Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Τα βιβλία αλλάζουν το μυαλό

Λέμε συχνά ότι ένα καλό βιβλίο ανοίγει το μυαλό. Τώρα οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι μπορεί και να το αλλάξει. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Εμορι ανακάλυψαν ότι η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος προκαλεί βιολογικές μεταβολές στον εγκέφαλο, οι οποίες μάλιστα παραμένουν για διάστημα μερικών ημερών. Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι τα βιβλία που διαβάζουμε μας επηρεάζουν βαθύτερα από ό,τι ίσως νομίζαμε και ενδεχομένως ενισχύουν τις γνωσιακές μας ικανότητες. Περαιτέρω μελέτες θα δείξουν σε ποιον βαθμό συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως και αν τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά ανάλογα με το είδος του αναγνώσματος.

Μήπως το παιδί μου χρειάζεται σιδεράκια;

Σιδεράκια, στα δόντια τους, χρειάζονται να βάλουν έξι στα δέκα παιδιά και ένας στους δυο ενήλικες, σύμφωνα με την έρευνα των Profit, Fields & Money,”Prevelance of Mal Occlusion & Orthodontic Treatment" .

Επίσης, η ψυχολογία του παιδιού (και του ενήλικα) βελτιώνεται πολύ, όταν νοιώθει ότι έχει ένα όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο, διότι εκτός από το αισθητικό σκέλος υπάρχουν συχνά και προβλήματα μάσησης, και άλλες δυσλειτουργίες, όπως μας ενημερώνει ο Επίκουρος Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Κουβελάς, ο οποίος είναι και Διευθυντής της EURODENTICA Specialized Dental Care.

Σύνδρομο ανατάραξης μωρού

Aπό την  Ελευθερία Ιωαννίδου στο mama365

Το σύνδρομο ανατάραξης μωρού (ή σύνδρομο ταρακουνημένου μωρού) είναι ένα θέμα υγείας περισσότερο γνωστό στον Δυτικό Κόσμο και λιγότερο στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του μπορεί να είναι ολέθριες. H ειδικευμένη παιδίατρος κ. Μαρία Παπαδάκη μας εξηγεί τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης μωρού, πού οφείλεται και με ποιόν τρόπο μπορεί να προληφθεί.

Ο κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Τον κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) συνέταξε το υπουργείο Παιδείας (η σχετική απόφαση στα συνημμένα).

Όπως αναφέρεται σε αυτόν, τα ΣΔΕ της χώρας είναι σχολεία εκπαίδευσης ενηλίκων που λειτουργούν σύμφωνα με τη φιλοσοφία και τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων. Ιδρύονται με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του ΥΠΑΙΘ,

Νέα ιστοσελίδα για καλλιτέχνες με αναπηρία, στο πλαίσιο του Unlimited Access

Στο πλαίσιο του προγράμματος Unlimited Access, όπου συμμετέχει και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Βρετανικό Συμβούλιο εγκαινιάζει μια νέα ιστοσελίδα με στόχο να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες σε κωφούς και καλλιτέχνες με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Η ιστοσελίδα www.disabilityartsinternational.org παρουσιάστηκε επίσημα στο διαδίκτυο στις 9 Ιουλίου.

Διαδικτυακή πλατφόρμα «ΣΥΝΘΕΣΗ»

Επισκεφτείτε τη διαδικτυακή πλατφόρμα για την προβολή των δράσεων και τη δικτύωση των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης καθώς και για την επικοινωνία με τους ενεργούς πολίτες της πόλης.

ΟΟΣΑ: Ανεπαρκής η αντιμετώπιση στα ψυχιατρικά νοσήματα

Τα ψυχιατρικά νοσήματα αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς στις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης καθώς το ένα τρίτο ή ακόμη και οι μισοί από τους ασθενείς δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαθέτουν τους πόρους για να τους φροντίσουν, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.