Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

60 δεξιότητες της καθημερινής ζωής που πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας με (και χωρίς) αναπηρία.

Όταν ο γιoς μου έγινε 9 ετών συνειδητοποίησα κάτι που με σόκαρε. Συνειδητοποίησα ότι επειδή είχε Αυτισμό, Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας και σημαντικές καθυστερήσεις σε βασικούς τομείς, θα έπρεπε να εστιάσουμε πραγματικά σε εκείνες τις δεξιότητες της καθημερινής ζωής στις οποίες θα έμενε όλο και πιο πίσω. Σε εκείνες τις δεξιότητες που διδάσκονται πολύ πολύ χαλαρά στους τυπικά αναπτυσσόμενους συνομηλίκους τους. Τις ίδιες δεξιότητες που κάποια παιδιά τις αποκτούν απλώς παρατηρώντας τους άλλους.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να “οπτικοποιήσουν” γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Γυρίστε πίσω τις δεκαετίες, ή για τους πιο νεανικούς, λίγα χρόνια πίσω και σκεφτείτε για μια στιγμή τη θεμελιώδη εκπαιδευτική σημασία της ικανότητας ερμηνείας γραφημάτων από τα πρώτα χρόνια του γυμνασίου και μετά. Φανταστείτε, λοιπόν, την εμπειρία νεαρών μαθητών με απώλεια όρασης που, όταν αναλαμβάνουν ζωτικής σημασίας εκπαίδευση σε θέματα STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), δεν έχουν ούτε ένα πλαίσιο αναφοράς για το τι είναι αρχικά ένα γράφημα ή διάγραμμα – πόσο μάλλον τα δεδομένα που αναμεταδίδει.

Nεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Τι προβλέπεται για όσους αδυνατούν να παρουσιαστούν για ορκωμοσία στην περιοχή διορισμού

Εκπαιδευτικοί που αδυνατούν να παρουσιαστούν στην περιοχή διορισμού, για σοβαρούς λόγους υγείας είτε λόγω εγκυμοσύνης, λοχείας

Μετά την Εγκύκλιο - Πρόσκληση για ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων που ανακοινώθηκε χθες Τρίτη από το ΥΠΑΙΘ αναμένεται εντός της εβδομάδας Εγκύκλιος με διευκρινιστικές οδηγίες για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που αδυνατούν να παρουσιαστούν για ορκωμοσία στην περιοχή διορισμού.

Οι νέοι επιλέγουν «πράσινες» διακοπές -Η προσβασιμότητα σε περιοχές για άτομα με αναπηρία

Η Δρακόλιμνη Τύμφης στην Ήπειρο, ο Μύτικας στον Όλυμπο και το Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη αποτελούν κορυφαίους προορισμούς για πεζοπορία που όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν για να περάσουν τις διακοπές τους.

Εκτός από το θέμα της προσωπικής προτίμησης για πολλούς τίθεται και το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στις διακοπές. Έτσι, αποφεύγουν τα ταξίδια με αεροπλάνο ή πλοίο και προσθέτουν ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Επαναληπτικές πανελλαδικές ΕΠΑΛ 2022: Το νέο πρόγραμμα μετά την προσθήκη μαθήματος

Σε ανακοινοποίηση του προγράμματος διεξαγωγής των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ 2022 των μαθημάτων γενικής παιδείας και ειδικότητας Γ΄ τάξης ημερήσιων και Γ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ, έτους 2022 με την προσθήκη του μαθήματος ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ την Πέμπτη 29-9-2022, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας.

Το νέο πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Πώς θα δημιουργήσουμε αναμνήσεις που τα παιδιά μας θα θυμούνται για μια ζωή

Ως γονείς, καταβάλλουμε προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσουμε εμπειρίες ζωής για τα παιδιά μας, με την ελπίδα να ζωγραφίσουμε τον πιο πολύχρωμο πίνακα μιας ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας.

Όμως, τί θα θυμούνται τα παιδιά όταν μεγαλώσουν; Μπορούμε να διαμορφώσουμε τις αναμνήσεις;

ΔΕΗ: «Προσβασιμότητα για όλους» - Νέα υπηρεσία εξυπηρέτησης για άτομα με προβλήματα ακοής

Τις δυνατότητες εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών και προς τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής (κωφούς και βαρήκοους) επεκτείνει η ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας ότι η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες της χωρίς αποκλεισμούς αποτελεί κοινωνική και ηθική υποχρέωσή της.

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Εκδόθηκε το ΦΕΚ - Τα ονόματα 7.063 εκπαιδευτικών

Εκδόθηκαν τα ΦΕΚ με τους διορισμούς εκπαιδευτικών, με βάση τη σειρά κατάταξής τους στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες Α’ Γενικής Εκπαίδευσης του Α.Σ.Ε.Π. και τις υποβληθείσες αιτήσεις τους.

MINI Cooper SE: Για πρώτη φορά μετατροπές για τα άτομα με αναπηρία

Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE διαθέτει οδηγικά και λειτουργικά βοηθήματα που καθιστούν τη οδήγηση μηδενικών ρύπων με ένα μικρό αυτοκίνητο, προσιτή σε ανθρώπους με αναπηρία, για πρώτη φορά. Άνθρωποι με αναπηρίες μπορούν να επιλέγουν εξατομικευμένες λύσεις για ειδικές μετατροπές για το MINI με την εγκατάσταση διαφόρων οδηγικών και λειτουργικών βοηθημάτων που τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν πλήρως απρόσκοπτες προσωπικές μετακινήσεις.

ΑμεΑ: Δωρεάν βιολογικά προϊόντα από το Δ. Αθηναίων - Ποιοι τα δικαιούνται

Υψηλής διατροφικής αξίας βιολογικά προϊόντα θα διανείμει σε οικονομικά ευάλωτους ΑμεΑ ο δήμος Αθηναίων, μέσω πιλοτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

Σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα διανομής αυτών των πακέτων θα ενταχθούν εκατό άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία τουλάχιστον 67%.

Βρετανία: Τα σχολεία εξετάζουν την τριήμερη λειτουργία λόγω ενεργειακού και μισθολογικού κόστους

Το ενδεχόμενο τριήμερης ή τετραήμερης λειτουργίας εξετάζουν τα σχολεία της Βρετανίας ενόψει νέας σχολικής χρονιάς, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου ενεργειακού κόστους, καθώς και των αυξήσεων στους μισθούς των εκπαιδευτικών.