Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Πώς να συμπεριλάβετε τα παιδιά σας με αυτισμό στα πάρτυ των εορτών.

της Lily Spectrum
Η εποχή των διακοπών σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς θα περάσουμε πολύ χρόνο με φίλους, συναδέλφους, γείτονες, γνωστούς και την ευρύτερη οικογένεια. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτός ο κύκλος των ανθρώπων που σας περιβάλλει να μπορέσει να αγκαλιάσει και το παιδί σας που έχει αυτισμό.

Έλληνας καθηγητής στην Ιαπωνία περιγράφει το σχολείο εκεί -Ένας άλλος κόσμος, εξαήμερο, καθαρίζουν οι μαθητές

Ο Στέλιος Πρεζεράκος, καθηγητής Λυκείου στην Ιαπωνία, περιγράφει το τελείως διαφορετικό ιαπωνικό σχολείο, στο iefimerida.

Φανταστείτε ένα σχολείο όπου οι μαθητές δεν εξετάζονται σε κανένα μάθημα μέχρι τα 10 τους χρόνια! Δεν στοχεύουν στην ακαδημαϊκή επιτυχία αλλά στην Παιδεία. Ετοιμάζουν μόνοι τα γεύματά τους, οι μεγαλύτεροι σερβίρουν τους μικρότερους, και χωρισμένοι σε ομάδες καθαρίζουν τάξεις, κυλικείο, εστιατόριο, μέχρι και τουαλέτες, ώστε να εμπεδώσουν το αίσθημα της ισότητας, της ευθύνης και του σεβασμού στο περιβάλλον τους. Ένα σχολείο όπου ο διευθυντής τούς υποδέχεται καθημερινά, βρέξει-χιονίσει, στην εξώπορτα και με ένα τεράστιο χαμόγελο τους προτρέπει να βάλουν τα δυνατά τους και τους εύχεται καλή μέρα.

Παραολυμπιακός αθλητής προσλήφθηκε από τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Ένας παραολυμπιονίκης σπρίντερ από το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνεται μεταξύ των πιο πρόσφατων αστροναυτών που προσλήφθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), μια είδηση που δίνει νέες ελπίδες για να ανοίξει κι άλλο η αγορά εργασίας προς κάθε κατεύθυνση σε άτομα με αναπηρίες.

Ο John McFall, 41 ετών, γίνεται ο πρώτος αστροναύτης με σωματική αναπηρία ή παρα-αστροναύτης, που στρατολογείται από την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία ώστε να συμμετέχουν σε διαστημικές αποστολές.

Βλέπουμε «Φάσμα» (ertflix) - Επεισόδιο 2: Παιδική κακοποίηση

12η Ημερίδα για την Εφηβεία (3 Δεκεμβρίου 2022 - υβριδικά)

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 12ης Ημερίδας για την Εφηβεία, η οποία διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Εφηβική́ Ιατρική́ και Φροντίδα Υγείας Εφήβων" του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ σε συνεργασία με τη Β' Παιδιατρική́ Κλινική ΑΠΘ, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και τελεί υπό την Αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας.
Η Ημερίδα στοχεύει στη συνεχιζόμενη δια βίου εκπαίδευση όλων των επιστημόνων που ασχολούνται με τον έφηβο και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 υβριδικά:

Βιβλίο: Η τρομερή Αντέλ – Όλα πάνε στραβά!

Ανοίγοντας τις χάρτινες κούτες που φτάνουν στο βιβλιοπωλείο, βγάζοντας ένα-ένα τα βιβλία, έπεσε στα χέρια μου ένα μπλε φωτεινό εξώφυλλο της τρομερής Αντέλ. Με μια πρώτη ματιά, η πονηρή της φατσούλα και ο υπότιτλος “Όλα πάνε στραβά” μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Μια ηρωίδα με χαρακτήρα, χιούμορ, ετυμόλογη που σπάει τα στερεότυπα.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την παιδική προστασία, την αναδοχή και τα ιδρύματα

«Οι εξελίξεις στην "Κιβωτό του Κόσμου" θέτουν το ερώτημα "τι έχει κάνει η κυβέρνηση για όλα τα σχετικά ζητήματα;"». Με αφορμή τη σχετική συζήτηση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσιάζει σε ενημερωτικό του σημείωμα τις πρωτοβουλίες που, μέχρι σήμερα, έχουν αναληφθεί για την παιδική προστασία, την αναδοχή, τα ιδρύματα και τους σχετικούς ελέγχους. «Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες αυτές άλλωστε, όπως π.χ. η θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων για τη λειτουργία των δομών, πριν από μερικούς μήνες, είναι περισσότερο γνωστές, λόγω και των αντιδράσεων που προκάλεσαν από ορισμένες πλευρές, όταν θεσπίστηκαν» επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Η Μαριάντα Λάμπου είναι 9 ετών και είναι πρωταθλήτρια στο σκάκι

Με περηφάνια η 9χρονη Μαριάντα Λάμπου κράτα στα χέρια της την ελληνική σημαία και το κύπελο και ο εθνικός μας ύμνος ακούγεται στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο σκάκι στα κορίτσια έως 10 ετών. Στην κατηγορία της συμμετείχαν 65 σκακίστριες από 30 χώρες.

Ελένη Τσαγκά: Οι περιπέτειες ενός παιδιού με δυσλεξία και η «ανοσία» του συστήματος

Η διακεκριμένη δημοσιογράφος περιγράφει την ζωή των παιδιών με δυσλεξία και την αδυναμία του σχολείου και των αρμοδίων φορέων να βοηθήσουν. Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

«"Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…" τραγουδά ο Σαββόπουλος. Αυτά όμως μπορούν να κρυφτούν και να κρύβουν ατέλειες, αδυναμίες, δυσκολίες, προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, υψώνοντας ανάμεσα σε αυτά και στο περιβάλλον τους έναν απροσπέλαστο τοίχο οργής και αντίδρασης. Καμιά φορά και σιωπής. Βουβής αποδοχής της διαφορετικότητάς τους. Πόση απογοήτευση κρύβει η εικόνα ενός 10χρονου παιδιού που σκύβει το κεφάλι…

Από την ακριτική Αλεξανδρούπολη στην Κάρπαθο η δασκάλα με τη χρυσή καρδιά και δύο μαθητές

Η Θεοδώρα Κουκουρίκου που κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη, είναι η μοναδική δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου στην Κάρπαθο.

Δυστυχώς το πρόβλημα της υπογεννητικότητας συρρικνώνει την εκπαιδευτική κοινότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η Εβρίτισσα δασκάλα μέσα από μια επιστολή της ζητά να βρεθούν εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα, ώστε να φτιάξουν εσωτερικά το σχολείο στο Διαφάνι. Μίλησε μάλιστα για το ζήτημα αυτό στην εκπομπή του ALPHA με το Νίκο Μάνεση.

ΠτΔ: Πολυδιάστατο το έργο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών-Πόρτα Ανοιχτή

«Μία πόρτα ανοιχτή στη ζωή, στη φυσιολογική ένταξη στην κοινωνία, στην ευημερία και την αξιοπρέπεια» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών-Πόρτα Ανοιχτή, κατά τηδιάρκεια της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της.

«Η ζωή του Χάρη με την Κυστική ΄Ινωση»: Ένα εξαιρετικό animation για να γνωρίσουμε αυτή την νόσο

Η Κυστική Ίνωση είναι το συχνότερο γενετικό νόσημα της λευκής φυλής και παγκοσμίως εκτιμάται ότι 1 στα 2.500 παιδιά γεννιέται με Κυστική Ίνωση, τα οποία στη χώρα μας υπολογίζονται σε 50-60 παιδιά κάθε χρόνο. Για να εμφανίσει ένα άτομο Κυστική Ίνωση θα πρέπει να έχει κληρονομήσει ένα ελαττωματικό γονίδιο από κάθε γονέα-φορέα. Οι φορείς είναι απολύτως υγιείς και δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.