Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

‘Accessible Christmas’: Μία εφαρμογή που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα όρασης να απολαύσουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα.

Η δωρεάν εφαρμογή Accessible Christmas που είναι διαθέσιμη για Android και iOS, χρησιμοποιεί ένα σύστημα ακουστικών περιγραφών σε διαφορετικές οδούς και λέει στο χρήστη τι “βλέπει” κάθε φορά. 

Η ερευνητική ομάδα για την Ανθρώπινη Γλώσσα και Τεχνολογίες Προσβασιμότητας (Human Language and Accessibility Technologies - HULAT) του Πανεπιστημίου Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης (Universidad Carlos III de Madrid - UC3M) δημιούρηγσε μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα όρασης να απολαύσουν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό με φώτα στην πόλη της Μαδρίτης. 

"Το Γράμμα": μια χριστουγεννιάτικη ταινία μικρού μήκους

 

«Τα Χριστούγεννα των βιβλίων» και «Το ταξίδι της χιονονιφάδας»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Παραμυθόφωνο, παρουσιάζουν τις ιστορίες «Τα Χριστούγεννα των βιβλίων» και «Το ταξίδι της χιονονιφάδας», δύο χριστουγεννιάτικα podcasts για τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Σχολεία – Ερχεται το «πολλαπλό» βιβλίο

Στα τελικά της στάδια βρίσκεται η διαδικασία που θα εισαγάγει το «πολλαπλό βιβλίο» στην καθημερινότητα των σχολείων, τα οποία στο μέλλον θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής διδακτικών συγγραμμάτων μεταξύ τουλάχιστον τριών διαφορετικών προτάσεων, αλλά και πρόσβαση σε μια πλούσια ψηφιακή βιβλιοθήκη.

Οι επιδράσεις της πανδημίας στη σεξουαλικότητα των εφήβων

Η εφηβεία είναι μια συναρπαστική περίοδος σωματικών, γνωστικών και ψυχικών μεταβολών με τελικό στόχο τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και χαρακτηρίζεται από σωματικές μεταβολές λόγω ήβης, την έντονη ορμονική δραστηριότητα, την λεγόμενη αυξητική αιχμή (ανάπτυξη μυοσκελετικού συστήματος) και την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου και των γεννητικών οργάνων οργάνων.

BRING – IN: Πρόσκληση συμμετοχής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η ΑΜΚΕ Σύμπλεξις και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), σας προσκαλούν στο 2-ήμερο διαδικτυακό «Πρόγραμμα επιμόρφωσης επαγγελματιών κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας πάνω σε ζητήματα που αφορούν στους ίντερσεξ ανθρώπους», που διοργανώνεται από 11 έως 14 Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο του έργου BRING-IN (Αναπτύσσοντας επαγγελματική ικανότητα για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ίντερσεξ ατόμων και την καλύτερη κάλυψη των αναγκών αυτών)*.

«Φουντώνει» η βία στα σχολεία

Πιο πολλά περιστατικά, πιο βίαια περιστατικά. Eτσι περιγράφουν κωδικά οι ειδικοί της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, που λειτουργεί το «Χαμόγελο του Παιδιού», το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας τη σχολική χρονιά που διανύουμε. Από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι της γραμμής διαχειρίζονται κατά μέσον όρο σχεδόν δύο υποθέσεις ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού την ημέρα, ενώ από την αρχή της σχολικής χρονιάς το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει δεχθεί 91 αιτήματα για παρέμβαση πρόληψης της βίας στα σχολεία.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με αληθινά παραμύθια για τα παιδιά της Παιδιατρικής Κατ΄οίκον Νοσηλείας

Με κάλαντα ευχές και παραμύθια ,που ήταν αληθινές ιστορίες, πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά του Προγράμματος της Παιδιατρικής Κατ΄οίκον Νοσηλείας την οποία διοργάνωσε η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ και τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ο Δημήτρης, ο Ευθύμης, η Μαρία, η Νάσια, ο Νίκος, ο Μιχαήλ και ο Ηλίας είναι κάποια από τα παιδιά που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα Παιδιατρική Κατ΄οικον Νοσηλείας που είπαν διαδικτυακά τα κάλαντα ευχόμενα σε όλους καλά Χριστούγεννα και όλα τα καλά του κόσμου.

Ενίσχυση του διαπολιτισμικού σχολείου

Περισσότερα από 14.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Χθες, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα του επιμορφωτικού προγράμματος «για την υποστήριξη εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση παιδιών με προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο», με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να δηλώνει: «Επενδύουμε στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών μας και τους παρέχουμε ουσιαστικά εργαλεία ώστε να συνδιαμορφώσουμε το διαπολιτισμικό και συμπεριληπτικό σχολείο του 21ου αιώνα».

Επιστήμονες ανακάλυψαν γονίδια που συνδέονται με τον αιφνίδιο ανεξήγητο θάνατο στα παιδιά

Μια νέα αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι οι αλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια μπορεί να συμβάλλουν στους περίπου 400 αιφνίδιους ανεξήγητους θανάτους σε παιδιά (SUDC) ηλικίας ενός έτους και άνω.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους που πεθαίνουν ξαφνικά διαγιγνώσκονται με SIDS και τα μεγαλύτερα παιδιά με SUDC. Όμως οι δυο περιπτώσεις έχουν πιθανότατα πολλούς κοινούς παράγοντες, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Proceedings of the National Academies of Sciences», είναι η πρώτη που εντοπίζει γενετικές διαφορές που υπάρχουν σε μια μεγάλη ομάδα περιπτώσεων SUDC, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 4 ετών.

Σοκαριστικές καταγγελίες για εμπορία βρεφών και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ορφανοτροφείο της Αθήνας

"Βροχή" καταγγελιών για εμπορία βρεφών, κακοποίηση και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, σε κεντρικό ορφανοτροφείο της Αθήνας.

Την αποκάλυψη έκανε αρχικά στον Ραδιομαραθώνιο κατά της Φτώχειας, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.