Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Ξαναταξιδεύουμε με τη "Γραμμή 28"

Γνωρίστε τον Αμαντέο, τον πιο γλυκό, τρυφερό και ρομαντικό οδηγό λεωφορείου που έχει βάλει στόχο της ζωής του να βοηθήσει όλους τους ντροπαλούς ερωτευμένους να κάνουν την πρώτη κίνηση και να βρουν την πραγματική αγάπη!


Ένας γλυκύτατος πρωταγωνιστής με ευγενική καρδιά σε ένα τρυφερό βιβλίο που παρουσιάζει μέσα από το απλό του κείμενο και την καταπληκτική του εικονογράφηση τη ζωή που θα θέλαμε – ή θα έπρεπε- να έχουμε. Μια ζωή που εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς σε ένα υπέροχο αστικό περιβάλλον (στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας), όπου συμβιώνουν αρμονικά άνθρωποι και ζώα, ο κόσμος διαβάζει βιβλία και εφημερίδες στη διαδρομή με το λεωφορείο, οι δρόμοι είναι πεντακάθαροι, οι τοίχοι των σπιτιών φρεσκοβαμμένοι, χωρίς γκράφιτι και οι άνθρωποι κυκλοφορούν χαμογελαστοί και ήρεμοι, απολαμβάνοντας την καθημερινότητα χωρίς κινητά τηλέφωνα και επαγγελματικές εντάσεις.

Εθνικό Ίδρυμα Κωφών: «Μαμά, τώρα έχω πρόσβαση σε τηλέφωνο…»

«Μαμά, τώρα έχω πρόσβαση σε τηλέφωνο. Θα σε παίρνω και θα σου λέω όσα δε σου έχω πει 40 ολόκληρα χρόνια». Αυτό ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά μηνύματα που μετέφεραν οι διερμηνείς στην Υπηρεσία Εξ Αποστάσεως Διερμηνείας. Την Υπηρεσία που δίνει φωνή και θέση στους κωφούς πολίτες και διευκολύνει την επικοινωνία με τους συνανθρώπους τους.

Η κ. Βενέττα Λαμπροπούλου είναι η Πρόεδρος του ∆.Σ του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής και διευθύντρια της Μονάδας Ειδικής Αγωγής και μελετών για Κωφούς του Παιδαγωγικού Τμήματος ∆ημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Μαζί μιλήσαμε για την καινοτομία του ΕΙΚ, την Υπηρεσία εξ’ αποστάσεως Διερμηνείας, καθώς και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες όπως η Υπηρεσία Έγκυρης Παρέμβασης και τους «σταθμούς επικοινωνίας». Την κοινωνία των κωφών και την έγκυρη ενημέρωση των γονέων σχετικά με τα κωφά παιδιά τους.

Η Βιολογία στο Σχολείο: Ηχητικό εκπαιδευτικό υλικό

Ο Παναγιώτης εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Βιολόγος, διατηρεί το ιστολόγιο Η Βιολογία στο Σχολείο -Η Βιολογία μέσα στη Σχολική Αίθουσα. Πέρα από το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που διαθέτει για το μάθημα της βιολογίας, δημιουργεί και παρέχει  ηχητικό εκπαιδευτικό υλικό. Όπως σημειώνει:

Σχολεία: Πώς γίνονται οι εγγραφές μαθητών στα δημοτικά -Οι οδηγίες του υπ. Παιδείας

Αναλυτικές οδηγίες για τις εγγραφές μαθητών στα δημοτικά σχολεία δίνει το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Ζέττα Μακρή.

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2017 έως και 31-12-2017.

Δωρεάν προσφέρει η Ακαδημία Αθηνών την ηλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας

Την ηλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, διαθέσιμη πλέον στον σύνδεσμο https://christikolexiko.academyofathens.gr/index.php, προσέφερε δωρεάν στον ελληνικό λαό, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο όπου γης, η Ακαδημία Αθηνών, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Γονείς: Τι γίνεται με τη μετακίνηση των μαθητών που ενηλικιώνονται;

Η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής έστειλε υπόμνημα στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή και την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με θέμα την μετακίνηση των μαθητών που ενηλικιώνονται.

Τι να κάνουμε για τη νεανική βία στα σχολεία

Ολο και συχνότερα τη δημοσιότητα απασχολούν περιστατικά σοβαρής νεανικής βίας. Εκδηλώνονται εντός ή πέριξ σχολικών χώρων, καθώς και σε πλατείες και δρόμους πόλεων, έχοντας πρωταγωνιστές παιδιά σχολικής ηλικίας. Πρόσφατα, η πλέον συγκλονιστική περίπτωση ανάμεσά τους αφορούσε τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό ανηλίκου από ομάδα συνομηλίκων του, με την παρουσία και κοριτσιών, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο. 

ΟΑΣΘ: Δωρεάν κάρτες απεριόριστων διαδρομών σε περισσότερα από 30 παιδιά

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ως κομμάτι της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης από το 1957, καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης παιδιών, τα οποία διαβιούν σε δομές σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε ομόφωνα τη δωρεάν διάθεση ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών σε περισσότερα από 30 παιδιά, τα οποία κατοικούν στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο και στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στο Φοίνικα.

Πάμε σχολείο! Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Λήμνου στα σχολεία της: σειρά θεωρητικών και βιωματικών σεμιναρίων

Το MedINA, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (ΑΠΚ) στο νησί της Λήμνου. Τα σεμινάρια απευθύνονται τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διεξάγονται στο πλαίσιο της διδακτικής περιόδου 2022-2023.

Νέα μελέτη: Τα παιδιά εξωσωματικής δεν έχουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία

Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, καθησυχάζει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δεν εμφανίζουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, καθώς έχουν περίπου ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης, παλμών καρδιάς, λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο.