Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν...



Μετά από έναν επιτυχημένο θεατρικό χειμώνα και μία μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία, "Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν" του Ουίλιαμ Γκίμπσον, με την Πέγκυ Τρικαλιώτη, επέστρεψε από τις 22 Οκτωβρίου στο θέατρο Άλφα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα θεατρικά έργα παγκοσμίως, εμπνευσμένο από την αληθινή - και συγκλονιστική- ιστορία που συνέβη στον αμερικάνικο νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες του έργου είναι δύο γυναίκες που αποτελούν πρότυπα για την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και πρότυπα θέλησης και πίστης στην προσπάθεια για όλους τους ανθρώπους' η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν.

Σε βρεφική ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακόη και φωνή και μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι που ζούσε μέσα στη σιωπή και στο σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρίες κι αυτή αφού είχε μειωμένη όραση, για να βοηθήσει το παιδί. Η Σάλιβαν με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή Έλεν Κέλερ σ' ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικέ ςαρετές. Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, και επίσης να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.


Το πρωτότυπο έργο τιτλοφορείται "The Miracle Worker" και προέρχεται από χαρακτηρισμό που απέδωσε στην Αν Σάλιβαν ο Μαρκ Τουέην. Αρχικά, γράφτηκε για την τηλεόραση και στη συνέχεια, έπειτα από επεξεργασία, μεταφέρθηκε στο θέατρο. Ο William Gibson άντλησε το υλικό του από τα γράμματα της ίδιας της Αν Σάλιβαν και την αυτοβιογραφία της Έλεν Κέλερ.


Η ίδια η Κέλερ εμφανίζεται σε ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με τη ζωή της, απόσπασμα του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ ένα σπάνιας ιστορικής αξίας βίντεο που μπορείτε να δείτε είναι το ακόλουθο, στο οποίο η Αν Σάλιβαν εξηγεί πώς απέκτησε η Έλεν Κέλερ συναίσθηση του τρόπου ομιλίας.