Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Θεσσαλονίκη - Το 7ο Φεστιβάλ Φαντασίας το Σαββατοκύριακο στο δήμο Θέρμης


Να γίνουν και πάλι …παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα όσοι θα συμμετάσχουν το Σαββατοκύριακο, 27 και 28 Φεβρουαρίου, στο 7ο Φεστιβάλ Φαντασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια διοργάνωση με ελεύθερη είσοδο όπου τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία -μεταξύ άλλων- να ενημερωθούν για τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα παιχνίδια ρόλων ή στρατηγικής, για μοντελισμό, να παρακολουθήσουν εκθέσεις και ταινίες. Την επιμέλεια για τις εκδηλώσεις του διημέρου έχει η Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων που ιδρύθηκε το 2002 στο δήμο Θέρμης.

Δικαστική καταδίκη της Google στην Ιταλία για δημοσιοποίηση βίντεο με κακοποίηση αυτιστικού παιδιού

Δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε τρία διευθυντικά στελέχη της Google, επειδή άφησαν να «ανέβει» στο διαδίκτυο ένα βίντεο, το οποίο δείχνει έναν Ιταλό έφηβο που πάσχει από αυτισμό, να γίνεται αντικείμενο κακομεταχείρισης από συνομηλίκους του. Η απόφαση, που δεν έχει διεθνές νομικό προηγούμενο, πρόκειται να προσβληθεί στο εφετείο από την αμερικανική εταιρία, που ανησυχεί για τις συνέπειες.

Μιρό και με τη γραφή Μπράιγ

O θαυμαστός κόσμος του Χουάν Μιρό, του μεγάλου Καταλανού ζωγράφου, απλώνεται από χθες στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254). Είναι «Ο Μιρό της Μαγιόρκα», μια έκθεση που παρουσιάζεται από τους διοργανωτές, τόσο στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ξεκίνησε στο Τελλόγλειο Ιδρυμα και σε πέντε μουσεία, και τώρα μοιράζεται σε Αθήνα (Ελληνικός Κόσμος και Ινστιτούτο Θερβάντες) και Κύπρο, ως μια έκθεση για όλους. Κι αυτό δεν είναι κενό νοήματος.

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την τέχνη», βασισμένο στην απτική αναπαραγωγή, και αφορά στους επισκέπτες με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Δίπλα σε κάθε μία από τις ελαιογραφίες (έξι στον «Ελληνικό Κόσμο») έχει αναρτηθεί το ίδιο έργο όπου τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές, ενώ χρησιμοποιούνται χαρτόνια κι άλλα υλικά για την καλύτερη απόδοση και πρόσληψη της τονικότητας των χρωμάτων, των σχημάτων, της τεχνικής του καλλιτέχνη κ.λπ. Επίσης, κείμενα περιγραφής του κάθε έργου παρατίθενται σε γραφή Μπράιγ.

Ο Αστερίξ πάει στη Θεσσαλονίκη :Εκθεση με τον γαλάτη ήρωα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης

O Αστερίξ πάει μουσείο και μάλιστα αρχαιολογικό! Ο γαλάτης ήρωας επισκέπτεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου σκοπεύει να εγκατασταθεί από την 1η Μαρτίου για να γιορτάσει τα 50 χρόνια του. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τις εκδόσεις ΜΑΜΟΥΘ Comix και αποτελεί στην ουσία αναδρομή στην ιστορία του δημοφιλούς κόμικ, αλλά και ένα φανταστικό ταξίδι του ηρώων του στην αρχαία Θεσσαλονίκη. Γιατί ο κόσμος του Αστερίξ δεν περιορίζεται στο ανυπότακτο γαλατικό χωριό, ούτε στους Ρωμαίους που πήγαν να το κατακτήσουν αφού οι περιπέτειες των ηρώων του μας ταξιδεύουν στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου: Ελλάδα, Ρώμη, Ανατολή.

«ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ»: Γίνε πρέσβης για πέντε μέρες!

Τι ακριβώς είναι ένα «Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών»; (Μodel United Νations) Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο, στο οποίο συγκεντρώνονται νέοι από όλες τις γωνιές του πλανήτη και για πέντε ημέρες συμμετέχουν σε μια «προσομοίωση» διεθνούς συνόδου του ΟΗΕ.
Με λίγα λόγια, η οργάνωση λειτουργεί ως εξής: κάθε μαθητής ή φοιτητής μετατρέπεται στον διπλωματικό εκπρόσωπο μιας χώρας και την εκπροσωπεί στις διαβουλεύσεις της αντίστοιχης επιτροπής. Εκατοντάδες νέοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται σε έναν συνεδριακό χώρο και δημιουργείται έτσι ένα πρωτότυπο «κατασκεύασμα»: μια διεθνής σύνοδος του ΟΗΕ με όλες τις τυπικές προδιαγραφές (Γενική Συνέλευση, Συμβούλιο Ασφαλείας, επιτροπές, επίσημες διαβουλεύσεις κ.λπ.). Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφορά: όλοι οι κοστουμαρισμένοι διπλωμάτες είναι ηλικίας... από 14 ως 30 ετών!

Σύνδρομο Prader-Willi

(Γράφει η Ε. ΦΡΥΣΙΡΑ, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Γενετικής, Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής Παν. Αθηνών, Νοσ. Παίδων «Αγία Σοφία»)

Το σύνδρομο Prader-Willi (Ρ.W.) είναι μία νευρογενετική ανωμαλία, η οποία χαρακτηρίζεται από νεογνική και βρεφική υποτονία, κινητική και νοητική υστέρηση, υπογοναδισμό, υπερφαγία, παθολογική παχυσαρκία και ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά προσώπου, κυρίως στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία. Η συχνότητά του είναι 1/25.000. Οι ασθενείς με Ρ.W. εμφανίζουν σύνθετα κλινικά συμπτώματα και ως εκ τούτου έχουν αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Με το Teach first ενάντια στην ανισότητα των ευκαιριών στη μόρφωση

Την ανισότητα στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης φιλοδοξεί να άρει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα δράσης που υλοποιείται σε υποβαθμισμένα σχολεία της Γερμανίας

Απειλές και εκβιασμοί μέσω facebook

Ένας μαγικός κόσμος ή το κουτί της Πανδώρας βρίσκεται πίσω από το διαδίκτυο; Οι απόψεις διίστανται, αφού υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το διαδίκτυο είναι εργαλείο και με την ορθή χρήση του κανείς μπορεί να επωφεληθεί, από την άλλη οι πολέμιοι που βλέπουν στο διαδίκτυο "τον εχθρό που παραμονεύει".

Ρατσιστικό σοκ για τα παιδιά με σύνδρομο Down

Στην Ιταλία, έκλεισε ιστοσελίδα που είχε δημιουργηθεί από μέλη του Facebook, προτείνοντας να χρησιμοποιούνται ως στόχοι επιθέσεων τα παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο Down, κατόπιν απόφασης της Ιταλίδας υπουργού Ισότητας, Μάρα Καρφάνια. Η ιστοσελίδα περιείχε φωτογραφία ενός μωρού με σύνδρομο Down το οποίο στο μέτωπο είχε γραμμένη τη λέξη «ηλίθιο». «Η Ιταλία δεν θα ανεχτεί κανένα περιστατικό διακρίσεων, κυρίως προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες», επισήμανε η Καρφάνια στην ιταλική τηλεόραση και προειδοποίησε: «Αυτοί που είναι υπεύθυνοι γι'αυτήν την τρέλα, θα διωχθούν με βάση το νόμο».