Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί κάποια παιδιά καταρρέουν όταν γυρίζουν από το σχολείο στο σπίτι;

Φανταστείτε το παρακάτω σενάριο: Στέλνετε το παιδί σας στο σχολείο χαρούμενο, έτοιμο να αρχίσει την ημέρα. Και μετά το σχολείο επιστρέφει κακοδιάθετο και ευερέθιστο – και καταρρέει. Επικοινωνείτε με τον/ την εκπαιδευτικό για να δείτε αν έγινε κάτι ή αν είχε άσχημη διάθεση κάποια στιγμή στο σχολείο. Αλλά διαπιστώνετε ότι το παιδί σας ήταν μια χαρά. 

Αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό. Τι μεσολάβησε ανάμεσα στην καλή μέρα στο σχολείο και σε αυτό που βλέπετε στο σπίτι; Τι φταίει για αυτή την κακή διάθεση που εμφανίζεται καθημερινά; Μήπως κάνετε εσείς κάτι που το κάνει να έρχεται αναστατωμένο ή θυμωμένο; 

Οι γονείς δαπανούν 96 ώρες τον χρόνο για μεταφορά των παιδιών σε δραστηριότητες

Παρά την όποια ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η καθημερινή ρουτίνα για τους γονείς, το 96% παραδέχεται ότι απολαμβάνουν να ταξιδεύουν με τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο.

Οι γονείς στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Αγγλία δαπανούν κατά μέσο όρο 96 ώρες τον χρόνο επιπλέον των διαδρομών τους για να πάρουν τα παιδιά τους από τις διάφορες δραστηριότητες, επειδή έχουν να επιλύσουν μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με την επιβίβαση, την αποβίβαση, την τοποθέτηση των πραγμάτων τους στον αποθηκευτικό χώρο ή την ασφάλειά τους. Επίσης, αρκετοί γονείς αργούν να πάνε στην εργασία τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, επειδή λίγο νωρίτερα φροντίζουν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ή στις άλλες δραστηριότητές τους.

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις στα σχολεία

Τον σχηματισμό δικογραφίας για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας παρήγγειλε από την αστυνομία η εισαγγελία ανηλίκων για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στον νομό Θεσσαλονίκης.

Η παραγγελία εστάλη προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Συμβουλές για να μπορέσει το παιδί να κοιμηθεί μόνο του

Υπερένταση από την κούραση, άγχος για την επόμενη ημέρα ειδικά με τις νέες συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο στην «covid εποχή» είναι αρκετά για να κρατήσουν το μικρό σας ξάγρυπνο ή τουλάχιστον για να το κάνουν να ξυπνήσει μέσα στην διάρκεια της νύχτας.

Αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο ενώ ο ύπνος δίπλα στην μαμά και τον μπαμπά μπορεί να βοηθήσει το παιδάκι σας να ξεπεράσει έναν εφιάλτη. Τι γίνεται όμως όταν ο βραδινός ύπνος μαζί επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε βράδυ;

«Τα παιδιά σώζουν τον πλανήτη» – Ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3

Το ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά σώζουν τον πλανήτη» (Super Juniors: Committed to protecting the planet), παραγωγής Γαλλίας 2017, μεταδίδει -σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση- η ΕΡΤ3, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 στις 17:30.

Είναι μεταξύ 11 και 19, ζουν σε όλο τον κόσμο και δεσμεύονται να σώσουν τον πλανήτη. Είναι τα παιδιά-διασώστες της Γης.

Άποψη: Λίλα Σταμπούλογλου "Νταήδες παντού"

Από το δωμάτιο του «Big Brother», στα σχολεία στην Κρήτη και στην Κέρκυρα, παντού δυστυχώς. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η κουλτούρα της βίας δεν σε κάνει μόνο βίαιο. Σε κάνει και απαθή. Βλέπεις και δεν πλησιάζεις, δεν μπλέκεσαι, δεν αντιδράς. Καταπίνεις το κακό που συμβαίνει μπροστά σου και συνεχίζεις... 

Δωρεάν Μαθήματα Μουσικής από το El Sistema Greece στο Καλογεροπούλειο Ωδείο Κορίνθου

Το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece και το Fondation Kaloy – Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανακοινώνουν την έναρξη συνεργασίας τους στην Κόρινθο.

Το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece και το Fondation Kaloy – Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού, έχοντας κοινό στόχο την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και τη δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και θρησκείας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανακοινώνουν την έναρξη συνεργασίας τους στην Κόρινθο.

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Η μάσκα δεν είναι φίμωτρο

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η μάσκα αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό όπλο κατά της μετάδοσης του ιού.

«Η μάσκα δεν είναι φίμωτρο όπως ισχυρίζονται κάποιοι καθώς δεν εμποδίζει το οξυγόνο να μπει και το διοξείδιο του άνθρακα να βγει», επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας, στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΙΣΘ και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

Mαθήματα στην τάξη της φύσης

Αγχωμένα χαμόγελα, μικρές ανάσες των παιδιών με τη μάσκα κάτω, αγωνία των εκπαιδευτικών για την τήρηση των μέτρων, αποστάσεις και ανησυχία για τον χειρισμό των παιδιών που εμφανίζουν ακόμη και αθώα συμπτώματα. Οι πτυχές της νέας πραγματικότητας –της μάσκας, των αντισηπτικών, και των αποστάσεων– στα σχολεία λόγω κορωνοϊού ξετυλίγονται και όλοι καλούνται να τις συνηθίσουν. «Τα παιδιά μαζεύονται παρέες παρέες στα διαλείμματα. Πώς μπορείς να τους ζητήσεις να κρατούν αποστάσεις; Μέσα στο μάθημα ιδρώνουν, κουράζονται από τη μάσκα, ζητούν να βγουν έξω», λέει στην «Κ» η κ. Σοφία Καψάλη, φιλόλογος στο Λύκειο Λυγουριού. «Τα μικρότερα παιδιά πειθαρχούν ευκολότερα από τα μεγαλύτερα. Ομως η μάσκα συχνά πέφτει και τη σηκώνουν. Επίσης, δεν μπορούν να παίξουν. Υπάρχει μοναξιά», συμπληρώνει από την πλευρά της στην «Κ» η κ. Αννα Στουμπίδη, νηπιαγωγός στο 33ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.