Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Μανταρίνια (Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Asperger)

Μικρές απλές καθημερινές τελετουργίες. Ενέργειες που γίνονται συνέχεια με απόλυτη σταθερότητα, αυστηρότητα και άκαμπτο τρόπο. Πράξεις που όταν είμαστε χαλαροί και χαρούμενοι μας φαίνονται χαριτωμένες ή αστείες, ενώ όταν είμαστε κουρασμένοι και βιαστικοί μας φαίνονται ενοχλητικές, ανούσιες, εκνευριστικές και χάσιμο χρόνου.

Πόση ώρα μπορεί να κάνει κανείς να φάει δύο μανταρίνια; Πέντε; Δέκα λεπτά το πολύ; Όχι όλοι. Εμείς κάνουμε περίπου 40 λεπτά. Πώς τα καταφέρνουμε; Μα με μια σύνθετη τελετουργία που ακολουθείται αυστηρά σε κάθε δυάδα μανταρινιών (γιατί όπως είναι γνωστό οι Χιώτες και τα μανταρίνια πάνε πάντα δυο-δυο).

«Ο αυτοκράτορας είμαι εγώ»: Ένα παιδί με αυτισμό αφηγείται

Σε ηλικία έξι ετών ο Ζιλιέν Οριό, ένα αυτιστικό παιδί από τη Γαλλία, αποφασίζει να αλλάξει το μικρό όνομά του σε Ουγκό και, ταυτόχρονα, να βρει μια νέα προσωπικότητα αφήνοντας μια για πάντα πίσω του μια ‘ταυτότητα’ που σιχαίνεται.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η ζωή του μικρού Ζιλιέν ήταν ένα μαρτύριο καθώς ούτε στο σπίτι, ούτε στο σχολείο, ούτε στα παιδιατρικά τμήματα όπου κατέφευγε η οικογένειά του, δεν μπορούσε να βρει την ησυχία που τόσο πολύ έχει ανάγκη ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού.

Θεσσαλονίκη: Κατήγγειλε βιασμό και δέχεται άγριο μπούλινγκ από καθηγήτρια

Ένα απίστευτο μπούλινγκ, με συμπεριφορές και εκφράσεις που παραπέμπουν σε ανθρώπους του πεζοδρομίου, δέχεται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, σύμφωνα με το δικηγόρο της, Φώτη Γροντά, από καθηγήτριά της αλλά και από άλλους μαθητές του σχολείου και υπό την απόλυτη ανοχή του διευθυντή, 15χρονη μαθήτρια της Α΄ Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Κορδελιού. Η αιτία είναι, κατά το δικηγόρο, ότι... δυσφημεί το σχολείο, επειδή ανέφερε ότι έπεσε θύμα βιασμού από συμμαθητή της μέσα στις τουαλέτες, ο οποίος είναι μεν ένα χρόνο μεγαλύτερός της, αλλά έχασε σχολική χρονιά.

Παράταση μέχρι τη Δευτέρα στη διάθεση των self tests για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Μέχρι τη Δευτέρα θα μπορούν να προμηθεύονται self test οι μαθητές προκειμένου να προσέρχονται στα σχολεία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας δεδομένου ότι το πρώτο σελφ τεστ της επόμενης εβδομάδας για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη, τα φαρμακεία θα διαθέσουν σελφ τεστ και τη Δευτέρα 24/1, προς διευκόλυνση όλων.

«Πληρώστε τις ζημιές»: Ο δήμαρχος στέλνει τον λογαριασμό στους καταληψίες μαθητές

Κατεστραμμένα και αναποδογυρισμένα θρανία και καρέκλες, καμένα βιβλία αλλά και «απουσία» πολλών αντικειμένων διαπίστωσε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Παπάγου (το οποίο συστεγάζεται με το Γυμνάσιο) στην πρώτη του επίσκεψη εντός του κτιρίου, μετά το τέλος της εξαήμερης κατάληψης που είχε πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων (Δευτέρα 10 – Κυριακή 16 Ιανουαρίου) μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων από ομάδα μαθητών.

Στέφανος Αλεξιάδης: «Η ψυχή των εφήβων είναι λευκό χαρτί»

Θεοφάνια. Δώσαμε ραντεβού σε ένα ήσυχο καφέ στην Εθνικής Αμύνης, λίγα μέτρα μακριά από τον Λευκό Πύργο. Στην απομαγνητοφώνηση ακούγονται έξαλλα κορναρίσματα από τον δρόμο. Συναντιόμασταν για πρώτη φορά από κοντά, παρόλο που για χρόνια ήμασταν γείτονες στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η αλήθεια είναι πως είχα πετύχει τον Στέφανο Αλεξιάδη στην Έκθεση Βιβλίου του Ζαππείου, στην παρουσίαση του συγγραφικού του ντεμπούτου, Τα φτερωτά σανδάλια. Με σπουδές στη φιλολογία, στην ειδική αγωγή και στα παιδαγωγικά, το πρώτο πράγμα που έμαθα για τον 28χρονο φιλόλογο και συγγραφέα ήταν η αστείρευτη ενέργειά του.

Μιχαηλίδου: Eφαρμόζουμε νέο πλαίσιο για ουσιαστικό έλεγχο των προνοιακών δομών

«Εφαρμόζουμε έναν νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό για τον ουσιαστικό έλεγχο των προνοιακών δομών της χώρας μας», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφορικά με τη νέα διαδικασία ελέγχων που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθεί σε όλη την επικράτεια στα μέσα του Φεβρουαρίου.

Κύπρος: έρευνα για την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία στο δημοτικό σχολείο κατά την πανδημία

Στην Κύπρο έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία στο δημοτικό σχολείο κατά την πανδημία. Αν είστε γονέας παιδιού με αναπηρία ή εκπαιδευτικός γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, μπορείτε να συμβάλετε στην έρευνα απαντώντας το κατάλληλο ερωτηματολόγιο:

Ερωτηματολόγιο για γενικούς και ειδικούς εκπαιδευτικούς: https://forms.office.com/r/dP6uKgD7Ut

Ερωτηματολόγιο για γονείς: https://forms.office.com/r/F8SYwYFaWp

Συντονίστριες έρευνας: Μαρία Τσακίρη, Σιμώνη Συμεωνίδου και Κατερίνα Μαύρου

Πηγή: Facebook

DuckyCode: κάνοντας τον κώδικα παιχνίδι!

Η τεχνολογία του συστήματος DuckyCode απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και έχει ως στόχο να διδάξει τις βασικές αρχές του προγραμματισμού και να κάνει τη συγγραφή κώδικα, παιχνίδι! Το σύστημα είναι έτοιμο να εισέλθει στην αγορά μέσω της δημιουργίας spin-off με την ίδια επωνυμία

Εκδήλωση: Είναι για αγόρι ή για κορίτσι; Όλα τα παιχνίδια και όλα τα βιβλία για όλα τα παιδιά

Ποια είναι τα έμφυλα στερεότυπα που συναντάμε, ακόμα και σήμερα, ως εκπαιδευτικοί και γονείς, στον χώρο του σχολείου και του ευρύτερου πλαισίου δράσης των παιδιών μας; Μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε και να βοηθηθούμε στο να τα διαχειριστούμε μαζί με το σύνολο της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας;

Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης

Πέθανε από εγκεφαλικό σε ηλικία 64 χρόνων ο γνωστός ψυχίατρος και συγγραφέας, Κώστας Γκοτζαμάνης.

Είχε γεννηθεί στη Λάρισα το 1957 και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ την περίοδο 1975 έως 1981. Έζησε στην Οία της Σαντορίνης ως σύζυγος της αγροτικού γιατρού και για δυο χρόνια ήταν αγροτικός γιατρός στον Μόλυβο της Λέσβου.