Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Προκλήσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής

Κοινές δραστηριότητες στο σχολείο όπως το φαγητό και το διάλειμμα δίνουν στο παιδί την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί στο σχολείο. Αλλά αυτές οι κοινωνικές καταστάσεις μπορεί κάποιες φορές να είναι πρόκληση για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής. Δείτε πώς.

Γεύμα/ φαγητό.

Η ώρα φαγητού στο σχολείο είναι από τις πιο μη δομημένες χρονικές περιόδους μέσα στη σχολική μέρα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν ποιες συμπεριφορές αναμένονται κοινωνικά. Για παράδειγμα, τα παιδιά που έχουν δυσκολίες στον κοινωνικό τομέα μπορεί να καθίσουν σε μια θέση στα τραπέζια φαγητού, αγνοώντας το γεγονός ότι κάποιο παιδί έχει βάλει ήδη τα πράγματά του εκεί για να «κρατήσει» θέση. Ή ίσως πει κάτι παρορμητικά και πληγώσει τα συναισθήματα του άλλου παιδιού («Το φαγητό σου είναι αηδία»). Η φασαρία στο χώρο του γεύματος μπορεί επίσης να προκαλεί δυσκολίες στα παιδιά που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021: Ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά και τους νέους

9 Φεβρουαρίου 2021, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Η ημέρα αυτή, την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2004 μέχρι σήμερα το δίκτυο των κέντρων ασφαλούς διαδικτύου που λειτουργούν στα κράτη μέλη με χρηματοδότηση της ΕΕ, πλέον εορτάζεται σε πάνω από 170 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με θέμα «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», απευθύνει πρόσκληση σε όλους και όλες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου και καλύτερου διαδικτύου, ιδίως για τα παιδιά και τους νέους.

Άδεια τοκετού και σε πατέρες: Ό,τι προβλέπει νομοσχέδιο για νέους γονείς

Μέτρα στήριξης γονέων για παραμονή και ανέλιξη στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση παιδιού προωθεί το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην «άδεια τοκετού» 14 εργάσιμων ημερών στον πατέρα, την έξτρα γονική άδεια έξι μηνών για όλους τους πατέρες καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ., αλλά και για μονογονεϊκές οικογένειες.

Διαδικτυακό Εργαστήρι για Γονείς “Παιδιά και διαδίκτυο”

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» συνεχίζει την υλοποίηση αυτόνομων διαδικτυακών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων πρόληψης για γονείς, θέλοντας να παραμείνει κοντά στην κοινότητά μας και να διευκολύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες και στις δράσεις του μέσα στις παρούσες συνθήκες του γενικού απαγορευτικού και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί φόβοι των παιδιών;

Οι φόβοι του παιδιού συνδέονται με καταστάσεις που του δημιουργούν το αίσθημα της ανασφάλειας και της ανησυχίας όταν βρίσκεται μπροστά σε κάτι άγνωστο, ξαφνικό ή απρόβλεπτο και εσείς ως γονείς καλείστε να το καθησυχάσετε και να το βοηθήσετε. Ορίστε λοιπόν όσα πρέπει να ξέρετε για τους φόβους του παιδιού.

Ανησυχία για την πολύωρη έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο

Συνεχείς και επανειλημμένες είναι οι προειδοποιήσεις των ειδικών για τις επιπτώσεις στους ανήλικους από την πολύωρη ενασχόληση με το διαδίκτυο. Όπως τονίζουν οι γονείς θα πρέπει να θέτουν όρια στη δραστηριότητα των παιδιών τους στο internet.

Η πανδημία, τα lockdown και τα λουκέτα στα σχολεία οδήγησαν στην καθολική χρήση του διαδικτύου. Τα παιδιά αφιερώνουν όμως πολλές ώρες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στο online gaming.

Γαλλία: Οργή για τον βιασμό ανήλικης και δικαστικές αποφάσεις εναντίον της

Μία απίστευτη υπόθεση βιασμού ανήλικης από 20 πυροσβέστες, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ίδιας, στο Παρίσι, και η ανυπαρξία νομικής προστασίας της έχουν προκαλέσει σάλο στη Γαλλία. 

Την Κυριακή, μάλιστα, γυναικείες οργανώσεις διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα για να υπερασπιστούν την Ζουλί (δεν είναι αυτό το πραγματικό της όνομα) και να διαμαρτυρηθούν για μία σειρά από αθωωτικές αποφάσεις για τους κατηγορούμενους, καταδεικνύοντας όχι μόνο τα κενά του νόμου στη Γαλλία, αλλά και τη γενικότερη νοοτροπία για το σεξ με ανήλικα άτομα που εξακολουθεί να επικρατεί στο σύστημα της γαλλικής Δικαιοσύνης. 

Οι Πρόσκοποι έχουν συνεισφέρει παγκοσμίως περισσότερες από 2 δις ώρες κοινωνικής προσφοράς

Το 2010 οι Πρόσκοποι δεσμεύτηκαν να διαδώσουν το μήνυμα της Ειρήνης και του Διαλόγου μέσα από το πρόγραμμά τους Messengers of Peace, ενθαρρύνοντας εκατομμύρια νέους σε κάθε γωνιά του πλανήτη να υλοποιήσουν δράσεις με επίκεντρο τις ανάγκες που έχουν οι κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Το πρώτο πρότυπο σχολείο για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Το 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο πρότυπο ειδικό σχολείο στη Γλυφάδα για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - με εστίαση στη νοητική αναπηρία και στη διαταραχή αυτιστικού φάσματος - από όλη την Αττική, η ίδρυση του οποίου έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας εδώ και περίπου τρία χρόνια. Ο χώρος έχει βρεθεί, σε οικόπεδο της Ανω Γλυφάδας, όπου τώρα βρίσκεται το παλιό 18ο Δημοτικό, το οποίο και θα κατεδαφιστεί. Με τεράστια ανακούφιση υποδέχθηκαν την είδηση γονείς και παιδιά, καθώς μέχρι τώρα ολόκληρος ο Νότιος Τομέας και κομμάτι της Ανατολικής Αττικής (από Πετράλωνα και Καλλιθέα μέχρι Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη) εξυπηρετούνται από το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας, το οποίο ήδη έχει 60 παιδιά, και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, το οποίο έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά του, εξυπηρετώντας 82 παιδιά, την ώρα που ο ενδεδειγμένος αριθμός για την εύρυθμη λειτουργία ενός τέτοιου σχολείου είναι τα 35-40.

Έρευνα: Ασφαλή τα εμβόλια για ανοσοκατεσταλμένα παιδιά

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο τα αδρανοποιημένα όσο και τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια είναι ασφαλή για να χορηγηθούν σε παιδιά που πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και το Ινστιτούτο NHS Foundation Trust διαπίστωσαν ότι τα αδρανοποιημένα και τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια παράγουν επαρκή ανοσοαπόκριση και είναι ασφαλή να δοθούν σε παιδιά που ζουν με αυτοάνοσες ασθένειες. Η ομάδα εξέτασε 37 πρωτότυπα άρθρα: στα 25 μελέτησαν τα απενεργοποιημένα εμβόλια γρίπης, τον ιό της ηπατίτιδας Α, τον ιό της ηπατίτιδας Β και τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος, και στα 12 μελέτησαν τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια του ιού της ανεμοβλογιάς, του έρπητα ζωστήρα της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς.

School Synergy Snacks: Κουτί της Αγάπης

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, γυναικείοι συνεταιρισμοί δημιούργησαν ένα πιλοτικό, επαγγελματικό εργαστήριο μαγειρικής στην περιοχή του σχολείου, έτσι ώστε οι μαθητές  να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν προ-επαγγελματικές δεξιότητες. Αναφέρεται: "Μέσω της εφαρμογής των προγραμμάτων εικονικής επιχειρηματικότητας έχουμε αποκτήσει εμπειρία, πίστη και ισχυρή βούληση για την υλοποίηση του οράματός μας. Η ευρεία αναγνώριση και ανάθεση των δράσεών μας, μας έδωσε ώθηση για τη δημιουργία μιας Κοινωνικής Συνεργατικής Επιχείρησης. Το εξέχον μέλος μας, ο διάσημος σεφ, Ηλίας Μαμαλάκης συγκινήθηκε και εμπνεύστηκε από τον ενθουσιασμό των μαθητών και μας υποστήριξε στη δημιουργία ενός υγιεινού σνακ μπαρ με την εμπορική ονομασία 3S School Synergy Snacks. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο στον οποίο άτομα με διανοητική αναπηρία μοιράζονται ίσες ευκαιρίες απασχόλησης, ακολουθώντας την πορεία της αρμονικής τους ένταξης στην κοινωνία."

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο από την Google Ελλάδας

Η Google Ελλάδας παρουσιάζει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου", το οποίο θα είναι διαθέσιμο δωρεάν σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας. Το πρόγραμμα παρέχει στους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα κατάλληλα εργαλεία για να διδάξουν στους μαθητές και τις μαθήτριες, το θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.