Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Γράμμα στο παιδί μου που δεν έχει ΔΕΠΥ.

Σε ευχαριστώ που είσαι ο ήλιος μου και δείχνεις τόση αγάπη στην αδερφή σου. 

Η Christina Margolis γράφει στο δικό της ιστολόγιο (My Little Villagers, mylittlevillagers.com) από την στιγμή που η κόρη της διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ. Η Christina έχει σαν στόχο της να καταγράψει την ζωή της κόρης της με ΔΕΠΥ και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη ΔΕΠΥ στα παιδιά. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στο The Mighty and Scary Mommy και το ιστολόγιό της ψηφίστηκε ως «το καλύτερο ιστολόγιο για την ΔΕΠΥ».

Άραγε πόσα αμαξίδια θα είχες αγοράσει με τα καπάκια που πετάς;

Γράφει η Χρύσα Λύκου στο provocateur

Έχετε σκεφτεί έναν κόσμο, που δε θα είχαν εφευρεθεί τα καπάκια; Γάλατα θα χύνονταν στα ψυγεία, το νερό δε θα έμενε στα μπουκάλια όταν χοροπηδούσαμε στις συναυλίες, τα απορρυπαντικά θα έχαναν μονομιάς το άρωμα τους, τα αναψυκτικά θα εξατμίζονταν και έτσι το ανθρακικό δε θα έκαιγε τον λαιμό μας. ΗΑθανασοπούλου Ουρανία όμως, μαζί με τον Σύλλογο "Αγάπη για Ζωή" νοιάζεται για τα καπάκια όταν κανείς πια δε τα χρειάζεται. Τα ψάχνει στην πόλη να τα κάνει βουνά, να τα ανακυκλώσει, να τα μετατρέψει σε αμαξίδια για όσους τα χρειάζονται.

Δωρεάν Ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με διερμηνεία στη Ν.Γ.

Από τον ιστότοπο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος
Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης δωρεάν ξεναγήσεις τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Γιατί το να κάνεις λάθος στην εκπαίδευση είναι ο σωστός δρόμος προς τη γνώση

Όταν πριν μερικά χρόνια δίδασκα τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα σε μια τάξη γυμνασίου, ένας μαθητής μου δε μπορούσε να αντιληφθεί την έννοια των ίσων δυνάμεων (κατά μέτρο) που αναπτύσσονται μεταξύ δυο σωμάτων τα οποία αλληλοεπιδρούν. Του φαινόταν εντελώς παράλογο για παράδειγμα ένα μήλο που πέφτει ελεύθερα να ασκεί την ίδια δύναμη στη γη με αυτή που του ασκεί η γη, αλλά τελικά να υποθέτουμε ότι το μήλο προσεγγίζει τη γη και όχι το αντίθετο λόγω μικρότερης μάζας. Μετά την πρώτη ανάλυση ο μαθητής εξακολουθούσε να αντιλαμβάνεται την έννοια με λάθος τρόπο.

Πώς οι γονείς κάνουν τα παιδιά νευρικά

Όταν ένα παιδί είναι νευρικό υπέρ το δέον, το πρώτο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε τα εγγενή αίτια για να διαπιστώσουμε την ύπαρξη ή μη κάποιας πάθησης που χρήζει την παρέμβαση ειδικού, όπως για παράδειγμα η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Αν αυτή η περίπτωση απαλειφθεί, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τι είναι εκείνο που κάνουμε λάθος, αφού το παιδί, πιθανότατα, αντιδρά μ’ αυτόν τον τρόπο στην δική μας συμπεριφορά και στο περιβάλλον που εμείς έχουμε δημιουργήσει γύρω του.

Οι εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ συμμετέχουν στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και σας περιμένουν στην Παιδική Γωνιά της Έκθεσης (περίπτερο 13, stand 115) με πολλά βιβλία, εκδηλώσεις για παιδιά και διασκεδαστικές εκπλήξεις από τις 12 έως τις 15 Μαΐου 2016.

Τα λιποβαρή μωρά κινδυνεύουν περισσότερο με πρόωρο θάνατο έως την εφηβεία τους

Τα παιδιά που γεννήθηκαν με χαμηλό βάρος, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, από τη βρεφική και νηπιακή έως την εφηβική ηλικία τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Ο ΟΑΣΑ πήρε θέση απέναντι στη γκάφα του οδηγού λεωφορείου και κατάφερε να τα κάνει ακόμα χειρότερα

Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική είδηση της εβδομάδας και αυτό γιατί θίγει άμεσα τη βαθιά προβληματική συμπεριφορά των Ελλήνων όταν έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις και ανθρώπους που δεν έχουν μάθει να χειρίζονται όπως πρέπει, λόγω της ελλιπούς Παιδείας και του επιφανειακού ήθους από τα οποία πάσχει η μισή χώρα.

Απεργία μέσα στις Πανελλαδικές ζητούν οι αναπληρωτές

Σε θέση μάχης, λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών, βρίσκονται οι αναπληρωτές καθηγητές, ζητώντας την κήρυξη απεργίας στη διάρκεια των εξετάσεων. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση: Πρώτα ο Δάσκαλος

Από τον Δημήτρη Κολοκοτρώνη

Το μοτίβο των αλλαγών στις εκπαιδευτικές «μεταρρυθμίσεις» των τελευταίων 30 ετών συνήθως προέβλεπε την αμφισβήτηση των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων ως αναποτελεσματικές και την υιοθέτηση κάποιων αλλαγών σε επιφανειακό κυρίως επίπεδο (π.χ. εξεταστικό σύστημα Πανελλαδικών, αξιολόγηση των μαθητών, αλλαγή της διδακτέας ύλης, διαμόρφωση αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών συγκεντρωτικού χαρακτήρα και στη συγγραφή κάποιων νέων σχολικών βιβλίων).

9 στα 10 παιδιά που πάσχουν από AIDS βρίσκονται στην Αφρική - Τα μισά από αυτά δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία

Σχεδόν όλα τα παιδιά που πάσχουν από AIDS ζουν σε χώρες της Αφρικής, ανακοίνωσε σήμερα από το Αμπιτζάν ο εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, του Κοινού προγράμματος των Ηνωμένων ΕΘνών για τον ιό HIV και το AIDS, Μισέλ Σιντιμπέ, ζητώντας να υπάρξει πρόσβαση των ανήλικων ασθενών σε αντιρετροϊκές θεραπείες. 

Εκπαίδευση Έναντι Ελεύθερου Χρόνου

της Αναστασίας Βενιέρη στον ιστότοπο Ρέθεμνος
Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για την παιδική ανάπτυξη; Αν ρωτήσετε την κόρη μου και τους συμμαθητές της, το σχολείο είναι χάσιμο χρόνου. Είναι ώρες χαμένες, που θα προτιμούσαν να τις περάσουν ασχολούμενοι με το αγαπημένο τους χόμπι.