Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η εκπαίδευση στο στόχαστρο των όπλων

Πακιστάν 9 Οκτωβρίου 2012. Ενας ένοπλος μπήκε στο σχολικό λεωφορείο με το οποίο η 16χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι επέστρεφε σπίτι της και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Αιτία η επιμονή της νεαρής, ηρωίδας πλέον, Μαλάλα, να διεκδικεί το αυτονόητο…μια θέση στα σχολικά θρανία. Η Μαλάλα επέζησε, τιμήθηκε, μίλησε στους ισχυρούς της Γης για το δικαίωμα στην εκπαίδευση προσπαθώντας να φέρει την αλλαγή.

Λέσχη Ανάγνωσης στη νοηματική γλώσσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Λέσχη Ανάγνωσης στη νοηματική γλώσσα δημιουργείται στην Περιφερειακή Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 και Στεφ. Νούκα), σε συνεργασία με το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης και με συντονίστριες τις παιδαγωγούς Νικολέτα Παππά και Μαρία Πιτσίνη, οι οποίες συμμετέχουν εθελοντικά.

Διδάσκοντας στα παιδιά τη φιλανθρωπία…

Η φιλανθρωπία «πάει»… παιδική χαρά! Μικρά παιδιά φτιάχνουν μαρμελάδες για τα ορφανοτροφεία, ενώ εξάχρονα παιδιά δίνουν το κουλούρι τους στο φτωχό παιδί του δρόμου. Και όμως, στο παιδικό μυαλό, η φιλανθρωπία δεν συνδέεται με τα χρήματα, μόνο με την καλή διάθεση! Μπορεί να ζητούν επίμονα το παιχνίδι της βιτρίνας, αλλά εύκολα το χαρίζουν για παρηγοριά σε ένα μωρό που κλαίει ασταμάτητα.

Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα...μια πόλη παραμύθια"

Οι αφηγήσεις-ιστορήσεις των ειδών της προφορικής λογοτεχνίας αποτελούν μορφή πολιτισμού και ανθρώπινης έκφρασης που συνδέει τους λαούς οικουμενικά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την εθνική τους ταυτότητα.
Εδώ και 25 περίπου χρόνια οργανώνονται σε όλον τον κόσμο ολιγοήμερες ή πολυήμερης διάρκειας εκδηλώσεις από φορείς, ενώσεις αφηγητών, κέντρα και φυσικά πρόσωπα με α-φορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), όπου σε 40 χώρες κινείται γύρω από ένα κεντρικό θέμα –για το 2014 «Δράκοι και Τέρατα»-με σκοπό την προβολή αυτής της πολύτιμης μορφής διαχρονικής έκφρασης που αποτελεί η αφήγηση.

Εκδηλώσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου - Μάρτιος 2014

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Δευτέρα 10 Μαρτίου, 5.30-6.30 το απόγευμα
Πρώτη συνάντηση της Λέσχης ανάγνωσης στη νοηματική γλώσσα σε συνεργασία με το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρύκοων Θεσσαλονίκης και συντονίστριες τη Νικολέτα Παππά και τη Μαρία Πιτσίνη

Εκκληση του γγ του ΟΗΕ να προστατευτούν τα παιδιά, τα σχολεία και τα νοσοκομεία στις εμπόλεμες ζώνες

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εμποδιστούν όλες οι εμπόλεμες πλευρές στη Συρία να χρησιμοποιούν ως βάσεις ή να βάζουν στο στόχαστρο σχολικά κτίρια και νοσοκομειακά ιδρύματα.

Παναρσακειακό μαθητικό συνέδριο με θέμα τον Κ.Π. Καβάφη

Το τρίτο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης με θέμα «Κ.Π. Καβάφης: Ο Έλληνας οικουμενικός ποιητής».