Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Κατασκευή: Αποκριάτικη στολή Lego


Φτιάξτε την αποκριάτικη στολή μαζί με το παιδί σας και ντύστε το ή ντυθείτε οικογενειακώς κομματάκια Lego... 

Γιατί πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας για τα λεφτά από μικρή ηλικία

Συνήθως οι γονείς δεν συζητούν με τα παιδιά τους τα χρήματα και την αξια τους παρά μόνο οταν μεγαλώσουν αρκετά. Μήπως ομως θα έπρεπε τα παιδιά να εξοικειώνονται με τα λεφτά από πιο μικρή ηλικία; Αυτό υποστηρίζουν τωρα οι ειδικοί.

Μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, όσο πιο νωρίς μαθαίνουν για τα λεφτά, τόσο το καλύτερο.

Τα παιδιά φτιάχνουν αποκριάτικες μάσκες στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια, τον Φεβρουάριο, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να παρατηρήσουν και να έρθουν σε επαφή με τις τεχνικές ύφανσης και να φτιάξουν τις δικές τους πρωτότυπες αποκριάτικες μάσκες στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Ξεκινούν και πάλι τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis

Τα μαθήματα, όλα δωρεάν, ξεκινούν εκ νέου από την προσεχή Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων – Mathesis.

Μάλιστα, τρία εξ αυτών είναι καινούργια. Πρόκειται για:
Το μάθημα «Κλασική Μηχανική 1» από τον Κώστα Τάσση, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του Παν. Κρήτης. Το μάθημα αρχίζει στις 13/2 και θα έχει διάρκεια 8 εβδομάδες.
Το μάθημα «Αριστοτελική Ηθική» από τον Παύλο Κοντό, καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το μάθημα αρχίζει στις 27/2, με διάρκεια 7 εβδομάδες) και
Το μάθημα «Πατήρ πάντων πόλεμος: Οι ελληνιστικοί πόλεμοι ως κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο» από τον Άγγελο Χανιώτη, του Institute for Advanced Study, Princeton. Το μάθημα θα κάνει έναρξη στις 27/2, με διάρκεια 5 εβδομάδες).

62ος πανελλήνιος διαγωνισμός για τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά

Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά προκηρύσσει τον 62ο πανελλήνιο διαγωνισμό της για τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά. Τα έργα πρέπει να είναι λογοτεχνικά, προσεγμένα στη γλώσσα, να εμπνέουν αισιοδοξία και πίστη για τη ζωή και να κινούνται μέσα στην ελληνική πραγματικότητα. Για να ενημερωθήτε σχετικά με τις κατηγορίες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι, μεταβείτε στο ιστολόγιο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Οι έμφυλες ταυτότητες και ο ανίκανος εκπαιδευτικός

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει μια αρνητική ρητορική που αφορά την κοινότητα των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένες πολιτικές φωνές έστησαν το προφίλ του ανίκανου και αδιάφορου συντηρητικού Έλληνα εκπαιδευτικού για δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες φυσικά. Τα αρνητικά παραδείγματα σαφώς και δεν απουσιάζουν από το ελληνικό σχολείο, αλλά ποιος μπήκε στον κόπο να καταγράψει τις άλλες, τις θετικές και φωτεινές περιπτώσεις εκπαιδευτικών, εκείνων που κάνουν να «γυρίζει» αυτό το δυσκίνητο και εξαρτημένο από τα κρατικά γρανάζια ελληνικό σχολείο. Όποιες ποσοτικές καταγραφές γίνονται, αφορούν κυρίως το μισθολογικό και το ωράριο του εκπαιδευτικού. Όχι την καινοτομία.

Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα: Το παιδί θα συνεχίσει να νοσεί και ως ενήλικας;

Γράφουν οι: Δημήτρης Κασίμος, Ρευματολόγος, Γενικός Αρχίατρος 401 Γ.Σ.Ν.Α και Δρ Όλγα Βουγιούκα MD, PhD, Παιδίατρος-Παιδορευματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Β΄Παν/κή Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Η συχνότητα της Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας υπολογίζεται σε 1 στα 1.000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 χρόνων. Κάθε χρόνο παγκόσμια περίπου 2 στα 10.000 παιδιά διαγιγνώσκεται με την πάθηση. Δηλαδή σε μία χώρα με 100.000 γεννήσεις ανά έτος θα νοσήσουν από Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα 14-20 παιδιά. 

Ένα όπλο, ένα απλό αντικείμενο, ένα παιδικό παιχνίδι.

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ποτέ μα ποτέ δεν μπορούσα να ανεχτώ την θέα ενός όπλου. Μου δημιουργούσε πάντα ένα συναίσθημα τρόμου, μια αίσθηση καταστροφής, ακόμα κι αν επρόκειτο για παιδικό παιχνίδι.

«Παιδικό παιχνίδι»! Ένα όπλο, ένα αντικείμενο που αφαιρεί με εκπληκτική ευκολία μια ζωή ανθρώπου ή ζώου, έγινε παιδικό παιχνίδι. Αυτό κι αν δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω. Ούτε φυσικά και την άνεση γονιών, θείων, παππούδων και νονών, να δωρίζουν ένα τέτοιο «παιχνίδι» στα παιδιά με την τόσο βολική δικαιολογία ότι το θέλουν, το ζητούν.

Η γλυκόριζα στην εγκυμοσύνη ίσως μειώνει το IQ του μωρού

Η πολλή μαύρη γλυκόριζα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Φινλανδία.

Η σχετική μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση 250 γραμμαρίων γλυκόριζας την εβδομάδα από την μητέρα, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και με αυξημένες πιθανότητες διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας στα παιδιά της. Τη συσχέτισε επίσης με πιο πρώιμη ήβη στα κορίτσια.

Επαναστατική θεραπεία για την κώφωση

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκατέστησαν την ακοή σε κωφά ποντίκια, σε βαθμό που αυτά μπορούσαν πλέον να ακούσουν ήχους έντασης έως 25 ντεσιμπέλ, ισοδύναμους με ψιθύρους, δηλαδή η ακοή τους είχε επανέλθει σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Το θέατρο στις μέρες μας» από το Α’ Αρσάκειο Ψυχικού

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Το θέατρο από τον 20ό στον 21ο αιώνα», διοργανώνουν οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, στο πλαίσιο της πολυσχιδούς πολιτιστικής τους δραστηριότητας. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ, στην Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο). 

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι δύο σημαντικοί θεατράνθρωποι, ο σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ και ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης.