Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Τα παιδιά με ανάπηρα αδέρφια δείχνουν καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Child Development δείχνει ότι τα παιδιά που έχουν ανάπηρα αδέρφια μπορεί να είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Ερευνητές στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Διαχρονική Ισραηλινή Μελέτη Διδύμων (Longitudinal Israeli Study of Twins) που γεννήθηκαν το διάστημα 2004-2005 και εντόπισαν 63 οικογένειες όπου το ένα από τα δίδυμα είναι ανάπηρο και το άλλο όχι. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τα δίδυμα αδέλφια με αναπηρία με αναπηρία σε μετρήσεις γνωστικής ενσυναίσθησης, συναισθηματικής ενσυναίσθησης και υπέρ-κοινωνικότητας και τα συνέκριναν με 404 δίδυμα αδέρφια αμφότερα τυπικής ανάπτυξης από το υπόλοιπο δείγμα.

Blueprint για Μουσεία και Χώρους Πολιτισμού φιλικούς προς την Άνοια

Ο οδηγός "Blueprint για Μουσεία και Χώρους Πολιτισμού φιλικούς προς την Άνοια" είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. Η σύμπραξη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» για την περίοδο 2020/2021 στη θεματική ενότητα «Υποστήριξη Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας» όπου χρηματοδότης ήταν το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, ένας φιλανθρωπικός οργανισμός ο οποίος εστιάζει στην τρίτη ηλικία. 

Προβολή ημερίδας: Τεχνολογίες στη Metaverse Εκπαίδευση


AETMA Lab Τμήμα Πληροφορικής ΔΙΠΑΕ https://aetma.ihu.gr

24οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών: Το αφιέρωμα του OPEN

Σ’ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, που προβλήθηκε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας αθλητικής εκπομπής, «Open Sports» (Κυριακή 29 Μαΐου, 13:30) του ιδιωτικού καναλιού «OPEN» παρουσιάστηκαν τέσσερεις από τους μεταλλιούχους της πολύ επιτυχημένης συμμετοχής της ελληνικής αποστολής, στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, που ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Caxias Do Sul, στη Βραζιλία.

Ημερίδα ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας και "Χαμόγελο του Παιδιού": «Το Τραύμα της Απομάκρυνσης Ανηλίκων»

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της διαρκούς επιστημονικής και παιδαγωγικής ενημέρωσης και υποστήριξης όλων των εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Leaving with Care-Living with Care», συνδιοργανώνουν Ημερίδα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα: «Το Τραύμα της Απομάκρυνσης Ανηλίκων»
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Ιουνίου και ώρα 19:00-21:00

Εκδήλωση: "Μια αληθινή ιστορία για την περιγεννητική αναπηρία"

Εκδήλωση βασισμένη στο βιβλίο της Αθηνάς Ευθυμίου με τίτλο «Μαμά μου… θα με βοηθήσεις να περπατήσω;» διοργανώνει η Βιβλιοθήκη μας ύστερα από δύο (2) χρόνια, σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής και τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος» τη Δευτέρα 06/06/2022 στις 18:30 Πολιτιστικό Πολύκεντρο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Θεατρική αναπαράσταση αποσπασμάτων του βιβλίου από τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής. Αφιλοκερδώς θα συμμετέχει ο τραγουδοποιός Νίκος Ζιώγαλας με τους συνεργάτες του, Δημήτρη Χατζηδημητρίου (πιάνο, φωνή) και Παρασκευά Θεοδωράκη (κιθάρα, φωνή).

Πρόγραμμα για πρόσβαση των ΑμΕΑ σε 257 σχολεία του Δήμου Αθηναίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών για ΑμΕΑ σε 257 σχολικές μονάδες στο δήμο της Αθήνας με τον κ. Κώστα Μπακογιάννη να δηλώνει ότι «δεν θα υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων στα σχολεία μας».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε το 49ο Γυμνάσιο Αθηνών όπου κατασκευάστηκε αναβατόριο για μαθήτρια με κινητικά προβλήματα. Η κατασκευή του έγινε στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος αναβάθμισης όλων των σχολικών μονάδων της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να υπάρχει πλήρη πρόσβαση από τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο 2023: ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Το 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον, θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2023.
Κάθε μαθητική ομάδα που θα συμμετάσχει μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο θεματολόγιες: για τον Πολιτισμό ή για το Περιβάλλον.

Ο αγώνας ενός ιδιοφυούς φοιτητή να σπουδάσει

Ο 28χρονος Κώστας Τζαναβάρης αγαπάει τη φυσική όπως ένας καλλιτέχνης αγαπάει την τέχνη του. «Θα ρωτούσατε ποτέ έναν μουσικό γιατί του αρέσει η μουσική;», ρωτάει και έχει δίκιο. «Μου αρέσει η θεωρητική φυσική γιατί άμα μου δώσεις χαρτί και μολύβι μπορώ να σου περιγράψω πώς λειτουργεί το σύμπαν. Αυτό εμένα με γοητεύει». Σήμερα κάνει το διδακτορικό του στη θεωρητική και μαθηματική φυσική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, έπειτα από πρόσκληση του κορυφαίου φυσικού Νιλ Τουρόκ, που του πρόσφερε την υποτροφία Higgs, μία από τις πιο ακριβοθώρητες στον κόσμο. Ο Κώστας την πήρε χωρίς καν να έχει τελειώσει το μεταπτυχιακό του. «Ναι, είναι κάπως σπάνιο», παραδέχεται και ο ίδιος με σχετική δυσκολία, καθώς υποφέρει όπως λέει από impostor syndrome (το σύνδρομο περιγράφει την ανεξήγητη φοβία που πλήττει συνήθως τα πολύ ευφυή άτομα ότι κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί η ανεπάρκειά τους).

Δήμος Παύλου Μελά: Δόθηκε στο κοινό η αναβαθμισμένη παιδική χαρά δίπλα στο Σινέ «Τζένη Καρέζη»

Πανέτοιμη και ασφαλής η αναβαθμισμένη πρότυπη παιδική χαρά δίπλα στο Σινέ Τζένη Καρέζη του δήμου Παύλου Μελά, μέσα στο πράσινο περιβάλλον της περιοχής Ελπίδος Πολίχνης, άνοιξε την αγκαλιά της διάπλατα και υποδέχεται μικρούς επισκέπτες με τους συνοδούς τους.

Προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή: Τι απαντά ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ για την πορεία των Πινάκων Ειδικής Αγωγής

Όσον αφορά τη συγκρότηση των νέων Πινάκων για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, η διαδικασία επεξεργασίας των δικαιολογητικών γίνεται ήδη από τις περιφερειακές διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και η εμπλοκή του ΑΣΕΠ αναμένεται να ξαναρχίσει περί τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου

Μεγάλη είναι η αγωνία των δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που υπέβαλλαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα αιτήσεις στο ΑΣΕΠ για να συμπεριληφθούν στους νέους πίνακες Ειδικής Αγωγής από τους οποίους θα γίνουν φέτος οι προσλήψεις των αναπληρωτών.

Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση: τι συζητήθηκε - τι ειπώθηκε

Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας πραγματοποιήθηκε στο Σαββατοκύριακο. Επρόκειτο για το συνέδριο με τίτλο "Ο ρόλος των συνδέσεων στο Ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση: Nέα δεδομένα – προκλήσεις - προοπτικές".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) επέλεξε να τιμήσει την φετινή World MS Day με την διοργάνωση ενός διήμερου Πανελλαδικού υβριδικού Συνέδριου, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα στις 28 & 29 Μαΐου 2022.

Ειδική Αγωγή: Ακόμα αναπληρωτές, με προϋπηρεσία πάνω από 10 χρόνια!

Tην πλήρη κάλυψη με μόνιμους διορισμούς όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν στην ΕΑΕ, ζητά ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ)

Ο σύλλογος σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι στην ΕΑΕ, οι οποίοι παραμένουν αναπληρωτές έχοντας προϋπηρεσία πάνω από 10 χρόνια, στηρίζοντας τη λειτουργία των δομών της ΕΑΕ ανά την Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για αλλοιωμένα λαχανικά σε μαθητές

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκάλεσαν αναφορές γονιών και εκπαιδευτικών για αλλοιωμένα λαχανικά που φέρεται διανεμήθηκαν σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.