Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Το παιχνίδι που σώζει ζωές





Στην παιδική χαρά, ένα αγοράκι πέφτει από το μονόζυγο. Μοιάζει άσχημα χτυπημένο. Ο φίλος του καλεί το «166». Μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο, του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Αφού εμψυχώνει τον τραυματία, αναλαμβάνει το ρόλο… οδηγού ασθενοφόρου. Ο αγώνας δρόμου ξεκινά με στόχο να διακομίσει τον τραυματία στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» σε 90 δευτερόλεπτα!
Το πρωτότυπο σενάριο περιλαμβάνεται σε ένα από τα τέσσερα παιχνίδια του pc game «Επείγον» που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του διοικητή του νοσοκομείου, Ματθαίου Τσούγκα.
Ο παίκτης παίρνει τον… πρωταγωνιστικό ρόλο. Ανάλογα με το σενάριο, καλείται να βοηθήσει το φίλο του σε περιπτώσεις ατυχήματος, πνιγμού, χημικού εγκαύματος και λιποθυμίας! Ολα αυτά, με διασκεδαστικό τρόπο και αφού μάθει, παίζοντας, να σώζει ζωές. «Αγανάκτησα να βλέπω τα παιδιά να ασχολούνται με παιχνίδια στους υπολογιστές και να επιβραβεύονται όταν πυροβολούν ή σκοτώνουν ανθρώπους. Βλέποντας ένα pc game όπου παίρνεις βαθμούς σκοτώνοντας… πεζούς, είχα την ιδέα να δημιουργήσουμε ένα άλλο ώστε τα παιδιά να διασκεδάζουν αλλά και να ανεβαίνουν επίπεδα όταν βοηθά το συνάνθρωπο. Εξάλλου, όταν το παιδί μαθαίνει να προσφέρει από μικρή ηλικία, δεν το ξεχνάει στην υπόλοιπη ζωή», αναφέρει στον «Α» ο κ. Τσούγκας.
Παίζοντας και… μαθαίνοντας
Ο ψηφιακός δίσκος «Επείγον» απευθύνεται σε παιδιά 7 - 17 χρόνων. Ο παίκτης μαθαίνει τις βασικές αρχές πρώτων βοηθειών διασκεδάζοντας και… σπάει ρεκόρ στην οδήγηση.
Ο τραυματίας στην παιδική χαρά είναι η πρώτη «πρόκληση». Ο παίκτης θα κερδίσει αν του προσφέρει βοήθεια στα πρώτα κρίσιμα λεπτά και το διακομίσει το συντομότερο δυνατόν στα επείγοντα. Πρώτα ακινητοποιεί προσεκτικά τον τραυματία. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί ένα ρούχο για να φτιάξει ένα πρόχειρο κολάρο. Το τοποθετεί γύρω από το λαιμό για να σταθεροποιήσει τον αυχένα.
«Μόλις το ασθενοφόρο καταφτάνει, αποστολή του παίκτη είναι να γίνει… Σουμάχερ για να πάει τον ασθενή στο νοσοκομείο χωρίς όμως να τρακάρει! Κάνοντας… ράλι, ο παίκτης έχει το στρες του οδηγού αλλά η γρήγορη οδήγηση έχει θετικό σκοπό: να σώσει το συνάνθρωπο. Ανάλογος είναι ο ρόλος του παίκτη στα υπόλοιπα σενάρια, όπως όταν καλείται να σώσει ένα μισοπνιγμένο παιδάκι. Η επιβράβευση έρχεται μέσα από το παιχνίδι που έχει εκπαιδευτικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα», τονίζει ο κ. Τσούγκας, προσθέτοντας ότι το σκεπτικό που τον οδήγησε στη έκδοση είναι να επηρεαστεί το υποσυνείδητο των παιδιών, έτσι ώστε να τα οδηγήσει σε ανθρωπιστικές και όχι σε εγκληματικές πράξεις.
Σε 600 παιδιά
Στο δεύτερο μέρος του CD, μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τη δομή του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» (τμήματα, εξωτερικά ιατρεία, ραντεβού κ.λπ.). Το παιχνίδι έχει διανεμηθεί σε 600 μαθητές κατηχητικού και αναμένεται να μοιραστεί σε σχολεία. «Οσα σχολεία ενδιαφέρονται ας επικοινωνήσουν με το νοσοκομείο (τηλ. 2310/ 218.838) για να τους διαθέσουμε το CD. Εχουμε στη διάθεσή μας 10.000 ανάτυπα, που στοίχισαν 2.500 ευρώ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό που το ποσό δόθηκε από τους μαθητές της Σχολής Τυφλών, προσφορά προς τους βλέποντες συμμαθητές τους για να γίνουν καλύτεροι. Το νοσοκομείο διέθεσε 7.500 ευρώ για τη δημιουργία του CDκαι αναζητά χορηγούς για να εμπλουτιστεί η έκδοση με περισσότερα παιχνίδια και μάλιστα τρισδιάστατα και πιο συναρπαστικά για τα παιδιά», κατέληξε ο κ. Τσούγκας.


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


Μπορείτε να κατεβάσετε το παιχνίδι από εδώ (κάτω δεξιά)

Ειδική Οδοντιατρική Μονάδα ΑμεΑ ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας





Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010 θα γίνει η εκδήλωση της παρουσίασης βιβλίου με τίτλο "Ειδική Οδοντιατρική Μονάδα ΑμεΑ ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας" στο κτίριο της ΕΣΑμεΑ (Ελ. Βενιζέλου 236, Ηλιούπολη) ώρα 18.30. Πληροφορίες: 2105236501. Το βιβλίο της συγγραφέως Μ. Μεσσήνη είναι αφιερωμένο στη λειτουργία και τη σημασία της Οδοντιατρικής Μονάδας. Πρόκειται για τη μοναδική σε πανελλαδικό επίπεδο μονάδα οδοντοθεραπείας, για άτομα με αναπηρία, τα οποία δεν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στις ανάγκες τις απαραίτητης οδοντοθεραπείας - όπως άτομα με βαριές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό, τετραπληγία.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Βόλτα ευαισθησίας



Σε προηγούμενη ανάρτησή μας, είχαμε αναφερθεί στην πρωτοβουλία των μαθητών του Γ6 της Γ΄Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού να  προσεγγίσουν την αναπηρία με μια άλλη ματιά. Σήμερα διαβάζουμε ότι συνεχίζουν με μεράκι το ταξίδι τους στον κοσμο της αναπηρίας, κλείνοντας τα μάτια τους και χρησιμοποιώντας αναπηρικό αμαξίδιο για τη βόλτα τους στο κέντρο του Ηρακλείου. 
Μάθετε τα τελευταία νέα τους εδώ

Σπάζοντας την απομόνωση


Έχω ένα γιο 8 χρονών ο οποίος πάσχει από μελαχρωστική. Είναι μια κληρονομική ασθένεια στα μάτια την οποία έχουμε κι εγώ και ο πατέρας μου. Εγώ προχώρησα μέχρι το Γυμνάσιο γιατί δεν υπήρχαν τα μέσα και οι προϋποθέσεις για να προχωρήσω παραπέρα. Σήμερα υπάρχουν τα μέσα αλλά δεν καλύπτονται τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με συνέπεια να μένουν απ έξω". Η Ανθή Δούπη μαζί με άλλους γονείς από όλη την Ελλάδα που έχουν παιδιά με προβλήματα όρασης ξεκίνησαν πρόσφατα μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία στην όραση - με την επωνυμία "Ήρα" - με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά στο σχολείο.
Η ίδια - όπως ανέφερε μιλώντας στα "Χ.Ν." - πήρε την πρωτοβουλία για τη σύσταση του συλλόγου παρακινούμενη από τον γιο της, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, στην ίδια κατάσταση βρίσκονται περίπου άλλα 1.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα: "Πανελλαδικά αυτή τη στιγμή είναι περίπου 220 τα παιδιά που έχουν μειωμένη όραση και γύρω στα 580 τα παιδιά με τύφλωση που δεν έχουν κάποια άλλη αναπηρία. Μιλάμε δηλαδή για περίπου 1.000 μαθητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες στο σχολείο".
Τα προβλήματα αυτά όπως αναφέρει δεν είναι λίγα: "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα χρήματα για να φτιαχτούν τα μεγεθυμένα βιβλία. Πρέπει να τα φτιάχνουμε μόνοι μας οι γονείς και μιλάμε για ένα ποσό γύρω στα 800 ευρώ το τρίμηνο στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ενώ μετά το ποσό αυτό αυξάνεται φτάνοντας τα 4.000 ευρώ τον χρόνο. Πέρυσι πήραμε τα βιβλία με καθυστέρηση 2 μηνών και μέχρι τότε λειτουργούσαμε με φωτοτυπίες μεγεθυμένες.
Φέτος έχει σταματήσει το κονδύλι".
Εκτός όμως από τα βιβλία - όπως υπογραμμίζει - υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ένταξη των παιδιών στο σχολείο: "Δεν υπάρχουν ειδικά σχολεία ή τμήματα ένταξης στα κανονικά σχολεία. Κάποτε καλύπτονται αυτά τα παιδιά αλλά για όχι για όλα τα μαθήματα και όχι για όλες τις ώρες", σημειώνει και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη παράλληλης στήριξης: "Η παράλληλη στήριξη σημαίνει ότι υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ο οποίος είναι μέσα στην κανονική τάξη με το παιδί, κάθεται μαζί του, του δείχνει, του μεγεθύνει ό,τι γράφει η δασκάλα της τάξης στον πίνακα ή αν το παιδί είναι τυφλό ξέρει μπράιγ ώστε να το βοηθήσει. Είναι τα μάτια, τα πόδια και τα χέρια του παιδιού στο σχολείο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να κοινωνικοποιηθεί και να μην μείνει στο περιθώριο. Δυστυχώς όμως δεν προσφέρεται παράλληλη στήριξη. Φέτος έκαναν αίτημα για παράλληλή στήριξη 1.000 παιδιά και δόθηκαν μόνο οι 2!".
Καταλήγοντας, η κα Δούπη τονίζει ότι σημαντική παράμετρος περιθωριοποίησης των παιδιών με αναπηρία στην όραση είναι ακόμα οι δυσκολίες πρόσβασης στο σχολικό περιβάλλον με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά. Δυσκολίες που αφορούν στην έλλειψη "φιλόξενων" υλικοτεχνικών υποδομών (ράμπες κ.λπ.) αλλά και την απουσία δυνατότητας μεταφοράς των παιδιών από και προς το σχολείο.
Το πόσο σοβαρές συνέπειες έχουν οι δυσκολίες αυτές για τα παιδιά με κάποια αναπηρία αναδεικνύεται μέσα από τις επίσημες εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ σύμφωνα με τις οποίες 2 στους 3 μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους στο γυμνάσιο, παρότι η ειδική αγωγή έχει καταστεί υποχρεωτική από το 2008.

“Να αποκτήσουμε μια φωνή!”

Η κα Δούπη υπογραμμίζει τη σημασία που έχει ο σύλλογος "Ήρα" να αποκτήσει πολλά μέλη, ώστε οι παρεμβάσεις του για τη βελτίωση της κατάστασης να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: "Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε όλους τους γονείς πανελλαδικώς για να «φωνάξουμε». Άλλο είναι να είναι ένας γονιός στα Γιάννενα, ένας στην Κρήτη κ.λπ. κι άλλο 200 γονείς μαζί. Κάποιος θα μας ακούσει. Πρέπει όλοι μαζί να αποκτήσουμε μια φωνή ώστε να σπάσει η απομόνωση του καθενός. Γι αυτό τον σκοπό είμαστε σε επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών και την Ομοσπονδία".
Οι γονείς παιδιών με αναπηρία στην όραση από τα Χανιά που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον σύλλογο μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Ανθή Δούπη στα τηλέφωνα 2651022076 – 6774483932.

Δημήτρης Μαριδάκης
Πηγή Πληροφοριών: 
www.haniotika-nea.gr


Εξετάσεις για την πιστοποίηση ελληνομάθειας 2010

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.) γνωστοποιεί ότι για το έτος 2010 οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων για την πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι η 11η και η 12η Μαΐου 2010. Το πρόγραμματων εξετάσεων έχει ως εξής:

Προτεινόμενες ημερομηνίες για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας Μαΐου 2010
(Επίπεδο- Ημερομηνία- Εξέταση)
Α'- Τρίτη 11 Μαΐου (πρωί)- γραπτές
Β'- Τρίτη 11 Μαΐου (απόγευμα)- γραπτές
Γ'- Τετάρτη 12 Μαΐου (πρωί)- γραπτές
Δ'- Τετάρτη 12 Μαΐου (απόγευμα)- γραπτές

Εγγραφές από 1η Φεβρουαρίου έως 22 Μαρτίου 2010.

Εκδηλώσεις- Παιδικό Στέκι

ΑΓΚΥΡΑ Πολυχώρος 

Κάθε Σάββατο, στις 11:30 π.µ. στον ειδικά διαµορφωµένο χώρο, τα παιδιά αποκτούν το δικό τους στέκι.
Παρακολουθούν και συµµετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράµµατα µε θέµατα όπως η διατροφή, το περιβάλλον, η ενδυµασία, η ελιά, το αµπέλι, η τέχνη, τα παραµύθια κ.ά.

Σάββατο, 23 Iανουαρίου

ΖΩΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Γνωρίζετε την αρκτική αλεπού, τον γκρίζο λύκο, το γλαρόνι της Αρκτικής; Ελάτε να τα γνωρίσουμε όλοι μαζί και να μιλήσουμε για τα ζώα των πάγων, με παιχνίδια και κατασκευές!!!

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667


Σάββατο, 30 Iανουαρίου

ΟΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΕΓΓΟ ΝΤΕ ΛΑ ΣΤΕΚΟ

του Νίκου Μιχαλόπουλου και της Άννας Βερούλη

Συνάντηση με τους συγγραφείς-αθλητές Νίκο Μιχαλόπουλο-Άννα Βερούλη και την εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη, που θα μας παρουσιάσουν το νέο τους βιβλίο! Ελάτε να γνωρίσουμε την οικογένεια Φέγγο Ντε Λα Στέκο και να μάθουμε όλοι μαζί πώς ξεπερνιούνται τα όρια και πώς κατανικιούνται οι φόβοι.

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667

Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου

ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΠΟΚΡΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑ

Γνωρίζετε την αρκτική αλεπού, τον γκρίζο λύκο, το γλαρόνι της Αρκτικής; Ελάτε να τα γνωρίσουμε όλοι μαζί και να μιλήσουμε για τα ζώα των πάγων, με παιχνίδια και κατασκευές!!!

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667


Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γνωρίσει στα παιδιά τους ανέμους, μέσα από δημιουργικά παιχνίδια!

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667


Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΔΙΚΑΣΤΗΣ

της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλλούση

Τα ζώα του δάσους, για να λύσουν τις διαφορές τους, όρισαν αρχικά για δικαστή τους το άγριο γεράκι. Οι λύσεις, όμως, που έδινε δεν τα ευχαριστούσαν κι έτσι όρισαν καινούριο δικαστή τους το ειρηνικό περιστέρι, που κατάφερε όχι μόνο να αποδώσει δικαιοσύνη αλλά και να πετύχει τη συμφιλίωσή τους. Ελάτε να μάθουμε για το δίκαιο περιστέρι μαζί με τη συγγραφέα, Ειρήνη Καμαράτου-Γιαλλούση!!!

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667

Σάββατο, 6 Μαρτίου

ΛΕΥΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΙ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, ελάτε να γνωριστούμε καλύτερα και να μάθουμε για τις διαφορές και τις ομοιότητες των ανθρώπων.

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667


Σάββατο, 20 Μαρτίου

ΘΕΑΤΡΟ, ΣΚΗΝΗ, ΣΚΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θεάτρου, ελάτε να γνωρίσουμε την τέχνη του θεάτρου και να δημιουργήσουμε τη δική μας θεατρική παράσταση!!!

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667


Σάββατο, 27 Μαρτίου

ΑΠΙΘΑΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΜΑΓΙΚΑ ΜΟΛΥΒΙΑ

της Κατερίνας Μουρίκη

Όταν, στις αρχές Ιουλίου, η θεία Μάγδα πήγε στη Μαγιόρκα για διακοπές, εγώ δεν κρατιόμουνα. Ανυπομονούσα να επιστρέψει, να με σφίξει στην αγκαλιά της, να με γεμίσει φιλιά και να μου δείξει τις φωτογραφίες που τράβηξε. Για να πω όλη μου την αλήθεια, λαχταρούσα να πάρω το δωράκι μου. Γιατί η θεία Μάγδα πάντα μου φέρνει ωραία δώρα. Τώρα μάλιστα που θα ερχόταν από τη Μαγιόρκα, μυριζόμουνα ότι θα μου έφερνε κάτι… μαγικό! Eλάτε να ανακαλύψουμε, μαζί με τη συγγραφέα Κατερίνα Μουρίκη, τα μαγικά μολύβια!!!

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667

Σάββατο, 14 Απριλίου

ΖΟΥ-ΖΟΥ... ΖΟΥΝΙΖΕΙ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μέλισσα, το μέλι και τις πολλαπλές του χρήσεις.

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667


Σάββατο, 24 Απριλίου

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

του Γιώργου Σφήκα

Ένα νέου τύπου χωριό βρίσκεται στην περιοχή της Αιγιαλείας και λειτουργεί με οικολογικές προδιαγραφές. Η ειρήνη, η αγάπη και η ομορφιά βασιλεύουν παντού. Όμως, για να φτάσουν οι άνθρωποι σ’ αυτό το θετικό αποτέλεσμα, χρειάστηκε να γνωρίσει η Γη μας μεγάλες οικολογικές καταστροφές και κοινωνικές αναταραχές. Eλάτε όλοι μαζί, με τον συγγραφέα Γιώργο Σφήκα, να μιλήσουμε για τον πλανήτη και πώς μπορούμε να τον σώσουμε.

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667

Σάββατο, 8 Mαϊου

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Με αφορμή τη γιορτή της Μητέρας, ελάτε να της εκφράσουμε την αγάπη μας με έναν διαφορετικό τρόπο!!!

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667


Σάββατο, 15 Μαϊου

ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΑΝΕΙ Η ΦΑΝΗ

της Λείας Χατζοπούλου-Καραβία

Η Φανή είναι ένα ατίθασο κορίτσι που σχεδιάζει τη «μεγάλη απόδραση» από το σπίτι της, επειδή πιστεύει πως οι γονείς της ξεχωρίζουν και αγαπούν περισσότερο τον αδελφό της. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι ομόηχες λέξεις γίνονται αφορμή για μια σειρά αστείων παρανοήσεων μέσα στην τάξη και έξω απ’ αυτήν. Το καλό τέλος εξαρτάται κι αυτό από τη λύση ενός γρίφου με ομόηχα, που θα λυθεί μαζί με τη συγγραφέα Λεία Χατζοπούλου-Καραβία! Σας περιμένουμε όλους!!!

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667


Σάββατο, 22 Mαϊου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Το καλοκαιράκι πλησιάζει... Ελάτε να το καλωσορίσουμε όλοι μαζί με κέφι, χαρά και μουσική!!!

Ώρα: 11:30 π.μ.
Χώρος: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3837667


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Σόλωνος 124, Αθήνα
ΤΗΛ. 2103837540   2103837667
FAX 2103837066

Σεμινάρια στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

O Πολυχώρος Μεταίχμιο έχει προγραμματίσει για το πρώτο εξάμηνο του 2010 σεμινάρια Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων και Δημιουργικής Γραφής, Συγγραφής και ανάλυσης δημοσιογραφικών κειμένων και το σεμινάριο Αγάπη και κανόνες: Για την αναστήλωση της γονεϊκής λειτουργίας. Αναλυτικά:

Πρόσκληση συμμετοχής στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2010




από την ιστοσελίδα  της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου:



"Στις 9 Φεβρουαρίου θα εορταστεί για έβδομη συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει σε πάνω από 60 χώρες στον κόσμο, και αναμένουμε η συμμετοχή στους φετινούς εορτασμούς να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!

Από το 2004 που ξεκίνησε ο εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου έως και το 2009, η Ελλάδα επέδειξε λαμπρό έργο στην ημέρα αυτή: πανευρωπαϊκές πρωτιές σε διαγωνισμούς σχολείων, συνέδρια και συνεντεύξεις Τύπου με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Υπουργείων και σπουδαίων ομιλητών, και διοργάνωση πολυμορφικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα από σχολεία και εκπαιδευτικούς, κέντρα νεότητας, δήμους και νομαρχίες.

Έτσι λοιπόν και φέτος σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στον εορτασμό της ημέρας αυτής ως πρεσβευτές της, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, είτε μέσα στο σχολείο σας μαζί με τα παιδιά, είτε στο δήμο σας, είτε στην τοπική σας κοινωνία.
Το σλόγκαν του φετινού εορτασμού είναι «Πριν δημοσιεύσεις, σκέψου» (δείτε το σχετικό διαφημιστικό σποτ παρακάτω), όμως δεν είναι περιοριστικό για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεών σας. Η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου δεν επικεντρώνεται μόνο στην προστασία της ιδιωτικής μας ζωής ή των προσωπικών μας δεδομένων. Μπορείτε να αποφασίσετε εσείς, εάν και σε ποιο θέμα θέλετε να βασίσετε τις δραστηριότητές σας.
Σας προσκαλούμε λοιπόν να μας στείλετε τη φόρμα συμμετοχής, στη διεύθυνση info@saferinternet.gr. Με την παραλαβή της θα σας στείλουμε το ειδικό banner της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου για να το χρησιμοποιήσετε στις εκδηλώσεις σας (έντυπο ή online υλικό, παρουσιάσεις σας, κ.λπ.) και θα σας συμπεριλάβουμε στη λίστα των «Πρεσβευτών» μας.

Με την λήξη της εκδήλωσής σας, θα αναρτήσουμε στον ιστοχώρο μας μια φωτογραφία της εκδήλωσής σας (εάν θέλετε), μαζί με σύντομη περιγραφή της και link σε ιστοχώρο που θα μας υποδείξετε. Επίσης, θα σας συμπεριλάβουμε στο ειδικό e-newsletter που θα αποστείλουμε στους συνδρομητές μας και σε ειδικό δελτίο Τύπου  για τον απολογισμό πεπραγμένων του εορτασμού.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ειδικό πιστοποιητικό συμμετοχής τους στους εορτασμούς, ως πρεσβευτές της ημέρας αυτής.


Όροι συμμετοχής:

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής συναινείτε αυτομάτως και παραχωρείτε την άδεια χωρίς αμοιβή ή άλλη αξίωση ή απαίτηση, στην εταιρεία Safer Internet Hellas, συντονιστή φορέα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, να δημοσιεύσει τις πληροφορίες που θα αποστείλετε στον ιστοχώρο «Saferinternet.gr» και στην ειδική ιστοσελίδα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2010, καθώς και σε δελτία Τύπου, ενημερωτικά(e-)newsletters ή σε άλλη ενέργεια που έχει ως στόχο την προβολή της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και των πεπραγμένων της. "


Δείτε το σχετικό βίντεο, εδώ

Ημέρα Προστασίας Δεδομένων




Στις 28 Ιανουαρίου θα εορταστεί η ημέρα προστασία προσωπικών δεδομένων 2010 (Data Protection Day). Στο πλαίσιο του εορτασμού που θα πραγματοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανακοινωθεί και διαγωνισμός πολυμέσων για νέους ηλικίας 15 – 19 ετών με τίτλο «Η ιδιωτικότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα, προστάτευσέ τη».
Παρακολουθήστε τα πολύ ενδιαφέροντα βίντεο εδώ, εδώ και εδώ

Σεμινάριο για ενήλικους και θεατρικό εργαστήρι για παιδιά στην Κρυψώνα





Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά «Με αφορμή ένα παραμύθι»
Η Μαρίνα Βήλλου, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, σχεδιάστρια επιμορφωτικών προγραμμάτων και σκηνοθέτης θεατρικών παραστάσεων, πραγματοποιεί κάθε Σάββατο πρωί από τις 11.00-12.30μ.μ. εργαστήρι θεάτρου-δημιουργικής έκφρασης που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ως 8 χρονών.
Μʼ ερέθισμα κάποιο παραμύθι ή κάποιον ήρωα, χρησιμοποιεί μεθόδους αυτοσχεδιασμού, δραματοποίησης, σωματικής έκφρασης, μουσικής ευαισθητοποίησης κι ενθαρρύνει τα παιδιά να μεταμορφωθούν σε ήρωες παραμυθιών, να δημιουργήσουν δικές τους εκδοχές ή και παραμύθια, να παίξουν με ποικίλες θεματολογίες αλλά και να χρησιμοποιήσουν όλα τους τα εκφραστικά μέσα όπως: το σώμα, τη φωνή, τα αντικείμενα, την ομάδα, το χώρο. Τα εργαστήρια ολοκληρώνονται στο τέλος Μαϊου, ενώ τα παιδιά που θα συμμετέχουν, θα παρουσιάσουν στο τέλος τη δική τους παράσταση, χρησιμοποιώντας στοιχεία και υλικό που θα δουλέψουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.Το κόστος συμμετοχής είναι 60 ευρώ το μήνα.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Για νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, εμψυχωτές, συγγραφείς, γονείς και σε όσους ενδιαφέρονται για τις ιστορίες.


Τίτλος Σεμιναρίου: “ΠΩΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΩ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ;
Μέρα και ώρα για τα εργαστήρια: ΤΡΙΤΗ 19.00-21.00 μ.μ


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ & ΛΗΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
ΤΡΙΤΗ 2/02/2010- 23/03/2010
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 2 ΜΗΝΕΣ- 8 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 120 ΛΕΠΤΑ


1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: «ME AΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» (2 συναντήσεις)
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ» (2 συναντήσεις)
3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ» (2 συναντήσεις)
4o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ¨WORKSHOP-BIΩΜΑΤΙΚΟ» (2 συναντήσεις)



Λίγα λόγια για το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Το σεμινάριο “ΠΩΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΩ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ;” επεξεργάζεται διάφορα είδη γραπτού λόγου (παραμύθια, διηγήματα, ποιήματα) με στόχο να μάθουμε να δίνουμε σάρκα και οστά στα κείμενα, έτσι ώστε μέσα από αυτά, να προκύψει ένα θεατρικό δρώμενο, μια δραματοποίηση, ένας αυτοσχεδιασμός, ένα story telling ή μια performance.
Αντιμετωπίζουμε το κείμενο ως ένα ζωντανό οργανισμό που αναπνέει, κινείται, έχει σχήμα, χρώμα, μυρωδιά, γεύση, έχει δηλαδή τη δική του ζωή.
Μέσα από διάφορες μεθόδους, θα εξερευνήσουμε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά κυρίως μέσα από βιωματικές ασκήσεις.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, εμψυχωτές, συγγραφείς και σε όσους ενδιαφέρονται για τις ιστορίες.
Στο σεμινάριο δίνονται σημειώσεις & βεβαίωση παρακολούθησης.
Συντονίστρια σεμιναρίου: Μαρίνα Βήλλου
Κόστος συμμετοχής: 240 ευρώ
Maximum αριθμός συμμετοχών: 15 άτομα (Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Καθημερινές 10.00-14.00 κα Μαρία Παπανικολάου στο τηλ. 213 0040 244 ή κα Μαρίνα Βήλλου 6974530222

Γραμμή ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ 11525



Η Ένωση «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» αποτελείται από 10 κοινωφελείς φορείς, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ξεκίνησαν το 1996 την κοινή συνεργασία τους, με σκοπό να ενώσουν ισότιμα και αρμονικά τις προσπάθειες τους για τα παιδιά σε ανάγκη. Μαζί οι 10 φορείς προσφέρουν ετησίως συντονισμένες υπηρεσίες και ένα καλύτερο μέλλον σε πάνω από  5.000 παιδιά με νοητική υστέρηση, κινητικές δυσκολίες, οικογενειακά προβλήματα και βαριές αρρώστιες.

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία είναι η πανελλαδική γραμμή παροχής συμβουλών σε παιδιά, εφήβους και γονείς: 

"Θέλοντας να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στη χώρα μας δημιουργήσαμε την115 25 Γραμμή Μαζί για το Παιδί. Η πανελλαδική γραμμή επικοινωνίας λειτουργεί 5 ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 με 21:00, και έχει ως στόχο την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε παιδιά, εφήβους και γονείς.
Μέσω της χρήσης της γραμμής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν με χρέωση μιας αστικής μονάδας από αστικό και υπεραστικό αριθμό προκειμένου να μοιραστούν ερωτήματα και προβλήματα που αφορούν σε παιδιά και εφήβους.
Ειδικά εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί & ψυχολόγοι) παρέχουν τις ανάλογες κατευθύνσεις και πληροφορίες προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη λύση για κάθε περίπτωση.
Συγκεκριμένα, οι κλήσεις στην 115 25 Γραμμή Μαζί για το Παιδί αφορούν πληροφορίες/κατευθύνσεις και χειρισμό θεμάτων σχετικά με:
  • ψυχική υγεία παιδιού
  • άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια
  • παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο
  • παιδιά με ειδικές ανάγκες
  • κάθε πληροφορία που αφορά παιδί και έφηβο
  • καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης παιδιών-θυμάτων
  • παραπομπές σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε πανελλήνιο επίπεδο
  • πληροφορίες για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και τα σωματεία της
Όλες οι συνομιλίες είναι απολύτως εμπιστευτικές – με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα κάθε ατόμου.
Η 115 25 Γραμμή Μαζί για το Παιδί λειτουργεί πανελλαδικά από το Φεβρουάριο του 2009."
Δείτε το σχετικό βίντεο, εδώ



Διοργάνωση ημερίδας από τη "ΜΕΛΕΔΩΝΗ"




Η ΜΕΛΕΔΩΝΗ - ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία) μέλος της οποίας είναι και «Το Εργαστήρι», διοργανώνει την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 9:30 π.μ. ημερίδα με θέμα


«Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης -Πραγματικότητα και Προοπτικές» 


η οποία θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας «Το Εργαστήρι», οδός Τριβωνιανού & Αγίου Όρους 46 στα Άνω Λιόσια.
Στην Ημερίδα θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από Συλλόγους και Φορείς από όλη την Ελλάδα καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Παιχνίδια στην Αίγυπτο



Η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για παιδιά δημοτικού αλλά και τους γονείς τους. Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο, και πραγματοποιούνται κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα, στις 10:30 το πρωί, στο Κέντρο Προσχολικής Εκπαίδευσης Λίλιαν Λύκου. Τα παρουσιάζει η αρχαιολόγος και μουσειοπαιδαγωγός Σοφία Γιαλουράκη.
Κέντρο Προσχολικής Εκπαίδευσης Λίλιαν Λύκου, 
οδός Φιλοκτήτου 4, Βύρωνας
τηλεφωνο  6950076448 (12π.μ.-2μ.μ.)

3η Έκθεση Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου



Tο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ), οργανώνουν την 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που θα  πραγματοποιηθεί από τις 29 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 2010 στις εγκαταστάσεις της ΗELEXPO, στο Μαρούσι.
Στις τέσσερις μέρες λειτουργίας της Έκθεσης, οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αγκαλιάσουν το βιβλίο και να ταξιδέψουν στον υπέροχο κόσμο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Μια μαγική συνάντηση που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων, θα διευρύνει τους ορίζοντές τους σε ό,τι αφορά το βιβλίο και θα προσελκύσει νέους αναγνώστες. Όλα αυτά σε μια λαμπερή γιορτινή ατμόσφαιρα για μικρούς και μεγάλους. 
Κατά την 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, οι μικρότεροι αλλά και μεγαλύτεροι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικούς δημιουργούς της τιμώμενης χώρας, να συζητήσουν μαζί τους και να παρακολουθήσουν το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που ετοιμάζουν, πάντοτε με επίκεντρο το παιδί και τον έφηβο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ