Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Οικογενειακά βίντεο και διάγνωση του αυτισμού.

Ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν ανακαλύψει μια νέα προσέγγιση για τον εντοπισμό του αυτισμού που θα μπορούσε να επιταχύνει την επίσημη διάγνωση. Η χρήση βίντεο από το YouTube, δηλαδή σύντομων οικογενειακών ταινιών, μπορεί να είναι επαρκής για τον ακριβή εντοπισμό παιδιών που έχουν κάποια αναπτυξιακή διαταραχή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Harvard και του Stanford που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE. 

Πρόσωπο: Τέρψη Πασχάλη

Πηγή
Στη Θεσσαλονίκη γίνεται κάτι σπουδαίο! Πέντε άνθρωποι -με όλη τη σημασία της λέξης- χωρίς κανένα προσωπικό όφελος προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ατόμων με αναπηρία. Με ποιον τρόπο; Μέσω της επαφής τους με σκυλάκια! Εμπνεύστρια του θεραπευτικού προγράμματος TherapyDogs είναι η κυρία Τέρψη Πασχάλη, "υπερήφανη μαμά μιας κόρης 28 χρόνων, ενός καταπληκτικού ανάπηρου γιου 25 χρόνων και τριών τετράποδων, πρώην αδέσποτων αγοριών", όπως συστήνεται…Η κυρία Πασχάλη μιλά στο news.gr για το πρόγραμμα, για τα υπέροχα παιδιά που το παρακολουθούν αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μητέρα ανάπηρου παιδιού.

Βιβλίο κυκλοφοριακής αγωγής: Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας

Κατεβάστε δωρεάν το παιδικό βιβλίο κυκλοφοριακής αγωγής, «Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας» και δείτε το video από την επίσημη παρουσίαση, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών σε κείμενο Κατερίνας Βαιμάκη και μουσική Αντώνη Καρατζίκη.

Αφήγηση: Πατρίκιος Κωστής, Ερμόλαος Ματθαίου, Βάσια Ζαχαροπούλου.

Διεύθυνση ορχήστρας: Aντώνης Καρατζίκης

Πιο υγιεινά τρώνε τα παιδιά που βοηθούν στο μαγείρεμα

Tα παιδιά που βοηθούν στην προετοιμασία του γεύματος τρώνε περισσότερα λαχανικά σε σύγκριση με όσα δεν συμμετέχουν καθόλου στη διαδικασία του μαγειρέματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Appetite.

Παιδιά ομοφυλόφιλων ζευγαριών επαναπροσδιορίζουν τον όρο οικογένεια

Τι ορίζεται ως «κανονική οικογένεια»; Ανάμεσα στα αδέρφια που μαλώνουν, τους γονείς που γκρινιάζουν, τους διαπληκτισμούς, τις παραδόσεις και τις συνήθειες, είναι δύσκολο να βρεθεί μία οικογένεια που να ταιριάζει στα κοινωνικά πρότυπα. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η αγάπη και η αφοσίωση των γονιών στα παιδιά τους είναι ανεξάρτητη από το φύλο και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Διαθεσιμότητα: Πώς θα επιλέγονται οι επιτυχόντες σε περισσότερες από μία θέσεις

Νέα ρύθμιση καθορίζει τη διαδικασία για την επιλογή θέσης επιτυχόντων υποψηφίων σε περισσότερες από μια ανακοινώσεις κινητικότητας. Η νομοθετική πρόβλεψη αναφέρεται στους υπαλλήλους που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας βάσει του ν. 4172/2013 και συμμετέχουν σε διαδικασίες κινητικότητας, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση μετάταξης/μεταφοράς τους σε περισσότερες από μία ανακοινώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Προσβάσιμη η υγεία και η εκπαίδευση παρά την κρίση

Τον χαρακτήρα τους ως κοινωνικά αγαθά, σχετικά εύκολα προσβάσιμα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού διατηρούν η υγεία και η εκπαίδευση στην Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα, ωστόσο, διαπιστώνεται χαμηλός βαθμός ευαισθησίας ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται από έντονο συντηρητισμό και από τη δυσκολία ενσωμάτωσης μειονοτήτων. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου για το 2014 που καταρτίστηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Social Progress Imperative (SPI) και βαθμολογεί 132 χώρες –μεταξύ αυτών και την Ελλάδα– βάσει των επιδόσεών τους στην ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών, στην ευζωία των κατοίκων τους, καθώς και στην παροχή ίσων ευκαιριών σε αυτούς.

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ "Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει"


To Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Λέσχη για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας (Χανιά, Κρήτη) & τον πολιτιστικό φορέα ΕΣΑΕΙ ΕΝ ΡΟΗ (Θεσσαλονίκη), διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ σύμπραξης ΚΩΦΩΝ & ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ στη Βυζαντινή και Προσφυγική Εστία της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη προσκαλώντας σχολές νοηματικής γλώσσας, ακαδημαϊκούς συνεργάτες, καθώς και καλλιτεχνικά & αθλητικά σχήματα από τη λοιπή Ελλάδα. Το 1ο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με αναπάντεχη επιτυχία και σύσσωμη κινητοποίηση τοπικών δημόσιων αρχών, κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών τοπικών ιδιωτικών φορέων και καλλιτεχνικών σχημάτων (http://www.esai.gr/DHIA_festival.html).