Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Κατασκευή: Μίνι φλιπεράκι από LEGO

 

Μια νέα ζωή για εννέα ενήλικες με αναπηρία

«Οταν δίνει κάποιος σε ένα παιδί μια λευκή κόλλα χαρτί και του προτείνει να ζωγραφίσει αυθόρμητα ό,τι θέλει, εκείνο πάντα θα κάνει ένα σπίτι – κάτι που αναδεικνύει την αρχέγονη ανάγκη όλων για στέγαση». Με αυτά τα λόγια προλόγισε τα εγκαίνια της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αριάδνη» η κ. Δάφνη Οικονόμου, πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών – Πόρτα Ανοιχτή. Στο νεόδμητο κτίριο, που κατασκεύασε έτσι ο αρχιτέκτονας Στέλιος Βαφέας ώστε να μην έχει κανένα ιδρυματικό στοιχείο, θα μένουν στο εξής εννέα ενήλικες με σοβαρή κινητική αναπηρία.

Mαθαίνοντας στα αυτιστικά παιδιά πώς να ζήσουν σε μια δύσκολη Ελλάδα

Ο Γιώργος ήταν διαφορετικός από τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς. Στην ηλικία των δύο ετών οι γονείς του ανησυχούσαν για την ευμετάβλητη συμπεριφορά του. Μπορεί για πολλές ώρες να καθόταν ήσυχος σε μια γωνιά και ξαφνικά ένας απρόβλεπτος θόρυβος να του προξενούσε ταραχή. Νευρίαζε εύκολα, αντιδρούσε επιθετικά και έχανε τον έλεγχο όταν η ισορροπία του διαταρασσόταν. Το βλέμμα του επικεντρωνόταν σε ασυνήθιστα για ένα παιδί πράγματα, ενώ πολλές φορές ούρλιαζε για να πάρει αυτό που ήθελε, χωρίς να σταματά. Η διάγνωση έδειξε ότι βρισκόταν στο φάσμα του αυτισμού.

Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία: Έως 31 Μαρτίου οι αιτήσεις - Οι εξετάσεις, η κλήρωση, οι προθεσμίες

Ενημερώνονται οι μαθητές, γονείς και κηδεμόνες που ενδιαφέρονται για εισαγωγή σε Πρότυπα ή Πειραματικά Σχολεία για τα εξής:

• Από το σχολικό έτος 2022-2023 προστίθενται νέα σχολεία στο δίκτυο των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων. Έτσι, από 62 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία που λειτουργούσαν το σχολικό έτος 2019-2020, επεκτείνονται σε 120, ενώ ήδη από πέρυσι υπάρχει τουλάχιστον ένα Πρότυπο ή/και Πειραματικό σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά, αναβαθμισμένα δημόσια σχολεία, με στόχο τη διάχυση των καλών πρακτικών σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

KIDOT meets the world: Τα παιδιά συναντούν τον Δημήτρη Παπανικολάου


Στο νέο επεισόδιο της σειράς του KIDOT, τα παιδιά συναντούν τον βετεράνο μπασκετμπολίστα Δημήτρη Παπανικολάου και φυσικά έχουν πολλές απορίες: Ποια είναι η αγαπημένη του ομάδα; Ποια νίκη του έχει πανηγυρίσει περισσότερο; Πώς αποφάσισε να πει δημόσια ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού; 

Μαθητής στο σχολείο με αεροβόλο – Καταγγελίες ότι δέχονταν bullying

Μία πραγματικά συγκλονιστική ιστορία φέρνει στο φως η ΕΡΤ. Μαθητής Γυμνασίου, εντοπίστηκε στον χώρο του σχολείου έχοντας μαζί του αεροβόλο όπλο. Σύμφωνα με καταγγελίες ο μαθητής δεχόταν απειλές από μεγαλύτερους μαθητές του σχολείου ενώ φαίνεται να τον είχαν παρενοχλήσει και στο παρελθόν.

Όπως ανέφεραν μαθητές του σχολείου στους γονείς τους το συγκεκριμένο παιδί είχε στην κατοχή του το αεροβόλο ακόμα και κατά την διάρκεια του διαλείμματος. Μεγάλη ήταν η αναστάτωση όταν οι γονείς πληροφορήθηκαν το γεγονός.

European Money Week 2022 – Πέμπτος Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) συμμετέχει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στο θεσμό της “European Money Week” της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας και στον θεσμό της “Global Money Week” του ΟΟΣΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ολοκλήρωσε με επιτυχία χθες, 22 Μαρτίου 2022, τον πέμπτο Εθνικό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα “European Money Quiz”. 

Γονιδιακή θεραπεία για την τύφλωση σε σκύλους δίνει ελπίδες και για τους ανθρώπους

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία που αποκατέστησε σε ικανοποιητικό βαθμό τη νυχτερινή όραση σε σκύλους που έπασχαν από μια μορφή εκ γενετής νυχτερινής τύφλωσης. Το επίτευγμα προσφέρει ελπίδες ότι άνοιξε ο δρόμος για τη θεραπεία και στους ανθρώπους μιας παρόμοιας πάθησης, της συγγενούς στάσιμης νυχτερινής τύφλωσης.

Ο Στίβεν Χόκινγκ και τα στριπ κλαμπ

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του διάσημου αστροφυσικού, ο καθηγητής σπουδών για τα μέσα ενημέρωσης Τσαρλς Σέιφ με το βιβλίο του «Hawking Hawking» παρουσιάzει μια διαφορετική βιογραφία για το... ίνδαλμα της επιστήμης.

Η μετά θάνατον αποδόμηση μιας ιδιοφυΐας είναι, θα λέγαμε, παραδοσιακή πρακτική. Δεν θα διέφευγε από αυτήν την απογύμνωση από τις δάφνες ούτε ο Στίβεν Χόκινγκ.

Κορονωϊός: Τα περισσότερα ανεμβολίαστα παιδιά δεν αναπτύσσουν αντισώματα αν προσβληθούν

Τα περισσότερα παιδιά δεν αναπτύσσουν αντισώματα μετά την ανάρρωσή τους από Covid-19, δείχνουν δύο νέες μελέτες, οι οποίες όμως αδυνατούν να εξηγήσουν το περίεργο φαινόμενο.

Δεδομένου πάντως ότι τα παιδιά σπάνια εκδηλώνουν σοβαρή Covid-19, είναι πιθανό ότι ο ιός εξουδετερώνεται από το λεγόμενο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και δεν παραμένει αρκετά στο αίμα ώστε να παραχθούν αντισώματα.

Το καθεστώς των Ταλιμπάν έκλεισε ξανά τα σχολεία θηλέων

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια θηλέων στο Αφγανιστάν, μόλις λίγες ώρες αφού αυτά επαναλειτούργησαν, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος.

«Ναι, είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ιναμουλάχ Σαμανγκάνι εκπρόσωπος των Ταλιμπάν χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ζητήθηκε από τα κορίτσια να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μια νύχτα στο Μουσείο: Η αγαπημένη δράση επιστρέφει με δυο διαστημικές νύχτες στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη και άκρως… γαλαξιακή δράση «Μια νύχτα στο Μουσείο» που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου σχεδίασε και διοργανώνει δύο ακόμη διαστημικές νύχτες, αυτή τη φορά προσαρμοσμένες σε δύο ηλικιακά κοινά, καθώς πολλά μυστήρια του σύμπαντος έμειναν άλυτα και αναμένουν τους μικρούς μας φίλους να τα διαλευκάνουν! Έτσι, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, μία σειρά από συναρπαστικές δραστηριότητες προσκαλούν οικογένειες με παιδιά 5-7 ετών και 8-11 ετών αντίστοιχα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου για να χαρίσουν διασκεδαστικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους μέσα στο βιομηχανικό μνημείο που έδωσε φως και ενέργεια στην Αθήνα για περίπου 130 χρόνια!

Τέσσερα σποτ με κοινωνικό μήνυμα από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος


Επίσκεψη Κεραμέως σε δημοτικό σχολείο της Αγίας Παρασκευής για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Δημοτικό σχολείο της Αγίας Παρασκευής επισκέφτηκε την Τρίτη η Νίκη Κεραμέως. Η Υπουργός Παιδείας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές της Ε’ Δημοτικού για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, να ενημερωθεί για τον τρόπο που αυτά υλοποιούνται και να ακούσει τις προτάσεις για το πώς μπορούν να βελτιωθούν. Τα παιδιά μάλιστα εστίασαν σε δύο θεματικές ενότητες που έχουν αναπτύξει οι οποίες αφορούν το περιβάλλον και την ενσυναίσθηση.