Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Κάνοντας το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι!

Πώς θα σας φαινόταν αν αντί να κυνηγάτε το πεισματάρικο πιτσιρίκι σας για να πλύνει τα δόντια του σας το ζητούσε από μόνο του; Αν αντί για κλειστό στόμα και κλάματα είχατε γέλιο και τρέξιμο στο μπάνιο για να πάρει την οδοντόβουρτσα; Αν όλα αυτά σας φαίνονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας, διαβάστε μερικά κολπάκια για να γίνει μια δύσκολη στιγμή... παιχνίδι!

Ρόδος: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι η 11χρονη Ευαγγελία Σίσκου

Η σκακίστρια Ευαγγελία Σίσκου αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Ρόδο κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία των κοριτσιών μέχρι 13 ετών.

Με ελληνικό θρίαμβο ολοκληρώθηκαν τα Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα Σκακιού της Fide, στα πλαίσια του 4ου Σκακιστικού Φεστιβάλ Ρόδου, από τις 13 έως 23 Απριλίου 2023, στο Rodos Palace Resort Hotel. Μια πολύ απαιτητική και άκρως ανταγωνιστική διοργάνωση έφτασε στο τέλος της, με τις πρώτες σκακιέρες κάθε κατηγορίας να παλεύουν για τον θετικό βαθμό και μια θέση στην τριάδα των μεταλλίων.

Προεφηβεία – Ψυχική υγεία: Αυτό είναι το μυστικό για να ειναι ήρεμο το παιδί

Στη μεταβατική περίοδο της προεφηβείας τα παιδιά είναι αρκετά ευάλωτα στην ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη.

Πρόκειται για μια δύσκολη περιοδο και τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται κάποιου είδους υποστήριξη για να διέλθουν αυτή τη μεταβαση αλώβητα. Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί αλλά η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου του παιδιού μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο υποστήριξης προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Τυφλών της Γερμανίας και η ...θεσσαλονικιώτικη ιστορία της

Μπορεί ο Ούλριχ Φίστερερ (Ulrich Pfisterer) να ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Τυφλών της Γερμανίας, ωστόσο ένας Έλληνας -και μάλιστα Θεσσαλονικιός, είναι αυτός που «έσπειρε» την ιδέα που οδήγησε στη γέννησή της. Όλα ξεκίνησαν το 2006, όταν σε ένα διεθνές σεμινάριο στο Βερολίνο, ο Ηλίας Μάστορας, νυν πρόεδρος του Τμήματος Ποδοσφαίρου Τυφλών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλημάτων Τυφλών και πρόεδρος της ΜΚΟ Youthorama, μιλούσε στο γερμανικό κοινό για το ποδόσφαιρο τυφλών, καλώντας τους, αφού δημιουργήσουν τη δική τους εθνική ομάδα, να συμμετάσχουν σε ένα τουρνουά που διεξαγόταν τότε στη Θεσσαλονίκη. Ο «σπόρος» που έριξε ο Ηλίας Μάστορας φύτρωσε και το 2007 ...εγένετο η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Τυφλών της Γερμανίας, με τον Φίστερερ -ο οποίος είχε διδάξει επί σειρά ετών σε σχολείο για παιδιά με προβλήματα όρασης στην Αυστραλία- ν’ αναλαμβάνει χρέη προπονητή (σ.σ. παρέμεινε ώς το 2017) και να ιδρύει παράλληλα την ομάδα τυφλών MTV Στουτγκάρδης.

Πρόγραμμα: «Κι αν ήσουν εσύ;»

Τις δύο επόμενες Τρίτες 25/4 και 2/5, το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υποδέχεται τον Κωστή Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό, τ. Γενικό Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τ. Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, βοηθό Συντονίστρια του RVRN - Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας αντίστοιχα, σε δύο ανοιχτές διαλέξεις-συζητήσεις με θέμα την διαχείριση των φαινομένων μισαλλοδοξίας στις σχολικές τάξεις και τη ρατσιστική βία καθώς και την κατανόηση του πλαισίου υποστήριξης των θυμάτων.

Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές μας άλλαξαν. Ο εγκλεισμός διαμόρφωσε τον ψυχισμό μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο μπορούμε να εκτιμήσουμε σήμερα. Αρχίσαμε να μιλάμε για το πώς νιώθουμε με λιγότερους ενδοιασμούς. Αρκετά ταμπού έσπασαν.

Οι «Εν Δυνάμει» στη Στέγη: Η Ελένη Δημοπούλου και η Βιτόρια Κωτσάλου για τη νέα παράστασή τους

Οι παραγωγές τους κερδίζουν τις εντυπώσεις, με τα «Ερωτευμένα άλογά» τους να μετρούν απανωτά sold out. Λίγο πριν επιστρέψουν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια «κοινωνική χορογραφία» σε συνεργασία με τον χορογράφο Μίκαελ Κλίεν, η καλλιτεχνική κολεκτίβα «Εν Δυνάμει», που στοχεύει στην κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία, κατηφορίζει ξανά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για το M-POWER Festival. Η νέα τους παράσταση με τίτλο «Solar», αφιερωμένη στην ύπαρξη, «ένα ξύπνημα της βαθύτερης ενόρμησης για ζωή» όπως την περιγράφουν, φέρνει στη σκηνή καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία θέτοντας το ζήτημα του αν «για να γιορτάσεις πρέπει ο κόσμος να είναι τέλειος».

Το σκάκι «μπαίνει» στο πρόγραμμα νηπιαγωγείων και δημοτικών

Από τη νέα σχολική χρονιά, τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού θα μπορούν να μάθουν σκάκι, όχι σαν μία παράλληλη δραστηριότητα εκτός προγράμματος σπουδών, αλλά ως ένα επιπλέον μάθημα, μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

ΑΛΜΑ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στη Πρώιμη Παρέμβαση

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στη Πρώιμη Παρέμβαση του συλλόγου ΑΛΜΑ, για τη νέα σχολική χρονιά 2023-2024.

Το ΑΛΜΑ βρίσκεται κοντά στην οικογένεια, από τη δύσκολη ώρα της αποδοχής της διάγνωσης, και ακολουθεί την πορεία του παιδιού σε όλες της εκφάνσεις της ζωής του, σαν μια παράλληλη οικογένεια.

Eργαστήριο: “Αξιοποιώντας τη μαρτυρία του Μάρκου Ναχόν στη σχολική τάξη”.

To τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με τον Δήμο Διδυμοτείχου διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων του Διδυμοτείχου (5-7 Μαΐου 2023). 

Μεταξύ αυτών διήμερο διεθνές συμπόσιο με τίτλο "Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου πριν και μετά την Καταστροφή" και εργαστήριο με τίτλο “Αξιοποιώντας τη μαρτυρία του Μάρκου Ναχόν στη σχολική τάξη”.