Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Δυσκολίες των παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού στο μάθημα των εικαστικών

Υπάρχουν παιδιά με αυτισμό που πραγματικά ξεχωρίζουν στον τομέα της ζωγραφικής. Παιδιά που χωρίς να έχουν δεχθεί ειδικά μαθήματα μπορούν να δημιουργούν πιστές – με κάθε λεπτομέρεια- απεικονίσεις όσων βλέπουν (όπως ο Stephen Wiltshire που σχεδιάζει και ζωγραφίζει λεπτομερή πανοράματα πόλεων) ή μοναδικά έργα τέχνης (http://50watts.com/Drawing-Autism). Η πλειοψηφία, ωστόσο, των παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο μάθημα των εικαστικών. Συγκεκριμένα:

Μητέρες σε καιρούς πανδημίας: Οι δυσκολίες, τα αδιέξοδα, οι φόβοι

Η πανδημία δοκιμάζει εδώ και τρία χρόνια την ανθρωπότητα, έχει αλλάξει ζωές, έχει επαναπροσδιορίσει πορείες και έχει προκαλέσει πρωτόγνωρα προβλήματα διαχείρισης της καθημερινότητας. Οι προκλήσεις για τους γονείς έγιναν τεράστιες, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση όχι μόνο ως άνθρωποι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους αλλά και ως γονείς υπεύθυνοι και για άλλα άτομα για τα οποία καλούνται να λάβουν και σοβαρές αποφάσεις. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με μητέρες σχετικά με το πώς βίωσαν και βιώνουν τα δύο τελευταία χρόνια, τις διαφορετικές φάσεις που έχουν περάσει και τους φόβους τους. Τα συναισθήματα και οι ανησυχίες που περιγράφουν ποικίλουν, ωστόσο ένα από αυτά είναι κοινό για όλες: ο φόβος.

Σχολεία: Δεν είναι υποχρεωτικός ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για μαθητές ΑμεΑ

Οι μαθητές και μαθήτριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν υποχρεούνται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, όπως προβλέπει η υπ'αριθμόν ΓΠ οικ. 360 ΚΥΑ – ΦΕΚ B 7 – 06.01.2022.

Αναλυτικότερα, το μέτρο αυτό, απευθύνεται στους μαθητές που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, καθώς και εκείνους που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Εκπαίδευσης.

Κριτική σκέψη – Πολύτιμο εφόδιο για τα παιδιά

Η ανάπτυξη κριτικής σκέψης είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορείτε να μεταδώσετε στα παιδιά σας. Στην πραγματικότητα, στον σημερινό κόσμο που είναι γεμάτος με πληροφορίες, τα παιδιά χρειάζονται ακόμη πιο πολύ αυτές τις δεξιότητες για να προοδεύσουν. Αυτές οι δεξιότητες θα τα βοηθήσουν να λάβουν καλύτερες αποφάσεις, να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις και να καθορίσουν τι εκτιμούν και τι πιστεύουν.

Το δώρο της μητρότητας: Πέντε ιστορίες εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο». Με αυτή τη φράση ξεκινάει η Άννα Καρένινα του Τολστόι. Τι συμβαίνει όμως αν δυσκολεύεσαι να δημιουργήσεις μια οικογένεια; Αν, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, σκέφτεσαι «ας καταφέρω να τεκνοποιήσω, και θα δημιουργήσω αποθέματα να αντιμετωπίσω την όποια δυστυχία φέρει το μέλλον, μόνο ας μη μου στερηθεί αυτό», τότε δεν είσαι μόνη.

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: «Κάντε πιο πολλά» το μήνυμα της ΕΕ στις τεχνολογικές εταιρίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει να καταρτίσει οδηγία τους ερχόμενους μήνες με την οποία θα αξιώνει από τις τεχνολογικές εταιρείες να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενισχύοντας τις ισχύουσες εκούσιες ρυθμίσεις, σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

Όταν ο κινηματογράφος πήγε στο ελληνικό σχολείο και γύρισε με κλάματα

Μία νέα έκδοση του Φεστιβάλ Ολυμπίας, βασισμένη σε πρωτότυπη έρευνα του Νίκου Θεοδοσίου, καταγράφει το χρονικό της «ταραγμένης» και γεμάτης περιπέτειες σχέσης του σχολείου με τον κινηματογράφο στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα.

Πρόκειται για μια σχέση που κινήθηκε σε ένα αντιφατικό περιβάλλον, εξαιρετικά ρευστό αλλά και ταραχώδες από κοινωνική και πολιτική άποψη, που περιλάμβανε πολέμους, εμφύλιες συγκρούσεις, δικτατορίες, εξεγέρσεις. Την ίδια περίοδο αναπτύχθηκαν και οι ατέλειωτες συζητήσεις για την οριοθέτηση των διαφόρων κινηματογραφικών ειδών, κατάλληλων ή ακατάλληλων ταινιών για τους νέους, ηλικιακά όρια, διαχωρισμός των ταινιών σε μορφωτικές, σχολικές (εκπαιδευτικές), ψυχαγωγικές, ταινίες τέχνης αλλά της αναγκαιότητας να αντιμετωπιστεί ο κινηματογράφος ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Όμιλος ΕΛΠΕ: Παραδίδει μαθήματα κοινωνικής ευθύνης κατασκευάζοντας τρεις πλήρως προσβάσιμες Παιδικές Χαρές

Σε μια κοινωνία που ακόμα και η πιο απλή καθημερινή δραστηριότητα εκτός σπιτιού για ένα άτομο ΑΜΕΑ μοιάζει με γρίφο προς επίλυση, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια αποδεικνύει πως η αλληλεγγύη και η εταιρική κοινωνική ευθύνη μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και προσφέρει στα ΑΜΕΑ παιδιά τρεις ασφαλείς, υπερσύγχρονους χώρους για να παίζουν, να ανακαλύπτουν και να κοινωνικοποιούνται ελεύθερα!

«Οι φοιτητές μου δεν έμαθαν ποτέ τίποτα» - Ο εκπαιδευτικός που έμενε σε αντίσκηνο!

Η ζωή ενός εκπαιδευτικού στο δάσος! Η συγκλονιστική διήγηση του καθηγητή που αποφάσισε να μείνει σε αντίσκηνο στα βουνά έξω από τις Σέρρες για να διδάξει φοιτητές στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής Σερρών!

Η διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι πολλές φορές ένας από τους πιο περιστασιακούς και απρόβλεπους τομείς της ελληνικής οικονομίας και για πολλούς εκπαιδευτικούς σημαίνει αγώνα επιβίωσης.

Κορονοϊός - Τσεχία: Ο Σούπερμαν, η Σταχτοπούτα και τα Μίνιονς εμβολιάζουν τα παιδιά

Ο Σούπερμαν, η Σταχτοπούτα και τα Μίνιονς ήταν ανάμεσα στους ήρωες από ταινίες, κόμικς και παραμύθια που υποδέχθηκαν σήμερα τα παιδιά σε κέντρο εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην Πράγα για να τα κάνουν να αισθανθούν πιο άνετα καθώς έφθαναν για να εμβολιαστούν.

Παρά την ανάπαυλα στις μολύνσεις από τον κορονοϊό που παρατηρήθηκε στη χώρα τον περασμένο μήνα, η Τσεχία προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά του εμβολιασμού, επειδή στον τομέα αυτόν υπολείπεται άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σε κώδικα Μπράιγ κυκλοφορεί το περιοδικό δρόμου «Σχεδία»

Σε γραφή Μπράιγ κυκλοφορεί πλέον σε μηνιαία βάση το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», δείχνοντας το δρόμο της συμπερίληψης των ανθρώπων με οπτική αναπηρία.

Με την πρωτοβουλία αυτή η Σχεδία γίνεται το πρώτο και μοναδικό ελληνικό περιοδικό που κυκλοφορεί σε γραφή Μπράιγ. «Δεν υπάρχει μέρα που να μην έχουμε στη σκέψη μας πώς η Σχεδία θα αγγίξει περισσότερο κόσμο και πώς θα συνεχιστεί αυτό το ντόμινο αγάπης, συμπερίληψης και αλληλεγγύης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, Χρήστος Αλεφάντης.