Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Μήπως περνάτε λάθος μήνυμα στα παιδιά σας για το σχολείο και το διάβασμα στο σπίτι;

Μήπως τα παιδιά σας δεν θέλουν να διαβάσουν για το σχολείο και να κάνουν τις ασκήσεις που έχουν για το σπίτι; 
Μήπως κάθε μέρα έχετε καβγάδες και φωνές για να στρωθούν να διαβάσουν; 
Μήπως κάνουν τα καθήκοντά τους βιαστικά και χωρίς ιδιαίτερη προσοχή; 
Μήπως γράφουν απλά και μόνο για να τελειώσουν χωρίς να νοιάζονται για την ποιότητα της δουλειάς τους; 

Μήπως όμως για όλα αυτά τα προβλήματα φταίμε οι γονείς; 

Εγκύκλιος: Παροχή στοιχείων στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων

Κατόπιν ερωτημάτων που αφορούν τη νομιμότητα παροχής από τη διοίκηση των σχολείων στοιχείων/προσωπικών δεδομένων (ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας) των γονέων των μαθητών/τριών στους συλλόγους γονέων, προκειμένου οι τελευταίοι να επικοινωνούν με τους γονείς και να τους καλούν στις γενικές συνελεύσεις τους, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα: 

Σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 1566/1985 (Α΄167), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.2621/1998 (Α΄136): «Οι γονείς των μαθητών κάθε δημόσιου σχολείου συγκροτούν ένα σύλλογο γονέων, που φέρει την επωνυμία του σχολείου και συμμετέχουν αυτοδικαίως σε αυτόν».

Εξ’ αποστάσεως υπηρεσία «Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας» από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μεσσηνίας


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μεσσηνίας θέλοντας να συμβάλει στη σωστή αντιμετώπιση της αλλαγής της ψυχικής κατάστασης που τυχόν δημιουργεί η δεύτερη καραντίνα, επαναφέρει σε λειτουργία την εξ’ αποστάσεως υπηρεσία «Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας».

Στο myKEPlive τα ΚΕΠ του Δήμου Ξάνθης – Τι αλλάζει

Ο Δήμος Ξάνθης εντάχθηκε στο νέο πρόγραμμα myKEPlive του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα είναι ένας από τους πρώτους δήμους της χώρας που θα λειτουργήσει το πρόγραμμα και θα εξυπηρετεί άμεσα τους πολίτες.

Ενεργοποιήθηκε ήδη το «Ψηφιακό Γραμματοκιβώτιο»- οι ατομικές θυρίδες των ΚΕΠ στον Δήμο Ξάνθης και λειτουργούν. Είναι αυτές στις οποίες θα αποστέλλονται οι αιτήσεις των πολιτών, από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020.

Πανελλήνιες 2021: Έως 30 Νοεμβρίου η αίτηση–δήλωση συμμετοχής από μαθητές

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση (Α-Δ) υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Λιγότερες επιλογές στη λίστα σχολών ΑΕΙ

Λιγότερες σχολές θα μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2021, όταν θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Με το μέτρο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στοχεύει να περιορίσει τη «σωρηδόν» δήλωση σχολών από τους υποψηφίους, όπως συμβαίνει έως τώρα. Αντίθετα, ο περιορισμός των επιλογών θα μπορούσε να ωθήσει σε πιο συνειδητοποιημένη επιλογή σχολών. Το μέτρο θα συνδυαστεί με ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το υπουργείο, μέσω νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, στοχεύει να βελτιώσει το περιεχόμενο σπουδών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, και να δημιουργήσει νέες ειδικότητες στον τομέα της κατάρτισης, τις οποίες θα χρειάζονται η οικονομία και η αγορά εργασίας. Αλλωστε, στον σχεδιασμό των ειδικοτήτων θα εμπλακούν οι επαγγελματικοί φορείς κάθε Περιφέρειας.

Πώς θα δυναμώσουν τα οστά του παιδιού;

Η υιοθέτηση καλών συνηθειών όπως η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της υγείας των οστών των παιδιών. Θυμηθείτε, τα παιδιά σας σας παρακολουθούν στενά. Έτσι, οι συνήθειές σας, τόσο οι καλές όσο και οι κακές, επηρεάζουν καθοριστικά τη συμπεριφορά τους. Με λίγα λόγια, ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε καλές συνήθειες στα παιδιά σας είναι με το να είστε πρώτα ένα καλό πρότυπο.

Αναβολή εξετάσεων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Νοεμβρίου 2020

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, λόγω των έκτακτων και κρίσιμων επιδημιολογικών δεδομένων, δεν είναι δυνατή τη δεδομένη στιγμή η προαναγγελθείσα έκδοση Προκήρυξης των εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, έτους 2020.

ΥΠΑΙΘ: Σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση-Κατάρτιση

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί εντός της ημέρας το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο προτείνει, σύμφωνα με το υπουργείο, μια συνολική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση ενός κρίσιμου τομέα της εκπαίδευσης, με συστημικό ρόλο στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για μαθητές, σπουδαστές και εργαζόμενους, ο οποίος ωστόσο ταλανίζεται από χρονίζουσες στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες. 

Κορωνοϊός: Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές ιδρυμάτων και φορέων υποστήριξης παιδιών

Οι φορείς και οι οργανισμοί που υποστηρίζουν το παιδί, περνούν δύσκολα τους τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας. Επειδή δεν λειτουργούν με κρατικό χρήμα και στηρίζονται σε χορηγίες, δωρεές ή στην αξιοποίηση της περιουσίας τους -όση έχουν – τα έσοδα τους έχουν παρουσιάσει από μεγάλη έως πολύ μεγάλη πτώση, με αποτέλεσμα είτε να δυσκολεύονται πλέον να υποστηρίξουν κάποια προγράμματά τους είτε να τα αναστέλλουν.

Οδηγίες σε θέματα διορισμού και απόλυσης ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Εγκύκλιες οδηγίες για την άσκηση του εποπτικού ρόλου των Δ/νσεων Εκπαίδευσης σε θέματα διορισμού και απόλυσης ιδιωτικών εκπαιδευτικών από ιδιωτικές σχολικές μονάδες της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους». 

Με τις διατάξεις του ν. 4713/2020 «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» (Α’ 147), αντικαταστάθηκαν, τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν κρίσιμες διατάξεις του ν.682/1977 με τις οποίες επαναρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με την εποπτική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε θέματα διορισμού και απόλυσης ιδιωτικών εκπαιδευτικών της τυπικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

2ο ΠΕΚΕΣ Ν. Αιγαίου webinar: «Η πλατφόρμα webex ως υποστηρικτικό μέσο στην εκπαιδευτική διαδικασία»

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της εκπ/κης κοινότητας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εκπαιδευτικού της έργου, το 2ο ΠΕΚΕΣ Ν. Αιγαίου διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: 

«Η πλατφόρμα webex ως υποστηρικτικό μέσο στην εξΑ εκπαιδευτική διαδικασία», την Παρασκευή 27/11/2020, ώρες διεξαγωγής: 
30-13.30 για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν την Α/θμια Εκπ/ση
18:00-20:00 για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην B/θμια Εκπ/ση

Προσλήψεις 220 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) κλάδου ΠΕ23-Ψυχολόγων για το διδακτικό έτος 2020-2021

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι προσλαμβάνονται 220 μέλη ΕΕΠ κλάδου ΠΕ23-Ψυχολόγων ως προσωρινοί αναπληρωτές με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ - Υποστήριξη σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ» για το διδακτικό έτος 2020-2021.