Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Πότε να δώσετε στο παιδί σας το πρώτο του κινητό τηλέφωνο – και πώς να το κρατήσετε ασφαλές

Σε όλη την καριέρα μου ερευνώ τους νέους και το Διαδίκτυο: τι κάνουν στο Διαδίκτυο, τι σκέφτονται για αυτό και πώς οι απόψεις τους διαφέρουν από αυτές των γονιών τους.

Συχνά λαμβάνω ερωτήσεις από γονείς σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι πότε πρέπει να πάρουν στο παιδί τους ένα κινητό τηλέφωνο, καθώς και πώς να το κρατήσουν ασφαλές όταν το έχουν. Εδώ είναι οι απαντήσεις μου σε μερικές βασικές ερωτήσεις.

Οι οθόνες «αλλάζουν» τον παιδικό εγκέφαλο

Οσο περισσότερες ώρες περνούν τα παιδιά «καρφωμένα» στις ηλεκτρονικές συσκευές τόσο περισσότερες είναι οι επιπτώσεις σε περιοχές-«κλειδιά» του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με μεγάλη ανασκόπηση μελετών που συμπεριέλαβε περισσότερα από 30.000 παιδιά κάτω των 12 ετών

Τοξικές κερκίδες με φανατισμένους γονείς

Οταν ο γιος του, στα 9 τότε, άρχισε να του ζητάει επιμόνως να ξεκινήσει ποδόσφαιρο, ο Πάνος, γνωρίζοντας ως φίλαθλος το κλίμα που επικρατεί στα γήπεδα, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, αποφάσισε να γυρίσει ένα προς ένα τα σωματεία της Αθήνας παρακολουθώντας προπονήσεις. Κατέληξε σε εκείνο που είδε ότι ο προπονητής είχε μια πιο παιδαγωγική προσέγγιση. «Δεν φώναζε, δεν ματαίωνε τα παιδιά, δεν τα χαρακτήριζε. Είχα δει πολλούς άλλους να ουρλιάζουν στα παιδιά, να τα κοροϊδεύουν –”να ζήσει η νύφη κι ο γαμπρός, το ‘στειλες στον γάμο του Καραγκιόζη”– και τέτοια». Δεν ήθελε κάτι τέτοιο για το παιδί του. Ο σκοπός ήταν να περάσει καλά, να γυμναστεί, να κοινωνικοποιηθεί.

Γίνε εθελοντής της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης

«Οι εθελοντές δεν λαμβάνουν αμοιβή, επειδή είναι ανεκτίμητοι» Sherry Anderson.

Οι εθελοντές της ΕΛΕΠΑΠ γίνονται μια μεγάλη ομάδα που δουλεύουν για ένα σημαντικό σκοπό. Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση της ΕΛΕΠΑΠ
Τα Γενναία μας Παιδιά και οι οικογένειές τους αγωνίζονται καθημερινά, χρειάζονται εσένα!
Έλα κοντά μας για να γνωρίσεις το έργο της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης!

«Νταντάδες της γειτονιάς»: Άνοιξε η πλατφόρμα ntantades.gov.gr για γονείς

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα ntantades.gov.gr προκειμένου να καταθέσουν αίτηση οι γονείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς». Το πρόγραμμα αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των γονέων που θα επιλέξουν επιμελητή/τρια από το Μητρώο Επιμελητών που έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα.

Γονείς: Πέντε (όχι και τόσο) αθώα συμπτώματα που δε θα πρέπει να αγνοήσετε

Όλοι οι γονείς βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή αναφορικά με την υγεία των παιδιών τους και ειδικά για συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι ανησυχητικά. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να καλέσουν τον παιδίατρο; Ποια είναι εκείνα τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι τόσο ανησυχητικά, έτσι ώστε να τους οδηγήσουν μέχρι και στα επείγοντα;

Δυνατότητα απασχόλησης όλων των συνταξιούχων με αναπηρία

Με διατάξεις στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προβλέπεται η δυνατότητα απασχόλησης όλων των συνταξιούχων με αναπηρία.

Podcast: Τι φταίει για την έξαρση βίας των νέων;


O Νότης Παπαδόπουλος συζητά με την Ελενα Συρμαλή, εγκληματολόγο, Πρόεδρο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Λίνα Μουσιώνη: “Τα παιδιά συνθλίβονται από το υπέρβαρο φορτίο γνώσεων”

Κάποτε ακούγαμε “τετραγωνίζεις το δεκάρικο”. Ως παιδί δεν μπορείς να καταλάβεις το φορτίο μιας γλώσσας. Πώς μπορεί να τετραγωνιστεί κάτι ολοστρόγγυλο; Προσωπικά, δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το πιο στρογγυλό πράγμα του κόσμου. Είχα μείνει στο δεκάρικο. Και το αστείο είναι ότι μέσα στην τάξη, κάθε χρόνο αναζητούμε με τα παιδιά πράγματα που είναι τετράγωνα, παραλληλόγραμμα, κύκλοι. Αλλά από το ρολόι του τοίχου δεν έφυγα παραπέρα. Και κάποτε είδα το φεγγάρι. Και ονειρεύτηκα να δω τη Γη από το φεγγάρι. Γιατί υπήρχε κάτι που από το Α σε πάει στο Β και κάτι άλλο που σε πάει παντού. Το πρώτο είναι η λογική. Καλή είναι. Τη θέλουμε. Το δεύτερο είναι η φαντασία. Είναι η καλύτερη. Τη θέλουμε περισσότερο. Το είχε πει κι ο Αλβέρτος. Όχι του Μονακό. Ο άλλος.

«Αν θες να γυρίσεις στη μαμά σου…»

Του υποσχέθηκαν ότι θα επέστρεφε στο σπίτι του, στη μητέρα του, εάν ανακαλούσε την καταγγελία για ασελγείς πράξεις εις βάρος του από τον ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σε υπόμνημα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών υποστηρίζεται ότι ένας 14χρονος τρόφιμος της οργάνωσης δέχθηκε αθέμιτη επιρροή για να ανασκευάσει την κατάθεσή του. Στοιχεία που επικαλούνται και προσκόμισαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, στα οποία περιλαμβάνονται και μηνύματα κινητού τηλεφώνου, δείχνουν ότι η αλλαγή της στάσης του παιδιού ήταν αποτέλεσμα χειραγώγησης και παραπλάνησης.

Ανησυχητική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών από νέους– Σε ανοδική πορεία η χρήση της κοκαΐνης

Αυξανόμενη είναι η τάση σε νέες ανθρώπους να εγκλωβίζονται στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών και στην πόλη της Λάρισας, σύμφωνα με όσα στοιχεία καταγράφονται από τον θεραπευτικό οργανισμό «ΚΕΘΕΑ Έξοδος». Η τάση αυτή φαίνεται πως έχει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς εντοπίζεται ότι υπάρχει μια μετατόπιση μεγαλύτερης μερίδας νέων χρηστών και προς τη χρήση και διακίνηση της κοκαΐνης τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια τάση την οποία ακολουθούν ομάδες νέων ανθρώπων, γεγονός που αλλάζει το παραδοσιακό προφίλ των χρηστών που συγκαταλέγονταν παλαιότερα σε ένα περιορισμένο κομμάτι του λεγόμενου «περιθωρίου».

Born to be Different: Οι «Χαρλεάδες» μαρσάρουν σε εκδήλωση για ΑμΕΑ

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ», σε συνεργασία με το Σύλλογο Μοτοσικλετιστών HOG – ΗΑRLEY OWNERS GROUP και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Π. Φαλήρου, διοργανώνει την εκδήλωση «Born to be Different» στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας Π. Φαλήρου. Μαζί μας, θα παρευρεθούν και μαθητές των σχολείων του Π. Φαλήρου.