Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Οι έφηβοι με εγκεφαλική παράλυση εκτιμούν ότι έχουν υψηλή ποιότητα ζωής.

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι έφηβοι με εγκεφαλική παράλυση έχουν παρόμοια ποιότητα ζωής με τους συνομηλίκους τους. Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που προκύπτουν από την συγκεκριμένη αναπηρία, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι έφηβοι με εγκεφαλική παράλυση αναφέρουν παρόμοια επίπεδα συνολικής ικανοποίησης για τη ζωή τους με τα τυπικώς αναπτυσσόμενα άτομα ίδιας ηλικίας. 

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου: Πρόγραμμα Δράσεων Μαρτίου 2015

Απολαύστε ευχάριστες – δημιουργικές στιγμές στην ανακαινισμένη Περιφερειακή Βιβλιοθήκη της Χαριλάου!
Και το Μάρτιο μαζευόμαστε στη ζεστασιά της Βιβλιοθήκης και των βιβλίων, για να διαβάσουμε, να συζητήσουμε, να παίξουμε και να ονειρευτούμε. Δείτε τις νέες μας δράσεις και δηλώστε συμμετοχή.

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες 27/2/2015

Η κρίση χτύπησε τη δομή της ελληνικής οικογένειας

Αν και η πλειονότητα των εφήβων στην Ελλάδα ζουν και με τους δύο βιολογικούς γονείς τους, ωστόσο έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε μονογεϊκή οικογένεια, σύμφωνα με έρευνα του ΕΠΙΨΥ. Επίσης, οι έφηβοι βιώνουν έντονα την οικονομική κρίση αφού περισσότερα παιδιά αναφέρουν ότι έχουν άνεργο γονιό και ότι αυξήθηκαν οι καβγάδες και οι εντάσεις στην οικογένεια.

Ο δεσμός με το μωρό σας επηρεάζει τη μελλοντική ψυχική του υγεία

Ο δεσμός που δημιουργεί ένα μωρό με τους γονείς του μπορεί ενδεχομένως να έχει μεγάλες συνέπειες για την ψυχική υγεία του στην εφηβεία, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ερευνητές αξιολόγησαν τη συμπεριφορά παιδιών, αρχίζοντας από την ηλικία των 4 μηνών παρακολουθώντας πώς αυτά αντιδρούσαν όταν έβλεπαν τη μητέρα τους μετά από ένα διάστημα.

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2015!

Οι αιτήσεις για την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2015 έχουν ξεκινήσει!
Συμπληρώστε τη δική σας αίτηση που θα βρείτε εδώ μέχρι και την Κυριακή 1η Μαρτίου για να παραλάβετε στο σχολείο σας το εκπαιδευτικό πακέτο της εκστρατείας!

Άποψη: Ν. Πετρουλάκης "Σχολεία για προικισμένα παιδιά"

του Νικόλαου Πετρουλάκη στο protagon

Πολλά λέγοντα αυτό τον καιρό για την ανάγκη της λειτουργίας των προτύπων-πειραματικών σχολείων για τα χαρισματικά παιδιά. Ως προικισμένα ή ταλαντούχα ή χαρισματικά παιδιά εννοούνται τα παιδιά εκείνα που έχουν δυνατότητες και έχουν επιδείξει εξαιρετικά επιτεύγματα. Σύμφωνα με την κανονική κατανομή της νοημοσύνης στον πληθυσμό, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό παιδιών 2,5% του πληθυσμού, βρίσκεται στον χώρο των περιορισμένων δυνατοτήτων, όπως και ένα ποσοστό 2,5% βρίσκεται στον χώρο των αυξημένων νοητικών κ.λπ. δυνατοτήτων.

Γονείς σε δράση και όχι σε απόγνωση

Το θέμα παρουσιάστηκε εκτενώς στην τηλεόραση (το είδαμε στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του ΣΚΑΪ) και οι εικόνες ήταν ομολογουμένως αποκαρδιωτικές: ένα δημοτικό σχολείο στη Μεσαρά Κρήτης λίγο πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση. Δεν χρειάζονται εντυπωσιακές παρομοιώσεις. Η εμφανής εγκατάλειψη, συνεπικουρούμενη από τις φθορές και την υγρασία, οδηγούσαν στο πρώτο συμπέρασμα: το κτίριο είναι ακατοίκητο. Ομως όχι! Ο φακός έδειξε κάποιους μαθητές σε θρανία (85, ο συνολικός αριθμός) και τους γονείς, οι οποίοι είχαν κάνει κατάληψη διεκδικώντας ένα καινούργιο σχολείο, που θα προσφέρει ασφαλείς συνθήκες μάθησης.

Το Star Wars χέρι είναι εδώ

Προσθετικά άκρα παρόμοια με το βιονικό χέρι του Luke Skywalker που βλέπουμε στο Star Wars μπορεί σύντομα να γίνουν πραγματικότητα. 

Ερευνητικό πρόγραμμα αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός χεριού που θα μπορεί να αισθάνεται την πίεση και τη θερμοκρασία και να στέλνει αυτές τις πληροφορίες πίσω στον εγκέφαλο.

Πρωτιά για τη Νομική Αθηνών στην Ευρώπη

Πρωτιά για τη Νομική Σχολή Αθηνών στην Ευρώπη. H ελληνική ομάδα κατέκτησε το «Τσάμπιονς Λιγκ» Νομικών Σχολών στο Στρασβούργο. Επίσης, η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ ήρθε πρώτη και στην κατηγορία «Καλύτερα Δικόγραφα», ενώ καλύτερη ομιλήτρια αναδείχθηκε η φοιτήτριά της Μυρτώ Σταυρίδη. Το εντυπωσιακό είναι ότι στους «16» βρίσκονται και οι ομάδες του ΑΠΘ και Δημοκρίτειου.