Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Βιβλιοκριτική: Το μυστικό του παλιού αρχοντικού

Μια πρωτότυπη αστυνομική ιστορία με ανατροπές, γρήγορη πλοκή, που σκιαγραφεί επαρκώς τους χαρακτήρες χωρίς να πλατιάζει και κρατάει το μικρό αναγνώστη σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα, χωρίς να του προκαλεί φόβο ή άγχος. Μέσα από την ηρεμία και την αποφασιστικότητα του νεαρού πρωταγωνιστή δεν αφήνεται καμία αμφιβολία σχετικά με το αίσιο τέλος της περιπέτειάς του. 

KID’S STUFF SWAP



Το φθινόπωρο έφτασε, τα πρώτα κρύα ήρθαν….τα φούτερ, τα πουλόβερ και τα μπουφάν πήραν θέση στις ντουλάπες….τα καλοκαιρινά ρούχα πακετάρονται και εσύ διαπιστώνεις ότι το παιδί σου έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που δεν του κάνει σχεδόν τίποτα!! Γι’ αυτό λοιπόν μην ξεχάσεις την Κυριακή 13 Οκτωβρίου να έρθεις στο φθινοπωρινό KID’S STUFF SWAP…. Ελάτε να ανταλλάξετε, να διασκεδάσετε και να δώσετε χαρά σε κάποιον άλλον…ανακαλύψτε κρυμμένους θησαυρούς και γίνετε πάλι παιδιά!

Εργαστήρια Ρομποτικής στο ΝΟΗΣΙΣ

Στο ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα στη Ρομποτική και τη σχολική χρονιά 2013-2014 με εργαστήρια για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Κάθε εργαστήριο ολοκληρώνεται σε 3 συναντήσεις, στις οποίες οι μαθητές μέσα από διαδικασίες βιωματικής μάθησης έρχονται σε επαφή με την επιστήμη της ρομποτικής κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας πραγματικά ρομπότ. Οι συμμετέχοντες δουλεύουν συνεργατικά μέσω ενός θεματικού σεναρίου προσπαθώντας να επιλύσουν κάποιο πρόβλημα με την χρήση ρομπότ. 

Άποψη: Τ. Καραγιάννης "Παιδεία της δισκέτας"


Βαβέλ σημαίνει «η πύλη του Θεού». Η σύγχυση που επικρατούσε στον περίφημο πύργο της που αναφέρεται στο βιβλίο της Γένεσης φαντάζει απλή αναστάτωση μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στο μυαλό των 16χρονων και 17χρονων μαθητών των ελληνικών σχολείων. Στη Β’ Λυκείου, στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, διδάσκεται το βιβλίο Τεχνολογία Επικοινωνιών. Παραβλέψτε το γεγονός πως το κράτος, μέσω του αρμόδιου υπουργείου και των διευθύνσεών του, έχει αποφασίσει να διδάξει την τεχνολογία μέσα από βιβλίο και όχι εμπειρικά και εξετάστε τι βιβλίο είναι αυτό. Γράφτηκε το 1991, δηλαδή όταν μεσουρανούσαν παιχνιδομηχανές Atari, όταν οι υπολογιστές έτρεχαν με Windows 3.0 και όταν στα charts του εξωτερικού έπαιζε το Unbelievable. Κάπως έτσι είναι, όντως. Απίστευτο να προσπαθείς να εμφυσήσεις την τεχνολογία μέσα από ένα βιβλίο 22 ετών, πιο «ηλικιωμένο» δηλαδή και από τα άτομα που το διδάσκονται.

11 Οκτωβρίου-Παγκόσμια μέρα κοριτσιού

Η καινοτομία, κλειδί για να φέρουμε περισσότερα κορίτσια στο σχολείο και τη μάθηση

Για να σηματοδοτήσει τη δεύτερη Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού, 11 Οκτωβρίου, η UNICEF τονίζει τη δύναμη της καινοτομίας για να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και για να φέρουμε περισσότερα κορίτσια στο σχολείο.

Θα επιδοτείται η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος στα σχολεία όλης της χώρας

Για πρώτη φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιεί το κοινοτικό Μέτρο επιδότησης της κατανάλωσης γάλακτος στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές, όλων των σχολείων της Ελλάδας να καταναλώνουν γάλα. 

Κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών στην Καλαμάτα

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής για την αντιμετώπιση της βίας και την υποστήριξη των γυναικών που υφίστανται ή απειλούνται από αυτή, εγκαινιάζει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, στη 13.00 (οδός Περρωτού και Μαντίκλου, Καλαμάτα). 

Τι ορίζει η Υπουργική Απόφαση για την παράταση του διδακτικού έτους

Υπογράφηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο η απόφαση για την παράταση διδακτικού έτους λόγω μαθητικών καταλήψεων, η οποία ορίζει τα εξής: 
Α. Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκεσε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών. 

Πότε «ωριμάζουν» τα έμβρυα

Τα μωρά μαθαίνουν να προσμένουν το χάδι και τον θηλασμό ήδη από όταν βρίσκονται σε εμβρυϊκό στάδιο. Όπως αποκαλύπτουν εντυπωσιακές τρισδιάστατες εικόνες που μελέτησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη Βρετανία, τα έμβρυα αγγίζουν το πρόσωπο και το κεφάλι τους ενόσω βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους, γεγονός που υποδεικνύει τη σωματική και την ψυχολογική τους ανάπτυξη.

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μαλάλα Γιουσαφζάι

Η αυτοβιογραφία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, της νεαρής Πακιστανής που δέχθηκε δολοφονική επίθεση από Ταλιμπάν για τη δράση της υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών στη χώρα της, κυκλοφόρησε την Τρίτη στα αγγλικά σε όλο τον κόσμο και την Τετάρτη στα γαλλικά.

Αναπηρία και πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η Δομή Υποστήριξης Φοιτητών/τριών με Αναπηρία και/ή Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει ημερίδα την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 με τίτλο «Αναπηρία και Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» (Αμφιθέατρο Σαράτση, Συγκρότημα Παπαστράτος, Βόλος).

Έχουμε όλοι «Δικαίωμα στην Όραση», σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου με στόχο να στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του στον πάσχοντα πληθυσμό και τη δημόσια υγεία. 

17ο Διεθνές Συνέδριο «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Διαπολιτισμικότητα και τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα»

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολιτών και το Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης διοργανώνουν το 17ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Διαπολιτισμικότητα και τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα», στην Πάτρα στις 27-29 Ιουνίου 2014. Στόχος του Συνεδρίου είναι να εξεταστούν θέματα της Διοίκησης της Εκπαίδευσης και του ρόλου της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στην εφαρμογή διοικητικών εκπαιδευτικών πολιτικών, καθώς και ευρύτερα θέματα της εκπαίδευσης, όπως αυτά διαμορφώνονται στις νέες συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Γλώσσα του Συνεδρίου είναι η Ελληνική.

ActionAid: Έλα να φτιάξουμε χαρτογκράφιτι στο Καλλιμάρμαρο