Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

23 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών - Διακήρυξη για τα δικαιώματα των κωφών παιδιών

Η 23η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2018 ως Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών (A/C.3/72/L.36/Rev.1Διεθνή Νοήματα). Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου του 1951 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών (WFD).

Το ψήφισμα με το οποίο καθιερώθηκε η 23η Σεπτεμβρίου αναγνωρίζει ότι η έγκαιρη πρόσβαση και οι υπηρεσίες στη νοηματική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένης της ποιοτικής εκπαίδευσης, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κωφού ατόμου και είναι κρίσιμη για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων. Αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης των νοηματικών γλωσσών ως μέρος της γλωσσικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Υπογραμμίζει επίσης την αρχή "τίποτα για εμάς χωρίς εμάς" όσον αφορά την εργασία με τις κοινότητες των Κωφών.

"Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων" (22 έως τις 28 Σεπτεμβρίου)

Η "Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων" είναι μια ετήσια δράση που προωθεί την ελευθερία ανάγνωσης και ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τη λογοκρισία.

Επικεντρώνεται σε βιβλία που έχουν απαγορευτεί ή αμφισβητηθεί σε σχολεία και βιβλιοθήκες, προάγοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες και την προστασία της ελεύθερης έκφρασης.

Γιατί οι γονείς πρέπει να αγνοούν τα παιδιά τους συχνότερα;

Η γονεϊκότητα είναι ένα συναισθηματικό τρενάκι του λούνα παρκ. Από τις πρώτες μέρες της φροντίδας ενός νεογέννητου, μέχρι τα εφηβικά χρόνια της καθοδήγησης και της πειθαρχίας, πολλοί γονείς αισθάνονται ότι πρέπει να είναι πάντα παρόντες, να ανταποκρίνονται και να ασχολούνται συνεχώς με τα παιδιά τους. Ωστόσο, η σύγχρονη έρευνα και οι φιλοσοφίες γονέων υποδεικνύουν ότι μερικές φορές, οι γονείς θα πρέπει στην πραγματικότητα να αγνοούν τα παιδιά τους πιο συχνά - όχι από αμέλεια, αλλά ως μια μελετημένη και ευεργετική στρατηγική.

Τι συνέβη όταν απαγόρευσαν τα smartphones σε σχολείο αρρένων στο Ην. Βασίλειο

Διευθυντής διακεκριμένου σχολείο αποφάσισε οι μαθητές αντί για smartphones, να φέρουν μόνο κινητά... παντόφλες δίχως πρόσβαση στο διαδίκτυο.

H φετινή σχολική χρονιά στην Ελλάδα ξεκίνησε υπό την «απειλή» μονοήμερης αποβολής όσων κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου εντός του σχολικού συγκροτήματος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, ένα σχολείο υιοθέτησε άλλη μέθοδο για τα smartphones, κάνοντας ακόμα και το ξακουστό Eton να ζηλεύει.

Τυφλοκωφός αρχιτέκτονας: Οι δυσκολίες και οι φόβοι για το μέλλον

Έρευνα: Ο θηλασμός ρυθμίζει το μικροβίωμα μειώνοντας τον κίνδυνο για το παιδί να αναπτύξει άσθμα

Το μητρικό γάλα ρυθμίζει το μικροβίωμα του μωρού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του και αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξει το παιδί άσθμα. Αυτό διαπιστώνει μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του NYU Langone Health και του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα στον Καναδά, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell.

Στην Αθήνα η Ολυμπιάδα Ρομποτικής από τις 26 – 29 Σεπτεμβρίου

Στην Αθήνα θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά, ο παγκόσμιος διαγωνισμός μαθητικής ρομποτικής FIRST Global Challenge 2024 και οι δηλώσεις συμμετοχής ανέρχονται σε 3.000. H μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, Μελίσσα Αδαμαντίδη είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής όπως και ο Μιχάλης Μαρινάκης. Επεσήμαναν, μιλώντας στο ΕΡΤΝewsκαι την εκπομπή Newsroom με τον Μάκη Προβατά, ότι πρόκειται για την Ολυμπιάδα Μαθητικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας και ότι η συμμετοχή 194 χωρών συνιστά ρεκόρ στα 8 χρόνια της διοργάνωσης. Ο φετινός διαγωνισμός, με θέμα “Feeding the Future” εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για ένα βιώσιμο παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα. Η τελετή έναρξης είναι στις 26 Σεπτεμβρίου στο Καλλιμάρμαρο, με μια μεγάλη συναυλία από τους παγκοσμίου φήμης Black Eyed Peas,

Πόσο κοστίζει η φετινή σχολική λίστα

Με τους μαθητές να βρίσκονται ήδη στα σχολικά θρανία, εκατοντάδες γονείς έχουν πάρει χαρτί και μολύβι, προσπαθώντας να καταρτίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα πρώτα έξοδα των παιδιών τους για την φετινή σχολική χρονιά. Μπορεί το «καλάθι του μαθητή» να έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ωστόσο στην πράξη φαίνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν επαρκεί για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών των μαθητών. Οι γονείς που θέλουν να εξοπλίσουν πλήρως τα παιδιά τους θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η σχολική λίστα δεν εξαντλείται στη γραφική ύλη και στα αναλώσιμα

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς με την 22χρονη παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας είναι ο μοναδικός διεθνής φεστιβαλικός θεσμός Δήμου που προβάλλει και προωθεί την ανάπτυξη του Κουκλοθεάτρου στην Ελλάδα.

Σταυρούπολη: Οι καθηγητές του 3ου Γυμνασίου έφτιαξαν βίντεο στη νοηματική για να υπογραμμίσουν τη σημασία της ενσωμάτωσης

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν ένα εξαιρετικό βίντεο στη νοηματική, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τη δέσμευση του σχολείου στη στήριξη της πολυπολιτισμικότητας και της ενσωμάτωσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υποψήφιου διδάκτορα του ΔΠΘ, Απόστολου Γαρούφου.