Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Το «όπλο» της υγιεινής διατροφής

Τις τελευταίες μέρες μια τρομερή στροφή στην υγιεινή διατροφή παρατηρήθηκε σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης. Αντί για κρουασάν και μπισκότα, τα αγόρια της Γ΄, Δ΄, και Ε΄ Δημοτικού ζητούσαν από τους γονείς τους κουλούρια και ξηρούς καρπούς ! Χωρίς να έχει τρέξει κάποιο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και κύριους υποστηρικτές της νέας τάσης τους συνήθεις υπόπτους για φασαρίες και καταστροφές, οι εκπαιδευτικοί ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις αγνές τους προθέσεις.

Συμβάλλουμε στο πολιτιστικό πρόγραμμα "1922-2022:100 Χρόνια Μνήμες Καταστροφής" του Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης

Το Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης υλοποιεί φέτος πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο "1922-2022:100 Χρόνια Μνήμες Καταστροφής" και θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στις νέες πατρίδες. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναζητούμε πληροφορίες και υλικό για τη ζωή των Μικρασιατών και ιδιαίτερα των Κωφών Μικρασιατών πριν την καταστροφή, τις συνθήκες εγκατάστασής τους στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες περιοχές και τον τρόπο με τον οποίο έφτιαξαν την καινούργια ζωή τους. Στόχος είναι μέσα από συνεντεύξεις με πρόσφυγες και ιδιαίτερα Κωφούς πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς και την συγκέντρωση φωτογραφικού ή άλλου υλικού οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και να γίνει μια πρώτη καταγραφή για τους Κωφούς πρόσφυγες. 

ΚΘΒΕ & Εν Δυνάμει: Δωρεάν θεατρικά Εργαστήρια Προετοιμασίας για Άτομα με Αναπηρία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις Δραματικών Σχολών

Για πρώτη φορά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Ομάδα Εν Δυνάμει διοργανώνει δωρεάν θεατρικά εργαστήρια προετοιμασίας ατόμων με αναπηρία για την εισαγωγή τους σε κρατικές ή ιδιωτικές δραματικές σχολές. Πρόκειται για έναν κύκλο εργαστηρίων με εισηγήτρια την Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Εν Δυνάμει, ηθοποιό-σκηνοθέτη και τον ηθοποιό Νίκο Κουσούλη.

Πόσα χρόνια θα ζήσουν τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2022

Tο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα δεδομένα του προηγούμενου αιώνα, ενώ για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2022, προβλέπεται μακροζωία, ξεπερνώντας τα 90 έτη.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (INSEE), η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα Le Monde, υπολογίζεται ότι τα κοριτσάκια που γεννήθηκαν φέτος έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής 93 χρόνια, ενώ τα αγοράκια 90 χρόνια.

Εφηβεία είναι και μου πάει! Οδηγός για παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία

Η Ομάδα Αγωγής Υγείας, η Σχολιατρική Υπηρεσία και το Υπουργείο Υγείας Κύπρου δημιούργησαν έναν οδηγό για παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία. Τα κείμενα επιμελήθηκαν η Ειρήνη Ευριπίδου, λειτουργός επισκέπτρια υγείας, και η Μαρία Συμεού, νοσηλευτική λειτουργός σε θέση επισκέπτριας υγείας, υπό την επιστημονική καθοδήγηση των: Δρ. Μάρθας Αποστολίδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας, Δρ. Μαρίας Βασιλειάδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας Εικαστικής Αγωγής με εξειδίκευση στη θεραπεία μέσω της Τέχνης, Δρ. Χρύσας Νίτσιου, επίκουρης καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Δρ. Παναγιώτας Ταντελέ, παιδιάτρου-σχολιάτρου και Δρ. Ειρήνης Κότερ, ανώτερης ιατρικής λειτουργού και σχολιάτρου.

Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης: Η Λένα Πολυχρόνη και η Αναστασία Τασούλα για την ευαισθητοποίηση απέναντι στη νόσο

“Η τρίτη εβδομάδα του Νοέμβρη στην Ευρώπη είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την Κυστική Ίνωση. Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό – όχι δεν τρώγεται, δυστυχώς – θα σας τα πούμε όλα”. 

Χάλκινο μετάλλιο για την Ευανθία Μπουρνιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ

Χάλκινης απόχρωσης είναι τελικά το πρώτο μετάλλιο για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα αθλητών με αναπηρίες. Στην κορυφαία διοργάνωση, που διεξάγεται στο Palacio Municipal de Deportes de Granada, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, η Ευανθία-Ειρήνη Μπουρνιά κατέκτησε την 3η θέση για τη χώρα μας.

Podcast: Η σκληρή αλήθεια για τα «αόρατα παιδιά»


Ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία παιδιού που βίωσε την ψυχική ασθένεια του πατέρα του, μαζί με τις χρήσιμες συμβουλές ειδικών σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.
Πηγή: LIFO

Βιβλιο: Λεξικό Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων με χαρά γνωστοποιεί ότι η εκδοτική της σειρά εμπλουτίστηκε με ένα ιδιαίτερα σημαντικό e-book, το Λεξικό Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που επιμελήθηκαν ο Θανάσης Καραλής και ο Παρασκευάς Λιντζέρης και συγγραφείς είναι διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες. Το Λεξικό περιλαμβάνει 55 λήμματα- εννοιολογικούς προσδιορισμούς επάνω σε ζητήματα-κλειδιά της εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων, καθώς και 16 αναλύσεις της συμβολής των κυριότερων διεθνών ερευνητών και στοχαστών. Το Λεξικό καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία σχετικά με την εννοιολογική και θεωρητική θεμελίωση του πεδίου.

Τρεις αλλιώτικοι Άγιοι Βασίληδες στο νέο ντοκιμαντέρ του HBO- Ένας τρανς, ένας μαύρος και ένας ΑμεΑ μοιράζουν χαρά

Πρέπει ο Άγιος Βασίλης να είναι πάντα λευκός με γενειάδα; Σίγουρα όχι. Αυτό είναι και το μήνυμα του νέου ντοκιμαντέρ του HBO «Santa Camp», που θα κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου.

«Ο Άγιος Βασίλης είναι απλώς μια ιδέα». Το HBO Max κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ για το Santa Camp, μια νέα γοητευτική ταινία ντοκιμαντέρ για τους χαρούμενους Άγιους Βασίληδες (και τις συζύγους τους) που εμφανίζονται κάθε τέτοια εορταστική περίοδο σε όλο τον κόσμο.

Τα πανεπιστήμια Columbia και Yale «έκλεψαν» τις εντυπώσεις στη Σύνοδο «Φάρος 2022»

Τους πρώτους «καρπούς» της επίσκεψης της αντιπροσωπείας 30 πανεπιστημίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναμένεται να δούμε μέσα στο 2023, καθώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Columbia στην Αθήνα, ενώ το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών μεταπτυχιακού επιπέδου μεταξύ ΕΚΠΑ και Yale, ίσως, θα τεθεί σε λειτουργία ήδη από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και το θερινό εξάμηνο.