Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Γονείς του «σαββατοκύριακου»

Οι καιροί έχουν αλλάξει, όπως και οι άνθρωποι. Πέρασαν οι εποχές που ο πατέρας ήταν «ο στύλος του σπιτιού» και η κορυφή της πυραμίδας της οικογένειας και η μητέρα φρόντιζε για το σπίτι και τα παιδιά της. Η λεγόμενη επανάσταση των γυναικών έφερε τα πάνω-κάτω. Μπορεί οι γυναίκες να απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, αλλά βόλεψαν ακόμη περισσότερο τους άνδρες και ενίσχυσαν την ισοπέδωση των σχέσεων και την αποξένωση της οικογένειας και του ζευγαριού.

Λάθη Πολιτικώς Ορθά

Πόση σημασία έχει να αντικαταστήσεις μια λέξη σε ένα λογοτεχνικό έργο; Ο δόκτωρ Αλαν Γκρίμπεν, μελετητής του Μαρκ Τουέιν, πιστεύει ότι δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Γι' αυτό και ως επιμελητής της νέας έκδοσης του μυθιστορήματος «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις NewSouth Books στην Αλαμπάμα, άλλαξε τη λέξη «νέγρος» με τη λέξη «σκλάβος» και τις 219 φορές που αναγράφεται στο βιβλίο. Ετσι ο αμερικανικός, αλλά και ο ευρωπαϊκός τύπος γέμισαν από δημοσιεύματα, που καταγγέλλουν ότι «η πολιτική ορθότητα επιτίθεται και στη λογοτεχνία». Ή πιο ειρωνικά: «Ο Μαρκ Τουέιν μπαίνει σε διαδικασία λεύκανσης».

Διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά με θέμα: «Πανηγύρι ή γιορτή στον τόπο μου»

Τον τακτικό ετήσιο διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά με θέμα: «Πανηγύρι ή γιορτή στον τόπο μου» προκηρύσσει και φέτος ο Σύνδεσμος «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας», τηλ.: 210-3252012.

Μολύβι και όχι πληκτρολόγιο η «συνταγή» της μάθησης

ΛΟΝΔΙΝΟ Oι μαθητές και οι φοιτητές που χρησιμοποιούν μολύβι και χαρτί είναι αποδοτικότεροι στο να μαθαίνουν καινούργια πράγματα σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και πληκτρολόγιο, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Σταβάνγκερ στη Νορβηγία και του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας στη Γαλλία.

Εκπαιδευτικά νέα

Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και νοσοκομεία.. από το κθβε

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική του πολιτική παρουσιάζει τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την περίοδο 2010 – 2011.

Τα δύο απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το τρίτο σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός από σχολεία στην Εκάλη και το Κιλκίς

Τη λειτουργία σχολικού διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού ανακοινώνουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς του Δημοσίου Γυμνασίου Εκάλης, «στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών, που καταβάλουν για την βελτιστοποίηση των μεθόδων και του περιεχομένου εκπαίδευσης, που παρέχεται στην Δημόσια σχολική μας μονάδα, συνδυάζοντας και αναλύοντας τις κλασσικές φόρμες διδασκαλίας, την προκαθορισμένη διδακτέα ύλη και τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία». Ο ραδιοσταθμός αποτελεί εδώ και ένα χρόνο το πρώτο στην Ευρώπη, δυναμικό και ενεργό web radio που αφορά την σχολική κοινότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα τεστ είναι μέθοδοι κατάκτησης γνώσης

Tα τεστ στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές δεν είναι μόνο ένας απλός μηχανισμός ελέγχου της γνώσης που έχουμε κατακτήσει. Οπως αποδεικνύει νέα έρευνα, τα τεστ είναι και μηχανισμοί εκμάθησης του αντικειμένου που μελετούν τα παιδιά, καλύτεροι από άλλες εκπαιδευτικές τεχνικές.