Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Σύγχρονο Νηπιαγωγείο: "Ιδέες στο Πι & Φι"

Το περιοδικό "Σύγχρονο Νηπιαγωγείο" στο τεύχος Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2012 (τχ 90) εγκαινίασε μια νέα ενότητα ύλης με την ονομασία "Ιδέες στο Πι & Φι".
"Πρόκειται για μια σειρά σύντομων δραστηριοτήτων από ποικίλες μαθησιακές περιοχές που έχουν στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε μαθησιακές εμπειρίες που θα υποστηρίξουν την ατομική, κοινωνική και γνωστική τους ανάπτυξη.

«Η Εξερεύνηση του Διαστήματος» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου στρέφει το βλέμμα της στο Διάστημα.

Υλικό: Jane Austen

Με αφορμή τη 200η επέτειο  του βιβλίου της, Περηφάνια και Προκατάληψη, το Βρετανικό Συμβούλιο δημιούργησε υλικό και  σχέδια μαθήματος για την Jane Austen και του έργου της. Κάντε μία βόλτα από εδώ.

Κατασκευή: Παπιγιόν!

Δείτε βήμα βήμα πώς φτιάχνεται ένα  (παιδικό) παπιγιόν    (ή ένα φιόγκο για τα μαλλιά). Θα χρειαστείτε ύφασμα, ψαλίδι (ή κόλλα για υφάσματα), βελόνα και κλωστή, βέλκρο. Είναι πολύ απλό και δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερες ραπτικές δεξιότητες!

10ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας: Πρακτικά

Διαβάστε και μεταφορτώστε τα πρακτικά τού 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το 2011.
Πρόλογος

Exile Room: τα παιδιά γίνονται κινηματογραφιστές

Αν τα κινούμενα σχέδια είναι το Α και το Ω της παιδικής διασκέδασης στο σπίτι σας, τότε είναι καιρός να φτιάξετε τα δικά σας! Το εργαστήριο Μικροί Μάγοι φέρνει τα παιδιά σε άμεση επαφή με τις διάφορες τεχνικές animation παίζοντας, δοκιμάζοντας και δημιουργώντας.
 

Τι φοβούνται τα παιδιά με δυσλεξία

Ενα συναισθηματικό τρενάκι στο οποίο επιβαίνει ολόκληρη η οικογένεια. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εμπειρία της δυσλεξίας, της πιο γνωστής μαθησιακής δυσκολίας, που δυσχεραίνει την ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία, η οποία, εκτός από τις σχολικές επιδόσεις, επηρεάζει τη συμπεριφορά του μαθητή και στο σπίτι.

"O Zωντανός Πλανήτης" στο Πλανητάριο

Η νέα παράσταση του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου με τίτλο «Ο Ζωντανός Πλανήτης» ξεκινάει την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου.

Πού οφείλεται η αέναη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών, η οποία μεταβάλλει σε βάθος χρόνου την επιφάνεια του πλανήτη μας;
Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις;
Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το γήινο κλίμα και πώς σχετίζονται με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου;

Τι γεύση έχουν τα παραμύθια;

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το φαγητό στα παραμύθια. Από το μήλο που δάγκωσε η Χιονάτη, μέχρι την… Κοκκινοσκουφίτσα που ορεγόταν ο Κακός Λύκος! Οι ειδικοί επί του θέματος ισχυρίζονται ότι αντανακλούν αξίες φτωχών ανθρώπων σε ξεχασμένες εποχές. Άλλοι, πάλι, λένε ότι συμβολίζουν έννοιες όπως η ανάπτυξη ή φυσικές ανάγκες, όπως η πείνα. Το ελληνικό ρεπερτόριο περιλαμβάνει δεκάδες παραμύθια, στα οποία η τροφή αποτελεί τον αφηγηματικό πυρήνα.

"Τρέχοντας…για τα παιδιά στο δρόμο”

Το “Τρέχοντας…για τα παιδιά στο δρόμο” είναι μία πρωτοβουλία που φέρνει κοντά την άθληση με την κοινωνική προσφορά.

Επιδοτήσεις για φοιτητές που αναγκάζονται να μετακινηθούν

Την παροχή επιδοτήσεων στους φοιτητές που θα υποχρεωθούν να μετακομίσουν λόγω των σχεδιαζόμενων συγχωνεύσεων των σχολών όπου υπάγονται προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.