Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Για τα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού, η αλλαγή της ώρας είναι πηγή άγχους.

Αϊόβα – Πριν o μαθητής της Γ’ τάξης Shellten Brown φτάσει στο σχολείο, οι δάσκαλοί τους στο Viola Gibson Δημοτικό Σχολείο έχουν προγραμματίσει ήδη κάθε λεπτό της μέρας του – από την πρωινή του ρουτίνα μέχρι τα μαθήματα ανάγνωσης και το πότε θα πάει στην τουαλέτα. Η προσκόλληση σε ένα προβλέψιμο πρόγραμμα προσφέρει ανακούφιση και ασφάλεια στον Shellten αλλά και σε πολλά άλλα παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού. H μετάβαση στη θερινή ώρα μπορεί να βγάλει τα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού από το πρόγραμμά τους, προειδοποιούν εκπαιδευτικοί και παιδίατροι. Μολονότι αυτή η ώρα που χάνεται με την αλλαγή των ρολογιών μπορεί να προκαλέσει μικρή ενόχληση σε πολλούς, τα άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού μπορεί να χρειαστούν ακόμα και εβδομάδες για να προσαρμοστούν. 

RaceforAutism.Gr: Σάββατο 2 Απριλίου τρέχουμε για τον αυτισμό.

Μετά την επιτυχία του προηγούμενου Virtual Race For Autism Gr τον Απρίλιο του 2021, το οποίο προσέλκυσε πάνω από 3.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, το Race For Autism Gr επανέρχεται με κανονική μορφή στο μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής, το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, το Σάββατο 2 Απριλίου προωθώντας την ευαισθητοποίηση και αποδοχή του αυτισμού που γιορτάζεται αυτή την ημέρα σε όλο τον κόσμο.

Διοργανωτής του αγώνας είναι η ΑΜΚΕ Race for Autism Gr, ενώ την τεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει η εταιρεία All About Running.

«Θα σου πω στο διάλειμμα»: ένα podcast για παιδιά

Μια νέα σειρά podcast ξεκινά σήμερα στη LIFO με τίτλο «Θα σου πω στο διάλειμμα». Είναι το πρώτο podcast για παιδιά και την έχει εμπνευστεί και παρουσιάζει ο ηθοποιός, παρουσιαστής και δημοσιογράφος Φώτης Σεργουλόπουλος. Είναι η ιστορία δύο παιδιών του δημοτικού, του Αμίρ (ή αλλιώς Άρη) και της Γιασεμής, που συναντιούνται στο διάλειμμα του σχολείου και ανακαλύπτουν τους δύο διαφορετικούς κόσμους από τους οποίους προέρχονται.

Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης

Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης 

- Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων;

- Οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενηλίκου (ή μεγαλύτερου εφήβου) με έναν ανήλικο-η με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ανήλικοι κακοποιούνται από κάποιο άτομο που βρίσκεται στο κοντινό περιβάλλον τους.

«Αόρατα» θύματα του πολέμου οι ανάπηροι Ουκρανοί

«Ζω στον 7ο όροφο μαζί με την κόρη μου, που έχει αυτισμό και προβλήματα συμπεριφοράς, και την 82χρονη κατάκοιτη μητέρα μου», λέει χλωμή από την αϋπνία και την ανησυχία η Γιούλια Κλέπετς από το πολιορκημένο Κίεβο, «δεν υπάρχει δυνατότητα όχι να εγκαταλείψουμε τη χώρα, αλλά ούτε καν να φτάσουμε στο καταφύγιο». Η ίδια, εκπροσωπώντας την Πανουκρανική Ομοσπονδία Ανθρώπων με Πνευματική Αναπηρία, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Φροντιστών Ανθρώπων με Αναπηρίες (EASPD), για να γνωστοποιήσει τη μοίρα που επιφυλάσσει αυτός ο πόλεμος σε 2,7 εκατομμύρια αναπήρους της χώρας και στις οικογένειές τους. «Εμάς, μόνο ένα ελικόπτερο θα μπορούσε να μας σώσει», καταλήγει η Γιούλια, προτείνοντας προς όσους την παρακολουθούν να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους ώστε «να κλείσει o ουρανός» (σ.σ. να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία).

«Εμείς, πότε θα πάμε στο Έβερεστ;»: Η ιστορία της πρώτης Ελληνίδας που ανέβηκε στο Έβερεστ έγινε παραμύθι για παιδιά

«Θεία, εμείς πότε θα πάμε στο Έβερεστ;» με ρωτάει αιφνιδίως η 8χρονη ανιψιά μου Ιωάννα ενώ καθαρίζουμε αμέριμνες μήλα. Μου κάθεται το μήλο στον λαιμό, αλλά το κρύβω – δεν θέλω να της κόψω τα φτερά, άλλωστε αυτά τα ανοιχτά φτερά πρεσβεύει το βιβλίο Στις 7 κορυφές της Χριστίνας Φλαμπούρη, το οποίο χάρισα στη μικρή. Η Φλαμπούρη είναι η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο Έβερεστ και πέτυχε το ορειβατικό πρότζεκτ 7 summits, την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου δηλαδή, και μάλιστα χωρίς πρότερο ορειβατικό βίο.

Λύθηκε ένα χρονίζον πρόβλημα με τη διέλευση των αναπηρικών ΙΧ από τα διόδια

Επιτέλους η διαρκής πίεση της ΕΣΑμεΑ στο υπ. Μεταφορών για το κρίσιμο θέμα της δωρεάν διέλευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ την παρουσία του ατόμου στο όχημα έφερε αποτελέσματα. Με την ψήφιση του ν. 4903/2022 άρθρο 17, το όχημα έχει απαλλαγή ακόμη και αν ο δικαιούχος δεν επιβαίνει σε αυτό, σε περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται προς εξυπηρέτηση αυτού.

Ντοκιμαντέρ: Ο χαρακτήρας του αυτιστικού ατόμου στον κινηματογράφο

Ένα ντοκιμαντέρ που διερευνά τον αυτιστικό κινηματογραφικό χαρακτήρα σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Πολλοί γνωστοί σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και ηθοποιοί περιγράφουν πώς προσέγγισαν τον αυτιστικό χαρακτήρα στις ταινίες που σκηνοθέτησαν ή σ’ αυτές όπου συμμετείχαν.

Με επιτυχία ο περιφερειακός διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Αν. Μακεδονίας και Θράκης στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη χτύπησε η καρδιά της εκπαιδευτικής ρομποτικής το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όπου με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε το First Lego League Xanthi υβριδικά, με καινοτομία και δημιουργικότητα.

Συνολικά 16 ομάδες με 130 μαθητές από την Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις τους στο κομμάτι των μεταφορών. Στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν συνολικά 250 παιδιά, προπονητές και εθελοντές στην κατηγορία του Challenge που αφορά ηλικίες 9-16 ετών.

Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Έχουν γρήγορο διαδίκτυο και κατάλληλο εξοπλισμό τα σχολεία στην Ελλάδα;

Εγκύκλιο προς τα σχολεία απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία για να τα ενημερώσει ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διεξάγει έρευνα για να κατανοήσει το βαθμό στον οποίο τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό

Έπεσε η αυλαία στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο

Η φαντασμαγορική τελετή λήξης την Κυριακή, 13 Μαρτίου, σηματοδότησε τη λήξη των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο 2022 στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης και ενότητας.

Η Ελλάδα εισήλθε στο στάδιο με την αθλήτρια αλπικού σκι Εύα Νίκου και τον συνοδό της αθλητή Δημήτρη Προφέντζα να κρατούν την ελληνική σημαία με χαρά και περηφάνια.

“Οι διαφορές εδώ δεν μας χώρισαν”, είπε ο Άντριου Πάρσονς, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, σε δηλώσεις του προς το συγκεντρωμένο πλήθος.

Οξεία κριτική στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) από τις επιστημονικές Ενώσεις

«Μάχη» έχει ξεκινήσει μεταξύ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και των επιστημονικών Ενώσεων της χώρας με αφορμή τα νέα αναλυτικά προγράμματα που σχεδιάζει και τα οποία δέχονται σφοδρή κριτική.

Μετά τις Ενώσεις Φυσικών και Μαθηματικών, η Ένωση Χημικών με μια ανακοίνωση της 11σελίδων εξηγεί γιατί τα νέα αναλυτικά προγράμματα που προτείνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής … δεν μπορούν να διδαχτούν.

To 1ο Kidsradio Festival έρχεται το καλοκαίρι!

Το 1ο Kidsradio Festival είναι ένα διήμερο φεστιβάλ στη φύση, με ατελείωτες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, μουσικές συναυλίες, θεατρικά, παιχνίδια, δημιουργικές γωνιές και πολλά άλλα δρώμενα για παιδιά όλων των ηλικιών.