπτωση βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, με δαπάνη του εργαζομένου.

Εμβολιασμός παιδιών-εφήβων: Απαντήσεις σε όλες τις απορίες των γονέων

Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, ηλικίας 12-17 ετών, δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Από τα μέλη της επιτροπής κωδικοποιήθηκαν οι πιο συχνές ερωτήσεις που διατυπώνονται από γονείς αναφορικά με την ασφάλεια και τον τρόπο δράσης των εμβολίων, την αλληλεπίδρασή τους με άλλα φάρμακα κ.ά., και δίδονται οι επιστημονικές απαντήσεις ώστε να υπάρχει έγκυρη ενημέρωσή τους.

Ταλιμπάν: Με νικάμπ οι αφγανές φοιτήτριες, πρέπει να περιμένουν να φύγουν οι φοιτητές!

Οι αφγανές φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν μαύρη αμπάγια σε συνδυασμό με ένα νικάμπ που καλύπτει το πρόσωπο και θα παρακολουθούν τις παραδόσεις μέσα σε τάξεις οι οποίες δεν θα είναι μικτές, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν την παραμονή της επαναλειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας.

Έρευνα: Γονείς καπνιστές βλάπτουν τα παιδιά ακόμα κι όταν καπνίζουν στο μπαλκόνι

Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου 7 στα 10 παιδιά με γονείς που καπνίζουν και ήταν εκτεθειμένα στο παθητικό κάπνισμα, είχαν νικοτίνη στον οργανισμό τους. Ωστόσο, εάν οι γονείς μάθαιναν πόσο υψηλά είναι τα επίπεδα της επικίνδυνης ουσίας στο αίμα των παιδιών προσχολικής ηλικίας, ίσως και να σταματούσαν να καπνίζουν μπροστά τους.

Ανήλικος πρόσφυγας έμαθε αρχαία ελληνικά-Διαβάζει και την «Οδύσσεια»!

Την «Οδύσσεια» του Ομήρου διαβάζει από το αρχαίο κείμενο 13χρονος πρόσφυγας από το Ιράκ, ο οποίος δείχνει μεγάλη έφεση στις ξένες γλώσσες και ήδη, εκτός από ελληνικά, μιλάει αγγλικά και τουρκικά.

Τον ανήλικο από το Ιράκ, που είναι σε αναμονή επανένωσης με τους γονείς του, υποδέχθηκε πριν από περίπου έξι μήνες η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Έλλη» της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Αλεξανδρούπολη.

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης «Ιπτάμενες πλεξούδες»: Τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης για την έκθεση του Ιβάν Κλιούν

«Ιπτάμενες πλεξούδες», μια ιστορία αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης για γονείς και παιδιά στην έκθεση «Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες»

Η έκθεση «Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά Τοπία. Ιπτάμενα Γλυπτά. Φωτεινές Σφαίρες» αποτέλεσε την έμπνευση για τη νέα έκδοση που σχεδίασαν οι μουσειοπαιδαγωγοί του MOMus- Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη με τίτλο «Ιπτάμενες Πλεξούδες»

Φώτης Μπίμπασης: Χειροκροτήστε τους, αλλά όχι ψεύτικα!

Είναι από τους μαχητές της ζωής και τους αγωνιστές του Αναπηρικού Κινήματος. Ο Φώτης Μπίμπασης, Β΄αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, μιλάει αποκλειστικά στην «Π», με θρυαλλίδα την Παραολυμπιάδα του Τόκιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εκεί πάμε καλά! Στην καθημερινότητά μας, όμως;

Το μήνυμά του μέσω της εφημερίδας μας, τα λέει όλα: «Οι αθλητές με αναπηρία δεν υπολείπονται σε τίποτα από τους υπόλοιπους!».

Φθάνει βέβαια, όλοι εμείς, να έχουμε τη διάθεση να το αντιληφθούμε…

Απολυμάνσεις στα σχολεία τού Δήμου Θεσσαλονίκης- Ερωτηματικό τα πρωτόκολλα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα σχολεία της Θεσσαλονίκης λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, για να υποδεχτούν με ασφάλεια τους χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού να σαρώνει και τη μετάλλαξη Δέλτα να είναι απειλητική, τα σχολεία θα αποτελέσουν ένα πρώτο τεστ τήρησης των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων. Στο πλαίσιο της ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών αλλά και του λοιπού προσωπικού των σχολείων, ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια αντιδημαρχία Παιδείας «έτρεξαν» το προηγούμενο διάστημα ένα πρόγραμμα απολυμάνσεων και απεντομώσεων των σχολικών μονάδων.

Σαράντα σχολεία στην Ήπειρο αναστέλλουν τη λειτουργία τους

Πηγή: ΕΡΤ Α.Ε. - youtube

Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Στην 51η θέση η Ελλάδα στον πίνακα μεταλλίων

Η Ελλάδα είχε μια πολύ καλή παρουσία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς πήρε 11 μετάλλια, ένα χρυσό, τρία ασημένια και επτά χάλκινα.

Από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που φιλοξενήθηκαν το 2004 στην Αθήνα, η Κίνα κυριαρχεί στην κατάκτηση μεταλλίων στην κορυφαία διοργάνωση του παγκόσμιου αθλητισμού. Η… παράδοση διατηρήθηκε και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με τους Κινέζους και τις Κινέζες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, να κατακτούν 207 μετάλλια, εκ των οποίων 96 χρυσά, 60 αργυρά και 51 χάλκινα.

Συγκέντρωση υλικού για τον εξοπλισμό βιβλιοθηκών στις περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Μια ουσιαστική και αλληλέγγυα δράση θα υλοποιήσουν η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου

Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, και με δεδομένη την ανάγκη αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συγκέντρωση υλικού για τον εξοπλισμό των βιβλιοθηκών της περιοχής, κυρίως των σχολικών, που επλήγησαν από τη φωτιά.

Ζέτα Μακρή στο 1st Digital Beach Summit – Τα νέα εργαλεία της ψηφιακής εποχής στα ελληνικά σχολεία

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, το Σάββατο, κατά την διάρκεια του 1st Digital Beach Summit, στο Μονολίθι Πρέβεζας.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως η κυβέρνηση προσπάθησε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιούργησε η πανδημία για ένα σύγχρονο ελληνικό σχολείο. «Η εκπαίδευση κατά την διάρκεια της πανδημίας έπρεπε να προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς», συμπλήρωσε η κ. Μακρή.