Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Χωρίς ομιλία, όχι χωρίς σκέψη.

Οι άνθρωποι, και κυρίως οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το γεγονός ότι κάποιος δεν έχει προφορικό λόγο/ δεν μιλάει, δεν σημαίνει και ότι δεν σκέφτεται. 

Η κοινωνία μας ως επί το πλείστον αντιμετωπίζει τα παιδιά και τους ενήλικες χωρίς προφορικό λόγο σαν άτομα περιορισμένης νοητικής ικανότητας (νοητικά καθυστερημένα). Οι άνθρωποι υποθέτουν αυτόματα ότι αν κάποιος δεν μπορεί να μιλήσει καλά (ή και καθόλου), δεν μπορεί αντιστοίχως και να σκεφτεί καλά (ή και καθόλου). Ωστόσο, αυτή η άποψη είναι λανθασμένη και δημιουργεί πολλά προβλήματα στα άτομα με προβλήματα ομιλίας και επικοινωνίας, καθώς έχει σαν αποτέλεσμα είτε να είναι αόρατα είτε να υφίστανται εκφοβισμό και διακρίσεις στο σχολείο και στην κοινότητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το “δεν μιλάει” δεν συνεπάγεται “δεν σκέφτεται”. 

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, δήλωσε ότι «η πραγματοποίηση της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ έρχεται να προστεθεί σε σειρά δράσεων του Πανεπιστημίου μας για την ενίσχυση της Ελληνομάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διοργάνωση της Ολυμπιάδας αποσκοπεί αφενός στη στήριξη της νεολαίας της Διασποράς και στην παροχή της ευκαιρίας και της δυνατότητας να καλλιεργήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, αφετέρου στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη δημιουργία ελληνόφωνων φιλελλήνων.

Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβόλησε θανάσιμα κωφό έξω από το σπίτι του. Τον θεώρησε ύποπτο επειδή δεν σταμάτησε για έλεγχο

Τα περιστατικά στις ΗΠΑ κατά τα οποία οι αστυνομικοί φαίνεται να βιάζονται να τραβήξουν το όπλο τους και να ανοίξουν πυρ κατά υπόπτων πληθαίνουν και το γεγονός πως στα περισσότερα εξ αυτών τα θύματα είναι Αφροαμερικανοί και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις άοπλοι, συνιστούν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που αντιμετωπίζει η χώρα.

55 παιδιά στο 1ο Παιδικό καλοκαιρινό καμπ του τριάθλου, στο Λουτράκι

Το 1ο Παιδικό καλοκαιρινό καμπ τριάθλου (1st Kids Triathlon Summer Camp) είναι γεγονός. Θα το διοργανώσει, από την προσεχή Δευτέρα, 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, στοΛουτράκι, η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, με την συμμετοχή 55 μικρών αθλητών και αθλητριών, ηλικίας από 8 έως 17 ετών, από την Ελλάδα και την Μάλτα.

Βόλος: Υποτροφίες σε 15 παιδιά από την ΕΒΟΛ

Υποτροφίες σε 15 παιδιά αγροτών και κτηνοτρόφων από τα 20 χωριά μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου αποφάσισε να δώσει το Δ. Σ του Συνεταιρισμού. Το ποσό για κάθε μήνα ανέρχεται στα 400 ευρώ. Τα παιδιά θα επιλέγει κάθε χρόνο Επιτροπή που συστάθηκε γι αυτό το σκοπό. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος όπως και πρωτοβουλίες στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων μελών του Συνεταιρισμού, οι οποίες θα αναληφθούν μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ιδρύονται 11 Τμήματα Ένταξης σε σχολεία της Μεσσηνίας

Η ίδρυση Τμημάτων Ένταξης Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία ορίσθηκε με αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.
Το τμήμα Ένταξης είναι δομή της Ειδικής Αγωγής με στόχο την εκπαιδευτική παρέμβαση με εξατομικευμένα προγράμματα στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Λειτουργεί μέσα στο γενικό σχολείο ως ξεχωριστό τμήμα και δέχεται παιδιά από όλες τις τάξεις.

«Ένα σχολείο για αφηγητές» στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών»ανακοινώνει τη λειτουργία από τις 17 Σεπτεμβρίου 2016 του νέου τμήματος της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης».

Τα μαθήματα απευθύνονται σε κάθε ενήλικα που αγαπά τις ιστορίες και τον προφορικό λόγο, που επιθυμεί να ασχοληθεί με την αφήγηση , να εμπλουτίσει την καθημερινή του ζωή με αυτήν, να την εφαρμόσει για καλύτερα αποτελέσματα στην υπάρχουσα εργασία του, να ασχοληθεί με την αφήγηση αποκλειστικά ή παράλληλα με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Σε κάθε ενήλικα που επιθυμεί να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του και προσωπικές του δυνατότητες, να αλληλεπιδράσει με την ομάδα και να μοιραστεί τη μαγεία των ιστοριών, να αποκτήσει ευρύτερη γνώση για το παραμύθι και τη λαϊκή προφορική παράδοση, και την έρευνα γύρω από αυτά.

ΦΕΚ για Γ΄ ανάθεση και αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συμπληρωματική απόφαση για τις αναθέσεις των μαθημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια. Να τονιστεί ότι το προηγούμενο ΦΕΚ με αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων στα ΕΠΑΛ ήταν στις 10 Ιουνίου!