Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Τι μπορούμε να κάνουμε για/με εσάς.

Το "ΑΓΓΕΛΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΑΓΩΓΗΣ" (ΚΕΑ) έχει ως σκοπό την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε παιδιά και εφήβους, με ή και χωρίς ειδικές ανάγκες, με την κατάρτιση και εφαρμογή προσαρμοσμένων και εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων από ειδικό παιδαγωγό .

Υπηρεσίες που παρέχουμε:
• Μαθήματα ειδικής αγωγής σε παιδιά προσχολικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο)
• Υποστήριξη στο σχολείο μαθητών δημοτικού και γυμνασίου (με υποστήριξη από ομάδα καθηγητών)
• Προετοιμασία παιδιών για το νηπιαγωγείο ή για την Α’ Δημοτικού
• Παράλληλη στήριξη – συνοδεία μαθητών στο σχολείο
• Εποπτεία –καθοδήγηση εκπαιδευτικών με ατομικές συνεδρίες
• Δημιουργία εξατομικευμένου υλικού για την υποστήριξη παιδιού (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο) κατά παραγγελία (περιλήψεις, ερωτήσεις, σχεδιαγράμματα, ασκήσεις)
• Yποστήριξη για τη συγγραφή εργασιών (παιδαγωγικού ή ψυχολογικού περιεχομένου, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού επιπέδοπυ).
• Διαδικτυακά σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας
• Προσαρμογή διδακτικού υλικού δευτεροβάθμιας/ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε προσβάσιμη μορφή (μαθητές/ φοιτητές με ΜΔ, ΝΚ, Αsperger, Κώφωση, πολλαπλές αναπηρίες)
• Ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία, βιβλιοθήκες, φορείς
• Συνεργασία – καθοδήγηση εκπαιδευτικών μονάδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΙΕΚ) για ειδική αγωγή και προσαρμογή του σχολικού προγράμματος στις; Ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μαθητή.
• Καθοδήγηση γονέων/ κηδεμόνων σχετικά με το διάβασμα/ την υποστήριξη του παιδιού στο σπίτι (στρατηγικές, αποσαφήνιση σημείων της ύλης, παραδειγματική διδασκαλία).

Διαβάζουν στα παιδιά τους οι Έλληνες γονείς; Έρευνα για τις αναγνωστικές συνήθειες

Οι γονείς στην Ελλάδα διαβάζουν στα παιδιά τους; Από πού ενημερώνονται κι από πού προτιμούν να αγοράζουν βιβλία; Έρευνα στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας που μας βοηθά να κάνουμε κάποιες ενδεικτικές εκτιμήσεις για τα παραπάνω και άλλα συναφή ερωτήματα.

Της Δήμητρας Μαυρίδου στο bookpress

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στην αγορά του παιδικού βιβλίου. Νέοι εκδοτικοί οίκοι που εκδίδουν αποκλειστικά παιδικά βιβλία έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, μικρά βιβλιοπωλεία αποκλειστικά με βιβλία για μικρά παιδιά άνοιξαν στις γειτονιές κυρίως της Αθήνας, ενώ ιστορικοί εκδοτικοί οίκοι μπήκαν για πρώτη φορά στην αγορά του παιδικού βιβλίου μετά από δεκαετίες ενασχόλησης με τα βιβλία για ενήλικες. Ταυτόχρονα, οι γονείς, ακόμα και αν δεν διαβάζουν οι ίδιοι, φαίνεται ότι διαβάζουν στα παιδιά τους και μάλιστα συστηματικά, συμμετέχουν ενεργά σε ομάδες για το παιδικό βιβλίο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θέτουν υψηλά στάνταρ όταν επιλέγουν βιβλία για τα παιδιά τους.

Απόφοιτοι τμημάτων Φυσικής δημιουργούν βίντεο-καρτούν για τον μαγικό κόσμο της αστρονομίας

«Τι θα γίνει αν πέσει κάποιος σε μαύρη τρύπα;», «τι θα γίνει αν πεθάνει ο Ήλιος;»... Για περίπου δύο χρόνια η Θέλγια Γερασοπούλου, η Όλγα Παπαδοπούλου και ο Βασίλης Σπυράκος, άκουγαν από τους μικρούς τους επισκέπτες, στο κέντρο επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, αυτές τις ερωτήσεις προσπαθώντας να τους απαντήσουν με απλό τρόπο στις αυθόρμητες απορίες τους. Οι τρεις απόφοιτοι των τμημάτων της Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και οι δύο απ' αυτούς με μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική, συναντήθηκαν από τα αμφιθέατρα στο Κέντρο Επισκεπτών με κοινό σημείο αναφοράς τους τη μεγάλη τους «αγάπη» για την αστρονομία και την αστροφυσική, αναλαμβάνοντας τις παιδικές δράσεις που γίνονταν στο χώρο και απευθύνονταν σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα τους να δημιουργήσουν μία σελίδα και ένα κανάλι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το «Space for Kids» που θα ασχολείται με την αστρονομία και την αστροφυσική και θα εξηγεί στα παιδιά έννοιες γύρω από αυτές τις επιστήμες.

Ιστορίες με Playmobil

Οι Ιστορίες με Playmobil είναι βίντεοαφηγήσεις για παιδιά με τα αγαπημένα παιχνίδια playmobil στα ελληνικά. Απ' ό,τι διαβάζουμε, το σενάριο, η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι της 11χρονης Στυλιανής Θεμελή.
Αναζητήστε τις στο youtube ή στο facebook.

Διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας με αφορμή τα 75 χρόνια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Ο διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας με αφορμή τα 75 χρόνια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πήρε παράταση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021!

Στον Διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε:
- Νηπιαγωγεία
- Δ’, Ε’ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού
- Α’, Β’ και Γ’ τάξη Γυμνασίου
- Α’ τάξη του Λυκείου,
συμπεριλαμβανομένων των παιδιών των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και των δομών μη τυπικής εκπαίδευσης.

Βασίλης Κουρμπέτης: Μια Ιστορία Κοινότητας από την Ελλάδα (“Sign Links”)

Γεννήθηκα τον Οκτώβριο του 1959 στην Ολυμπία, Ελλάδα. Είμαι εκπαιδευτικός και έχω μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση των Κωφών που απέκτησα το 1982 και διδακτορικό στην Εφαρμοσμένη Ψυχογλωσσολογία και Κώφωση το 1987 από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Έχω διατελέσει επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών και έχω εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε σχολεία κωφών για δεκατρία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαι σύμβουλος Ειδικής Αγωγής/Kαθηγητής στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επίκουρος Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Η Ιστορία μου για την Κοινότητα της EPALE αφορά το έργο “Deaf Adults as Role Models for the Hearing World: Links of the Same Chain με το ακρωνύμιο για λόγους συντομίας “Sign Links” που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Βασική Δράση 2: Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών - Στρατηγικές Συμπράξεις για την Εκπαίδευση Ενηλίκων με κωδικό 2019-1-EL01-KA204-062935.

Διαδικτυακή ημερίδα: «Διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σας προσκαλεί στην διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 13:00, με θέμα «Διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα».

Όχι πρόσθετη ζάχαρη στα παιδιά κάτω των 2 ετών σύμφωνα με τις νέες οδηγίες

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA) μόλις κυκλοφόρησε τις τελευταίες διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας ενότητας σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες για βρέφη και μικρά παιδιά.

Οι οδηγίες συνιστούν μόνο το μητρικό γάλα για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού σας και την έναρξη τακτικών συμπληρωμάτων βιταμίνης D αμέσως μετά τη γέννηση.

Αμερική: Ολο και περισσότερα παιδιά νοσούν από φλεγμονώδες πολυσυστημικό σύνδρομο

Iδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους Αμερικανούς ειδικούς η ραγδαία αύξηση του αριθμού παιδιών που εμφανίζουν φλεγμονώδες πολυσυστημικό σύνδρομο, μια νόσο παρόμοια με το σύνδρομο Καβασάκι. Το σύνδρομο εμφανίζεται σε ανηλίκους αρκετές εβδομάδες αφότου ανέρρωσαν από COVID-19. Επιπλέον παράγοντα ανησυχίας αποτελεί το γεγονός ότι τα παιδιά που νοσούν από το σύνδρομο διακομίζονται στα νοσοκομεία με πολύ βαρύτερα συμπτώματα από αυτά που παρατηρούνταν στο πρώτο πανδημικό κύμα, κάτι που επιβεβαιώνει η δρ Ρομπέρτα ντε Μπιάσι, επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νόσων στο Εθνικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Ουάσιγκτον. Η δρ Ντε Μπιάσι επισημαίνει ότι την άνοιξη το 50% των μικρών ασθενών χρειαζόταν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ τώρα αυτό συμβαίνει στο 80%-90% των περιπτώσεων.

Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες θύματα των περιοριστικών μέτρων

 

Μελέτη -Τεκμηρίωση του αιτήματος της ΟΛΜΕ για λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας

Από τις 15/09/2020, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ  με θέμα: «Τεκμηρίωση του αιτήματος του κλάδου για λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές ανά τμήμα κατ’ ανώτατο όριο σε συνθήκες πανδημίας”. Η έρευνα αυτή στοχεύει στο να διερευνήσει  το κατά πόσο υπάρχει ανάγκη μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία μας, δεδομένης της πανδημίας και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τους υγειονομικούς φορείς και επιστήμονες υγείας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Δείτε την έκθεση αρχικών πορισμάτων εδώ.

Άποψη: Ηλίας Μαγκλίνης "Η μνήμη των χαμένων παιδιών"

Προχθές ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου. Οπως κάθε χρόνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε στο Μαξίμου παιδιά που έχουν περάσει κάποια μορφή καρκίνου.

Φέτος η συνάντηση έγινε με τις απαραίτητες μάσκες. Πέρυσι, θυμάμαι, ο καιρός ήταν πολύ καλύτερος και, βέβαια, δεν υπήρχε πανδημία. Τότε, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου του 2020, είχε διαγνωστεί και η δική μου κόρη με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Τηλεργασία με παιδιά; Κι όμως γίνεται

Η τηλεργασία είναι μια από τις συνήθειες που ήρθαν στη ζωή μας με την πανδημία του κοροναϊού και από ότι φαίνεται δεν θα μας εγκαταλείψει σύντομα.

Για πολλούς είναι ευτυχία να δουλεύουν σπίτι με τις πιτζάμες και την αγαπημένη τους μουσική ή έστω περιποιημένοι αλλά στην ηρεμία του χώρου τους, τι γίνεται όμως αν εκτός από εσάς στο σπίτι υπάρχουν και παιδιά;

Δήμος Παύλου Μελά: Δωρεάν μαθήματα σκάκι για παιδιά των τριών πρώτων τάξεων δημοτικού.

Δωρεάν μαθήματα σκάκι για παιδιά των τριών πρώτων τάξεων των δημοτικών σχολείων διοργανώνει ο δήμος με τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης.

Κάλεσμα στους μικρούς, επίδοξους σκακιστές, να γνωρίσουν το σκάκι και να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους απευθύνουν ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα.