Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: Το κουνελάκι άκουγε

Τι γίνεται όταν το πυργάκι που έφτιαξε ο Άλκης γκρεμίζεται; Πώς μπορεί ο Άλκης να ξεπεράσει την λύπη και την απογοήτευσή του για αυτό που έγινε; Ένα- ένα τα ζωάκια κάθονται κοντά του και προσπαθούν να τον βοηθήσουν. 

«Έλα να το συζητήσουμε» του λέει η κότα. 

«Έλα να φωνάξουμε» του λέει ο αρκούδος. 

«Έλα να πετάξουμε τα κυβάκια» λέει το καγκουρό. 

Podcast: Πώς αντιμετωπίζεται από την εγχώρια μουσική βιομηχανία ένας ανάπηρος καλλιτέχνης;


Αυτισμός: Επτά συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχουμε τη διαταραχή

Ο όρος «headcanon» περιγράφει μια συγκεκριμένη πεποίθηση που αποκτούν οι φανς για τους χαρακτήρες μιας τηλεοπτικής σειράς, ταινίας, βιβλίου, κόμικς ή άλλους μυθοπλαστικού έργου, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται από τον δημιουργό. «Είναι μια κρίση υποκειμενική που μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις» σημειώνουν σε άρθρο τους στο Conversation η Rebecca Ellis, Αναπληρώτρια ερευνήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι, και η Jamie Bernthal-Hooker, Ανώτερη επιστημονική συνεργάτις Αγγλικής Γλώσσας και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο του Σάφολκ, στο οποίο διερωτώνται εάν ο Ηρακλής Πουαρό, ο περιβόητος Βέλγος ντετέκτιβ που εμπνεύστηκε η Αγκάθα Κρίστι, είναι αυτιστικός.

Όλες οι αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας

Σε μια συνολική αναβάθμιση όσον αφορά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση προχωρά το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Την περασμένη Τρίτη ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία έρχεται να ολοκληρώσει μια κομβική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία. Εξάλλου, ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αποτελεί κεντρική εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνολική αναβάθμιση της Παιδείας.

Έξαρση της νεανικής βίας και εγκληματικότητας - Η ψυχολογία της ομάδας και η κουλτούρα του ανταγωνισμού

Δεκαεπτάχρονος μαθητής δέχεται επίθεση με κλωτσιές και μπουνιές από ομάδα δέκα ατόμων έξω από Λύκειο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου φοιτά. Μεταφέρεται σε νοσοκομείο με εκδορές στο πρόσωπο. Αιτία φαίνεται να ήταν μία «υποβόσκουσα αντιπαλότητα μαθητών», όπως θα πει ο διευθυντής του σχολείου, με αφορμή προηγούμενες εκλογές για το δεκαπενταμελές συμβούλιο. Μετά το περιστατικό, οι γονείς του 17χρονου καταθέτουν αίτημα μετεγγραφής του γιου τους σε άλλο σχολείο.

Το μοναδικό γήπεδο στην Ευρώπη με ειδικό χώρο για άτομα με αυτισμό

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση έχει προχωρήσει η Αρμίνια Μπίλεφελντ, με τη γερμανική ομάδα να είναι ο μόνος ευρωπαϊκός σύλλογος που διαθέτει ειδικό χώρο στο γήπεδό του, που προορίζεται για άτομα με αυτισμό.

Ουγγαρία: Απαγορεύθηκε η επίσκεψη ανηλίκων σε έκθεση φωτογραφίας λόγω του νόμου κατά των ΛΟΑΤΚΙ+

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας απαγόρευσε σε ανήλικους να επισκεφθούν την έκθεση World Press Photo γιατί έκρινε ότι κάποιες από τις φωτογραφίες παραβιάζουν τον αμφιλεγόμενο νόμο που θέτει περιορισμούς σε περιεχόμενο που αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. 

Νάξος: 3η θέση για τη Δήμητρα Καρποντίνη στο 16ο «State of the art» Συνέδριο Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής

Το 16ο State of the art- Συνέδριο εφηβικής Υγείας/Ιατρικής πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» και σημαντικούς φορείς.

Κηφισιά: Γονείς κάνουν περιπολίες στις γειτονιές για να προστατεύσουν τα παιδιά τους

Η παραβατικότητα ανηλίκων παίρνει καθημερινά τρομακτικές διαστάσεις με τους γονείς στην Κηφισιά και σε άλλες περιοχές της Αθήνας να ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Τα απανωτά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων στην Κηφισιά τους τελευταίους μήνες, έκαναν τους γονείς να βγουν στους δρόμους και να κάνουν οι ίδιοι περιπολίες.

Κάτοικος της Κηφισιάς δήλωσε: «Βλέπω συνέχεια, έχω δει μπροστά μου να χτυπάει ο ένας τον άλλον αν του παίρνει το κινητό. Και του γιου μου κάποτε τον στρίμωξαν στον σταθμό και του πήραν το κινητό και λεφτά».

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο όταν η Κηφισιά γεμίζει νεαρά παιδιά 15 γονείς της ομάδας «Kifisia Watch» εποπτεύουν τους δρόμους.

Υπ. Παιδείας: Προκήρυξη για θέσεις παράλληλης στήριξης σε σχολεία

Ειδική προκήρυξη για την κάλυψη λειτουργικών κενών στην παράλληλη στήριξη σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2023-24.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται σύμφωνα με την προκήρυξη από 3 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου. Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου: