Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Summer Camp από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και το 1ο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με Αναπηρία Όρασης (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) της ΑΜΚΕ Πρωτοπορία, στα πλαίσια των προγραμμάτων εκπαίδευσης και υποστήριξης μαθητών Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου με αναπηρία όρασης από όλη την Ελλάδα, διοργανώνει Summer Camp στις κτιριακές εγκαταστάσεις του στην Αθήνα, από τις 26/6 έως τις 14/7.

Έχουμε 2017 και μία παιδική ταινία λέει στα μικρά κορίτσια ότι πρέπει να είναι αδύνατες για να είναι όμορφες

Την ίδια στιγμή που η Jessica Chastein μιλά για τον τρόπο που απεικονίζονται οι γυναίκες στις ταινίες στις Κάννες, οι αφίσες από τη νέα ταινίας της Chloe Grace Moretz, έρχονται να στηρίξουν κάθε σεξιστικό και ρατσιστικό πρότυπο που πολεμούν οι γυναίκες, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Στην αφίσα της ταινίας «Red Shoes and the 7 Dwarfs», η οποία είναι μία παρωδία της κλασικής ιστορίας της Χιονάτης με τους 7 Νάνους, φαίνονται δύο γυναίκες, μία ψηλόλιγνη που φορά κόκκινα τακούνια και μία πιο «γεμάτη» φιγούρα που της έχουν δώσει τα παπούτσια στο χέρι. Την αφίσα συνοδεύει το tagline «What if Snow White was no longer beautiful and the 7 Dwarfs not so short?» (Τι θα γινόταν αν η Χιονάτη δεν ήταν πια όμορφη και οι 7 Νάνοι δεν ήταν τόσο κοντοί;).

H υποκουλτούρα του παιδότοπου

Υπάρχουν μερικά πράγματα που ακόμα κι αν δε σε αφορούν άμεσα κάτι σε ενοχλεί κι ας μην μπορείς να το προσδιορίσεις με ακρίβεια και όταν έρθει η ώρα που σε αφορούν τελικά απλά επιβεβαιώνεσαι.

Για μένα ένα τέτοιο ήταν ανέκαθεν οι περισσότεροι ελληνικοί παιδότοποι και οι λίγες φορές που από κοινωνική υποχρέωση πήγα ήταν αρκετές για να ενισχύσουν αυτή μου την πεποίθηση. Αναφέρομαι στους ελληνικούς γιατί στο εξωτερικό τουλάχιστον υπάρχει αρκετά διαφορετική νοοτροπία και δεν αποτελεί την εναλλακτική πρόταση αλλά είναι η συνηθισμένη κατάσταση.

Καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση για παιδιά στο ΑΠΘ

Η ερευνητική ομάδα «Pluralités» του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ διοργανώνει, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (από τις 19 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου 2017), πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Το πρόγραμμα θα διαρκεί, από τις 8.00 έως τις 15.30 κάθε μέρα (Δευτέρα έως Παρασκευή).

Τα «έξυπνα» τηλέφωνα… μεγαλώνουν παιδιά με προβλήματα

Χρησιμοποιείς smartphone ενώ το μωρό μπουσουλάει δίπλα σου, τρώει στην αγκαλιά σου, παίζει στο τραπέζι του σαλονιού σου ενώ εσύ απορροφημένα μοιράζεσαι φωτογραφίες, στέλνεις τα νέα της ημέρας ή ενημερώνεσαι για αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο;

Η βία κατά παιδιών αποσιωπάται

Τουλάχιστον ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 11 έως 16 ετών έχει πέσει θύμα σωματικής βίας από την οικογένειά του ή τον φροντιστή του. Στη συντριπτική πλειονότητα (90%) τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών δεν αναφέρονται. Ομως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι σωτήρια. Ιδιαίτερα για τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κακοποίηση. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί γιατροί, «ένα παιδί που σήμερα προσέρχεται στο νοσοκομείο με ένα κάταγμα ή ένα έγκαυμα λόγω κακοποίησης και δεν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί ως κακοποιημένο, είναι πολύ πιθανόν την επόμενη φορά να έρθει με πολύ σοβαρότερη ή και θανατηφόρο κάκωση». Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα τραυματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας έχουν σωρευτική επίδραση και σχετίζονται με χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, ενώ είναι πολύ πιθανόν το κακοποιημένο παιδί να εξελιχθεί σε ενήλικα που κακοποιεί παιδιά.

COSMOTE HISTORY: Διαγωνισμός για τα παιδιά

Το COSMΟΤΕ HISTORY φέρνει για δεύτερη συνεχή χρονιά, τον πολιτισμό και την ιστορία κοντά στα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, προσφέροντας σε 100 οικογένειες, την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία από τις 9 βιωματικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας και τηςΘεσσαλονίκης.

Άγνωστες οι περισσότερες αιτίες των εκ γενετής ελαττωμάτων στα παιδιά

Οι ερευνητές ανέλυσαν ένα δείγμα περίπου 5.500 περιπτώσεων γέννησης παιδιού με κάποιο ελάττωμα και βρήκαν ότι σαφής αιτία ήταν δυνατό να προσδιορισθεί μόνο σε ένα στα πέντε περιστατικά (20%).

Τα αίτια των εκ γενετής ελαττωμάτων στα μωρά παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα, σε τέσσερις περιπτώσεις στις πέντε (ποσοστό 80%), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.