Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Εκπαιδευτική εκδρομή με τα εκτάκια...

Επιστροφή από σχολική (εκπαιδευτική) εκδρομή. Ένα πούλμαν – φούρνος γεμάτο από καταϊδρωμένα εκτάκια που φωνάζουν διάφορες εξυπνάδες προσπαθώντας να δείξουν πόσο μεγάλα είναι.

Ο πιο προχωρημένος και ψαγμένος από όλους αρχίζει τα τραγούδια του ΛΕΞ και οι άλλοι προσπαθούν να ακολουθήσουν. Αλλά δυστυχώς από κάθε τραγούδι ξέρουν 1-2 στίχους. Η απογοήτευση μεγάλη! Θέλουν να τραγουδήσουν!!!

Ρηνιώ Συμεωνίδου: Ανθρώπινα δικαιώματα intersex (TEDxLesvos)


Το κινητό μουσείο εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών ετοιμάζεται να «ταξιδέψει» στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας

Το κινητό μουσείο εκπαίδευσης του τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών ετοιμάζεται να «ταξιδέψει» στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας με τη βοήθεια της Περιφέρειας, η οποία πρόσφατα έλαβε απόφαση για την οικονομική στήριξή του.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που σκοπεύει, μέσω της ψηφιοποίησης και της εικονικής περιήγησης, να δώσει πρόσβαση στους μαθητές, στις συλλογές, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εκθέματα του μουσείου εκπαίδευσης.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα TechGirls 2023

Άνοιξαν μόλις οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα TechGirls 2023, στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά! 

Το TechGirls είναι μια πρωτοβουλία του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια καλοκαιρινή ανταλλαγή 4 εβδομάδων που έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει έφηβες ηλικίας 15-17 ετών που σκέφτονται να ακολουθήσουν σπουδές ή να επιλέξουν επαγγελματικά πεδία STEM μέσω της πρακτικής ανάπτυξης δεξιοτήτων. (Οι 3 συμμετέχουσες του 2022 από την Ελλάδα γύρισαν από τις ΗΠΑ με νέες εμπειρίες, νέες δεξιότητες και ένα σωρό ιδέες να μοιραστούν!).

Η εφαρμογή Gas για παιδιά

Το Gas, που είναι φτιαγμένο για εφήβους, είναι διαθέσιμο σε μόλις 12 πολιτείες των ΗΠΑ, όμως σαρώνει σε κατεβάσματα από τον Αύγουστο που λανσαρίστηκε.

Πώς λειτουργεί; Όταν γράφεσαι δηλώνεις το σχολείο σου. Ακολουθούν ερωτήσεις, τύπου λευκώματος, που αφορούν συμμαθητές σου: «Ποιο είναι το πιο όμορφο άτομο που έχεις γνωρίσει», «Ποιος συμμαθητής σου δεν κολώνει» κ.λπ. Αν σε αναφέρουν σε κάποια απάντηση, λαμβάνεις «φλόγες» (ειδοποίηση) ότι κάποιος ανώνυμος σε ανέφερε. Ενώ η εφαρμογή είναι δωρεάν, μπορείς να πληρώσεις για να μάθεις ποιος σε ψήφισε, ή για να παραμείνεις ανώνυμος.

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Astrid Lindgren 2023

Ανακοινώθηκαν μόλις πριν λίγο τα ονόματα των 251 υποψηφίων συγγραφέων, εικονογράφων και φορέων προώθησης της φιλαναγνωσίας από 64 χώρες για το βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award 2023.

Από την Ελλάδα προτάθηκαν για ALMA ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων, ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου, το διεπιστημονικό σωματείο “Διαβάζοντας Μεγαλώνω” και η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Aπό την Κύπρο προτάθηκαν η εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου και η συγγραφέας Έλλη Παιονίδου. Όλη η λίστα με τους υποψήφιους είναι διαθέσιμη εδώ.

Εφηβικά μυθιστορήματα: Πώς άλλαξαν τη λογοτεχνία του φανταστικού

Φανταστικοί κόσμοι είναι στο μυαλό μας αυτό το μήνα καθώς μέσα στον Οκτώβριο διαβάζουμε fantasy λογοτεχνία. Μιλώντας για τη λογοτεχνία του φανταστικού το μυαλό των περισσότερων πάει αυτόματα στον J.R.R. Tolkien. Για πολλούς είναι ο πατέρας της σύγχρονης λογοτεχνίας του φανταστικού, οπότε δεν σε αδικούμε αν και εσύ σκέφτηκες αμέσως τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Πολλά από τα χαρακτηριστικά του έργου του έχουν γίνει αρχέτυπα του είδους άλλωστε. Μέσα στα χρόνια, όμως, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει αλλάξει σημαντικά. Αυτό που παρατηρούμε τελευταία είναι πως η εφηβική λογοτεχνία και ειδικά η εφηβική λογοτεχνία του φανταστικού, έχει φέρει τα πάνω κάτω στο είδος και έχει αφήσει ολοφάνερο το σημάδι της στα σύγχρονα μυθιστορήματα φαντασίας, αλλά και σε άλλα είδη βιβλίων γενικότερα.

Παρίσι 2024: Για πρώτη φορά το έβλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων θα είναι το ίδιο

Ο Διευθυντής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ), Σάκης Κωστάρης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 9ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του ΠΣΑΤ, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην Αρχαία Ολυμπία, μίλησε για τις θετικές αλλαγές στις αντιλήψεις απέναντι στα άτομα με αναπηρία μέσω της προβολής των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, «για πρώτη φορά το έμβλημα των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι θα είναι το ίδιο».

"Πάλι πρέπει να τα πω"; - Οι απανωτές καταθέσεις ενός παιδιού, θύματος κακοποίησης

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα περιστατικά σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης ανήλικων στα χρόνια της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Παιδοχειρουργοί και παιδοψυχολόγοι σε νοσοκομεία, ιατροδικαστές, κοινωνικές υπηρεσίες, αστυνομικές και ανακριτικές αρχές εξετάζουν, πλέον, δεκάδες ύποπτα ή καταγγελλόμενα περιστατικά κάθε εβδομάδα.

Συναυλία στο σκοτάδι με τη Νατάσσα Μποφίλιου για την ενίσχυση του οργανισμού «Με Άλλα Μάτια»

Δύο συναυλίες στο σκοτάδι με τη συμμετοχή της Νατάσσας Μποφίλιου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Τις συναυλίες διοργανώνει η εταιρεία «Σπουδαία events» με στόχο την ενίσχυση του οργανισμού «Με Άλλα Μάτια», που υλοποιεί δράσεις για τη συμπερίληψη των Ατόμων με Αναπηρία.