Πολλά παιδιά έχουν αλλεργίες ή δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές ή βρίσκονται σε ειδική δίαιτα, με αποτέλεσμα να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν τους προσφέρουν στο σχολείο κάποιο κέρασμα. Κάποια από αυτά συμπεριφέρονται με ωριμότητα και υπευθυνότητα και αφήνουν το κέρασμα μέσα στην τσάντα για να το δουν οι γονείς/κηδεμόνες και να αποφασίσουν αν μπορούν να το φάνε ή όχι. Άλλα επιδεικνύουν μια πιο «παιδική» συμπεριφορά και αποφασίζουν μόνα τους (ανάλογα με τα συστατικά που θεωρούν ότι περιέχει, από την ελκυστικότητα του προσφερόμενου γλυκού κτλ) αν μπορούν να το καταναλώσουν χωρίς πρόβλημα (ή τουλάχιστον χωρίς να φανεί το πρόβλημα). Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί έτσι ώστε το κέρασμα να είναι μια ακίνδυνη απόλαυση για όλα τα παιδιά;
Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018
Βαλκάνια: Σχολικά βιβλία που φανατίζουν
Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε ευρέως γνωστό τι μαθαίνουν στην τρίτη τάξη του γυμνασίου τα τελευταία δέκα χρόνια οι Σέρβοι μαθητές για τους γείτονές τους στην Αλβανία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο. Όλοι αυτοί παρουσιάζονται ως εκ φύσεως κακοί, ενώ οι Σέρβοι πάντα με τις καλύτερες προθέσεις και ηθικές αξίες. «Καλλιεργείται ένα αίσθημα μίσους και μη ανεκτικότητας», αναφέρει o Σέρβος ιστορικός Αλεξάνταρ Μίλετιτς στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Είναι ασθένεια ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια;
Μπορεί η υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια να γίνει ασθένεια; Για το θέμα αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να πάρει μια σαφή θέση το επόμενο έτος: Στο δίκτυο της «Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων ICD» είναι η πρώτη φορά που μιλούν για μια «διαταραχή παιχνιδιών».
Παιδιά που έκλεψαν οι ναζί από την Πολωνία
Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου απήχθησαν 200.000 παιδιά από την Πολωνία και «γερμανοποιήθηκαν». Η DW και ο πολωνικός ιστότοπος Interia.pl βοηθούν τα θύματα που ενδιαφέρονται να βρουν τις χαμένες τους ρίζες.
Τι «φέρνει» το 2018 στην Παιδεία
Με... κεκτημένη ταχύτητα, από τις εξελίξεις του Δεκεμβρίου αλλά και από την... πλήρωση χρόνου για υλοποίηση δεσμεύσεων, αναμένεται να μπει η νέα χρονιά (και) σε ό,τι αφορά τα θέματα της Εκπαίδευσης.
Δεν είναι υπερβολικό να προοικονομίσει κανείς ότι το 2018 για την Παιδεία θα χαρακτηριστεί από «νομοθετικό πυρετό», αφού το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να φέρει στη Βουλή το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλαγές στη Β' και Γ' λυκείου, νέα προγράμματα σπουδών, αλλά και τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς.
Αναδίπλωση με επιστροφή στις δέσμες
Διπλές εξετάσεις στη Γ΄ Λυκείου για την απόκτηση απολυτηρίου; Οχι! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας υπαναχωρεί από την αρχική του σχετική εξαγγελία, υπό την πίεση των αντιδράσεων, ακόμη και εσωκομματικών, που τόνιζαν σκωπτικά ότι «ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου καταργεί τις Πανελλαδικές καθιερώνοντας διπλές εξετάσεις». Ουσιαστικά, η τελική πρόταση αποτελεί επιστροφή στο μακροβιότερο και πλέον δοκιμασμένο εξεταστικό σύστημα μεταπολιτευτικά: τις δέσμες που καθιερώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ το 1983 και εφαρμόστηκαν έως και το 1999. Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να αρχίσει να εφαρμόζεται από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου το 2020-2021.
Αναζήτηση Κωφής/Βαρήκοης για υποψήφια αποστολή στην EUROVISION 2018
Η δισκογραφική εταιρία Spicy σε συνεργασία με τον Δημήτρη Καρρά, δημιουργό του τραγουδιού Don’t forget the sun ή Μην ξεχνάς τον ήλιο, με ερμηνεύτρια την μοναδική Αρετή Κετιμέ, ψάχνει το έκτο μέλος της αποστολής, μιας και το τραγούδι έχει προκριθεί ανάμεσα σε άλλα τρία, από την εξέχουσα καλλιτεχνική επιτροπή της ΕΡΤ, ως υποψήφιο για την εκπροσώπηση της χώρας μας στην Λισαβόνα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)