Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Πώς να γράψετε μια κοινωνική ιστορία.


Τι είναι οι κοινωνικές ιστορίες (social stories).

Η κοινωνική ιστορία είναι ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο για να διδάσκουμε τα παιδιά πώς να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, να αντιμετωπίζουν προβληματικές συμπεριφορές, να αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες και να είναι σε θέση να χειρίζονται νέες ή άγνωστες κοινωνικές καταστάσεις. Κοινωνικές ιστορίες μπορούμε να γράψουμε στην πραγματικότητα για οτιδήποτε δυσκολεύει το παιδί, όπως προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. ο θυμός και το δάγκωμα), δεξιότητες της καθημερινής ζωής (π.χ. πλύσιμο δοντιών, χρήση τουαλέτας) ή και συγκεκριμένα γεγονότα (π.χ. συμπεριφορά κατά τη διάρκεια τέλεσης ενός γάμου).

Πλούσιο διδακτικό υλικό για εκπαιδευτικούς με θέμα τον πόλεμο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση

Με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκπαιδευτικοί συγκέντρωσαν πλούσιο διδακτικό υλικό με προτάσεις και σχέδια μαθήματος με θέμα τον πόλεμο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση

Πλούσιο διδακτικό υλικό με προτάσεις και σχέδια μαθήματος με θεματολογία τον πόλεμο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση συγκέντρωσε και παρουσιάσει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: Ξεκινά η κατάθεση αιτήσεων - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς και κηδεμόνες για εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022. Η εισαγωγή μαθητών στην πρώτη τάξη Πειραματικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων για το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιείται με δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022. Σε περίπτωση διασυνδεδεμένων Πειραματικών σχολείων, οι απόφοιτοι του Πειραματικού Σχολείου της ίδιας ή προηγούμενης βαθμίδας εγγράφονται στο συνδεδεμένο Πειραματικό Σχολείο της ίδιας ή της επόμενης βαθμίδας, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς κλήρωση.

Ταινία: Πάντα στο Κόκκινο (Turning Red)

Η Μέι Λι είναι μια υπερενθουσιώδης, δεκατριάχρονη έφηβη που καλείται να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της εφηβείας υπό το βλέμμα μιας υπερπροστατευτικής μητέρας. Σαν να μην έφτανε αυτό, μια μέρα ξυπνά και ανακαλύπτει πως όποτε ενθουσιάζεται, μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πάντα.

Έχετε δει πολλά παιδικά animation που να αναφέρονται ευθέως σε ζητήματα όπως η εφηβική σεξουαλικότητα ή η γυναικεία περίοδος; Το «Turning Red», η νέα δημιουργία αυτών των φοβερών μυαλών της Pixar, είναι ένα τέτοιο. Στην ταινία η Μέι Λι είναι μια νεαρή κοπέλα που γίνεται δεκατριών χρονών. Το καλωσόρισμά της στην εφηβεία συνοδεύεται από μια κατάρα(;) που κατατρέχει όλες τις γυναίκες της οικογένειάς της από τη γέννησή τους. Όποτε οι ορμόνες της κοχλάζουν και τα συναισθήματά της γίνονται εντονότερα, η Μέι Λι μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο, κόκκινο πάντα.

SOS για την πανδημική «εκτόξευση» του χρόνου των παιδιών μπροστά σε οθόνες – Τι δείχνει νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο χρόνος που τα παιδιά περνούν μπροστά σε οθόνες «εκτοξεύθηκε» κατά τα δύο (μέχρι στιγμής) έτη της πανδημίας του SARS-CoV-2 θέτοντας σοβαρούς πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους – και δη εκείνη των ματιών τους.

Κίνδυνος για την όραση αλλά και τη γενική υγεία

Γιάννης Βίτσος: Κακοποιητικοί προπονητές ΑμεΑ αθλητών (Mind The Mic #4)


Lauren Nathan-Lane: Ένα μοντέλο με ειδικές ανάγκες μιλά για τη βιομηχανία της μόδας

Η 29χρονη Lauren Nathan-Lane ασχολείται με το μόντελινγκ από το 2018, αφού πρώτα είχε αναπτύξει κάποια κινητικά προβλήματα ως αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης που ξεκίνησε στα τέλη της εφηβείας της.

Αυτός ήταν ο λόγος, όπως είπε, για την «εισβολή» της στη βιομηχανία της μόδας και μοιράστηκε τις σκέψεις της για το τι πρέπει να γίνει περισσότερο από την άποψη της συμπερίληψης.

Από σήμερα τα self test μαθητών και εκπαιδευτικών

Από τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, έως και την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα μπορούν να προμηθευτούν πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου 2022, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Μαθητές από την Πάτμο έφτιαξαν εφαρμογή με πλήρη υγειονομικό χάρτη της χώρας

Οι τουρίστες που καταφθάνουν κατά χιλιάδες το καλοκαίρι στη χώρα μας, έχουν φροντίσει από πριν να συλλέξουν τις πληροφορίες για τα αξιοθέατα που θα επισκεφθούν, αλλά και για τα μέρη που θα γευματίσουν. Χάρη στους μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου της Πάτμου θα μπορούν να έχουν και άλλες πληροφορίες, με την ευχή να μείνουν ...αχρείαστες.

Μουσικά σχολεία: Oι μαθητές 22 πόλεων, ζητούν καθηγητές, βιβλία, μοριοδότηση για τις Πανελλαδικές και πιστοποίηση σπουδών

Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσε η Βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής κυρία Χαρά Κεφαλίδου σχετικά με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα μουσικά σχολεία της χώρας μας στα οποία φοιτούν εκατοντάδες μαθητές.

Αφορμή στάθηκε το υπόμνημα των δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων από Μουσικά Σχολεία (Γυμνάσια - Λύκεια) της χώρας τα οποία εδρέυουν σε 22 πόλεις, με το οποίο γνωστοποιούν σειρά προβλημάτων που τους απασχολούν και καταθέτουν τα αιτήματά τους που, όπως επισημαίνουν, αφορούν στα Μουσικά Σχολεία, που διαφέρουν από αυτά των Σχολείων Γενικής Παιδείας. Οι μαθητές ζητούν μεταξύ άλλων, καθηγητές μουσικών οργάνων, βιβλία και μοριοδότηση για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι «Παρεξηγημένοι» Μαθητές

Στην Ελλάδα, τα ποσοστά δείχνουν ότι 7% έως 10% των μαθητών έχουν διάγνωση για κάποια μορφή δυσλεξίας και περίπου 5% για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, με ή χωρίς υπερκινητικότητα, γνωστή και ως ΔΕΠΥ.Το VICE συναντά οικογένειες παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα οποία περιγράφουν τι αντιμετωπίζουν μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. 

Παρουσίαση των έργων του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, η παρουσίαση των έργων που διακρίθηκαν στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, που συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση και τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ.