Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με Lego

Τα περισσότερα παιδιά στο ΚΕΑ λατρεύουν τα LEGO. Μεταξύ μας, το ίδιο και εμείς. Τυχαία εντοπίσαμε αυτά τα τρία σχέδια που μπορούμε να κάνουμε με τουβλάκια: ο Άγιος Βασίλης, ο Ρούντολφ και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά και στις υπόλοιπες προτάσεις του ιστοτόπου https://childhood101.com

Παρανοήσεις από μαθητές και φοιτητές για την ανθρώπινη αναπαραγωγή

Παρανοήσεις από μαθητές και φοιτητές διαφορετικών ηλικιών, σχετικά με διάφορες πτυχές της ανθρώπινης αναπαραγωγής, διαπιστώθηκαν σε επισκόπηση της βιβλιογραφίας για το θέμα που παρουσιάστηκε στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, στη Θεσσαλονίκη.

Γονείς: Μαθαίνουμε τα παιδιά να προσπαθούν και να ξεπερνούν τις αποτυχίες

Όχι, δεν είναι εύκολο να κερδίσει κανείς εκατομμύρια ή να διακριθεί σε ένα άθλημα. Είναι όμως εφικτό. Oι επιτυχίες απαιτούν προσπάθεια, θάρρος και πειθαρχία. Αλλά για να το καταλάβουν τα παιδιά μας χρειάζεται να το πιστεύουμε πρώτα οι ίδιοι και να έχουμε κάποιους κανόνες κατά νου!

Τρενάκια και αυτοκινητάκια: Γιατί τα λατρεύουν τα παιδιά;

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με τα τρενάκια και τα αυτοκινητάκια;

Το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο μέρος της παιδικής ηλικίας. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια ανάλαφρη, διασκεδαστική δραστηριότητα, τα παιδιά μαθαίνουν και αναπτύσσονται μέσα από το παιχνίδι. Φαίνεται επίσης ότι η επιθυμία για παιχνίδι είναι έμφυτη, καθώς τα περισσότερα παιδιά θα βρίσκουν πάντα τρόπο να παίξουν, ανεξάρτητα από το αν τους προσφέρονται παιχνίδια ή όχι. Ωστόσο, η ποιότητα του παιχνιδιού τους – όσον αφορά την επίτευξη ακαδημαϊκών και άλλων ορόσημων – μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά αρκεί να εξοπλίσουμε τα παιδιά με παιχνίδια καλής ποιότητας, καθώς αποτελούν τα εργαλεία που τους προσφέρουμε για την ψυχαγωγία αλλά και για να τα βοηθήσουμε να μάθουν.

"Μήπως τελικά όλοι έχουν ΔΕΠΥ; Όχι.

"Όταν τα νευροτυπικά άτομα λένε ότι "έχω ΔΕΠΥ", διαιωνίζουν ένα στερεότυπο - όχι μόνο για το τι είναι η ΔΕΠΥ (π.χ. δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε), αλλά και για το πώς εκδηλώνεται (π.χ. ξεχνάμε τα πορτοφόλια και απομακρυνόμαστε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων)"

"Έχω διάσπαση", λένε μερικοί. "Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σήμερα".

Έρευνα: Μπορεί η προσωδία να βοηθήσει ασθενείς με αφασία Broca να ανακτήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες;

Δημοσιεύτηκε η έρευνα της Μαρίας Μαρτζούκου σχετικά με το ρόλο της προσωδία στους ασθενείς με αφασία Broca και την ανάκτηση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. 

Η σύνοψη της μελέτης με τα λόγια της ερευνήτριας

Παρόλο που η αφασία είναι πολύ συχνή διαταραχή, οι νευρικές διεργασίες που επηρεάζουν την ανάρρωση παραμένουν άγνωστες. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες, ευρέως αποδεκτές θεραπευτικές παρεμβάσεις για τη διαταραχή αυτή. Οι θεραπείες που βασίζονται στα προσωδιακά και τα μουσικά στοιχεία της ομιλίας, ωστόσο, έχουν χαρακτηριστεί ως πολλά υποσχόμενες. Μια από τις πιο γνωστές μεθόδους θεραπείας που βασίζεται κυρίως σε δύο στοιχεία της προσωδίας και της μουσικής, την τονικότητα και τον ρυθμό, είναι η Θεραπεία του Μελωδικού Επιτονισμού (Melodic Intonation Therapy, ΘΜΕ/ΜΙΤ).

Μουσικά σχολεία: Στα «σκαριά» νέα προγράμματα σπουδών-Άμεσα η προκήρυξη για νέα εγχειρίδια

Με ειδική πράξη ΕΣΠΑ θα σταλεί σε κάθε μουσικό σχολείο ένα ολοκληρωμένο στούντιο, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό - Ποιες πρωτοβουλίες ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή για τον κλάδο της μουσικής στα σχολεία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μουσικά Σχολεία συζητήθηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, με την Νίκη Κεραμέως να παρουσιάζει σειρά πρωτοβουλιών για τον κλάδο της μουσικής στα σχολεία.

Τι γίνεται τελικά στο TikTok;

Ανήκω σε μια γενιά ανθρώπων των οποίων οι γονείς αγόραζαν εγκυκλοπαίδειες, που τις τοποθετούσαν σε βαριές βιβλιοθήκες με την ελπίδα ότι μια μέρα τα παιδιά τους θα σκαρφάλωναν στα ράφια για να αναζητήσουν πληροφορίες. Από μικρή ηλικία μάθαμε ότι, αν θέλαμε να βρούμε κάτι, θα έπρεπε να το ψάξουμε σε βιβλία και περιοδικά.

Τότε δεν είχαμε TikTok, να κουνάμε τον αντίχειρά μας και να μας βρίσκουν αυτόματα οι πληροφορίες.

Εκπαιδευτικοί: Τι πρέπει να κάνετε για το επίδομα παιδιών εάν τα παιδιά σας ενηλικιώνονται στο τέλος του 2022;

Με τη λήξη του έτους σταματά να χορηγείται το οικογενειακό επίδομα (Μισθοδοσία Ιανουαρίου 2023) για τα παιδιά που ενηλικιώνονται (κλείνουν τα 18 μέχρι το τέλος του 2022).

Εφόσον όμως τα παιδιά συνεχίζουν τις σπουδές τους σε σχολές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνεχίζουν να είναι προστατευόμενα μέλη και συνεχίζεται η χορήγηση του επιδόματος μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους ή την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών σπουδών (όποιο έρθει πρώτο).

Κορδελιό-Εύοσμος: Απονομή τιμής και αναγνώρισης σε 80 οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ

Πρώτη φορά ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου, συνδιοργάνωσαν στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, μεγάλη τιμητική εκδήλωση, με θέμα «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», με την βράβευση 80 οικογενειών των οποίων τα παιδιά είναι μαθητές και των τριών Ειδικών Σχολείων του Δήμου, αλλά και 11 απόφοιτοι μαθητές των ιδίων Σχολείων οι οποίοι είναι μέλη του τοπικού μας Συλλόγου ΑΜΕΑ Ευόσμου Δυτικής Θεσσαλονίκης «ΟΙ ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ», αναγνωρίζοντας τον καθημερινό και ισόβιο πολυεπίπεδο αγώνα τους, για την ανατροφή, την εκπαίδευση και γενικότερα για όλη την μετέπειτα διαβίωση των παιδιών τους.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή: Συμμετέχουμε στο Συλλαλητήριο της 17ης Δεκεμβρίου

Με απόφασή της η Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, κάνει γνωστό ότι συμμετέχει στο Συλλαλητήριο των συνδικάτων και των μαζικών φορέων το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στις 12:30 στο Σύνταγμα στην Αθήνα και στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα καλεί τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων να πάρουν και αυτά αποφάσεις συμμετοχής, ενώ δημοσιοποίησε το διεκδικητικό πλαίσιό της που είναι: