Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Αντίο Μαρτάκια...

Σταύρος Κιουτσιουκης

Υποψήφιοι και γονείς πιέζουν για Πανελλαδικές

Εχει κατακλυσθεί το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας από μηνύματα 18χρονων αλλά και γονέων τους, οι οποίοι ζητούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να οργανωθούν μέσα στον Ιούνιο ή έστω αρχές Ιουλίου. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα παιδιά θέλουν να τελειώνουν με το άγχος και, εύλογα, μετά να κάνουν διακοπές. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, υπάρχει διαδικτυακή έρευνα σε 27.000 μαθητές της Γ΄ Λυκείου, στην οποία η πλειονότητα ζητάει τη μείωση της ύλης και εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο, ενώ ρωτάει αν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στα διαδικτυακά μαθήματα. Ετησίως περίπου 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η βαρεμάρα του Σαββατοκύριακου χωρίς... Δευτέρα

Πώς επιβιώνουν οι μαθητές χωρίς σχολείο μέσα στους τέσσερις τοίχους του δωματίου τους με μοναδικά εφόδια ένα κινητό ή ένα λάπτοπ ● Ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εγκλεισμού στην ψυχική υγεία τους ● Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους γονείς.

«Καλό! Καλό! Πολύ Καλό!» Η ενθουσιώδης κραυγή του βραχνιασμένου σπορτ-κάστερ όταν μπαίνει γκολ σε ποδοσφαιρικό αγώνα ήταν ένα από τα πρώτα διαδικτυακά βίντεο που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι μαθητές στις 10 Μαρτίου, όταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες ως μέτρο πρόληψης από τον κορονοϊό. Σύντομα, η φόρα τούς κόπηκε. Τα παιδιά ονομάστηκαν, με τη βούλα των λοιμωξιολόγων, «κινητές βόμβες διασποράς του ιού» και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

O Μεγαλύτερος Φόβος μου για τον Κορονοϊό Είναι η Ψυχική Υγεία του Παιδιού μου

«Γιατί έκλεισε ο παιδικός, μπαμπά;». Η κόρη μου, 4μιση ετών, με ρώτησε ενώ τρώγαμε πρωινό. Με τη γυναίκα μου κάναμε μια σύντομη και αθόρυβη συνεννόηση: Πώς να απαντήσουμε και με πόση λεπτομέρεια; Η γυναίκα μου απάντησε με ένα σύντομο και καθησυχαστικό: «Λόγω της γρίπης, αγάπη μου».

Έτσι κερδίσαμε λίγο χρόνο. Ήδη της είχαμε εξηγήσει ότι υπήρχε μια γρίπη, καθώς αναρωτήθηκε γιατί πλέναμε τα χέρια μας τόσο συχνά και γιατί της λέγαμε να μην αγγίξει τίποτα όταν πηγαίναμε για ψώνια.

UNESCO: Θα βοηθήσει 1.5 δισ. νέους χωρίς πρόσβαση στην παιδεία

Διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιωτικές επιχειρήσεις … ένας μεγάλος παγκόσμιος συνασπισμός σχηματίστηκε σήμερα για να βοηθήσει το ενάμισι δισεκατομμύριο των παιδιών και των φοιτητών που στερούνται σχολείου ή ανώτερης και ανώτατης σχολής ανά τον κόσμο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε η Unesco.

«Ήρωες, αλλά και γονείς...»: η μεγαλύτερη θυσία των εργαζόμενων στην υγεία

Το είπε και ο Πρωθυπουργός, οι αληθινοί ήρωες των ημερών μας είναι όσοι εργάζονται νυχθημερών στα νοσοκομεία μας, φροντίζοντας όχι μόνο όσους έχουν προσβληθεί απ’ τον κορονοϊό, αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψης και νοσηλεία. Πολλοί απο αυτούς, μάλιστα, πρέπει να κάνουν ακόμη μία τεράστια θυσία, αφού εκτός από ήρωες της δημόσιας υγείας, είναι και γονείς. Εκτεθειμένοι όπως είναι στο περιβάλλον του νοσοκομείου, λοιπόν, είναι αναγκασμένοι να διατηρούν αποστάσεις απ’ τους αγαπημένους τους για να τους προστατεύσουν.

Με κλειστά σχολεία πώς πείθουμε το παιδί ότι δεν κάνει διακοπές;

Πώς ανατρέπουμε αυτή την κατάσταση, τι απαντάμε σε ατάκες του στυλ «Θα διαβάσω όταν και όσο θέλω, δεν είσαι η δασκάλα μου!», τι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε και γιατί είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τις συνήθειες και την ρουτίνα που είχε μέχρι σήμερα;

ΚΕΔΗΘ: Παραμύθια και παιδικές ταινίες για να έρθει κοντά η οικογένεια

Tα πρωινά, τα παιδιά κάθονται στα γραφεία τους και κάνουν επανάληψη στα μαθήματα του σχολείου. Μπορούν εναλλακτικά είτε να παίξουν μουσική, να κάνουν πειράματα και να ζωγραφίσουν, είτε να κάνουν γυμναστική. Το μεσημέρι ακούνε ένα παραμύθι με ελληνική αφήγηση και τα απογεύματα χαλαρώνουν βλέποντας την αγαπημένη τους ταινία.