Τρίτη 25 Απριλίου 2023

11 τρόποι με τους οποίους οι δάσκαλοι μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ στις τάξεις τους

 Πώς μπορούν οι δάσκαλοι να βοηθήσουν τους μαθητές τους με ΔΕΠΥ να τα πάνε καλά στις τάξεις τους παρέχοντάς τους δομή, ρουτίνα, καλή επικοινωνία και διασκέδαση.

- Η σπουδαιότητα των δασκάλων 
Γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ, κάνει ο δάσκαλος του παιδιού σας ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει την μάθηση; Οι δάσκαλοι συχνά καθορίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία της εκπαίδευσης του παιδιού – ιδίως όταν το παιδί έχει ΔΕΠΥ. Μετά τους γονείς, οι δάσκαλοι είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή των παιδιών. 

Δωρεάν προϊόντα περιόδου θα διανεμηθούν σε 200 σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας είναι μία μόνο από τις περιοχές του πλανήτη όπου από την έναρξη της νέας σχολικής σεζόν αρχίζει η δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου. Στο μεταξύ σε άλλες γωνιές του κόσμου, όπως στην Ισπανία, αναγνωρίζεται το δικαίωμα της άδειας από την εργασία σε γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια. Με αυτό τον τρόπο, αφενός λύνονται κάποια πρακτικά προβλήματα που συνδέονται με την έμμηνο ρύση, αφετέρου ανοίγει ο δημόσιος διάλογος για ένα ζήτημα που μέχρι πολύ πρόσφατα εθεωρείτο ταμπού, ακόμα και στη Δύση.

Λυρική: Όπερα στα σχολεία μέσα από μια δουλειά με χιούμορ

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται τη φετινή σεζόν σε εξέλιξη και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια διαδραστική παράσταση όπερας.

Άποψη: Ν. Σαλτερής - Παλεύοντας με τον αυτισμό

Η γνωστοποίηση της θαυμαστής ιστορίας του Jason Arday, που διαγνώστηκε στα τρία του ως παιδί με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και στη χώρα μας. Ο Jason, ενώ έλαβε συνεχή στήριξη αμέσως μετά τη διάγνωσή του, μέχρι τα έντεκα δεν μιλούσε καθαρά και στα δεκαοκτώ του ακόμα δυσκολευόταν στην ανάγνωση και γραφή. Παρ΄ όλα αυτά, διέψευσε τους φόβους της οικογένειάς του, ότι θα χρειαζόταν σ’ όλη τη ζωή του στήριξη. Μετά το βασικό πανεπιστημιακό του πτυχίο έκανε μεταπτυχιακό στη Διδασκαλία και τη Μάθηση και εν συνεχεία εκπόνησε διδακτορική διατριβή. Σήμερα, μόλις 37 χρόνων, «είναι ο νεότερος μαύρος καθηγητής που διορίστηκε στο Κέιμπριτζ» και εξειδικεύεται στη διερεύνηση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.

Προσβασιμότητα κτιρίων: τι σημαίνει η νέα παράταση εφαρμογής του ΝΟΚ ΄12

Το θεμελιώδες δικαίωμα της προσβασιμότητας τόσο στο κτιριακό απόθεμα της χώρας, όσο και ως προαπαιτούμενο ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας, τις δημόσιες υπηρεσίες, τον πολιτισμό, την ελεύθερη μετακίνηση εν γένει… πήρε αναβολή για 1 ακόμη χρόνο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1.200 παιδιά και εφήβους στην Ευρώπη κάθε χρόνο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί κάθε χρόνο στην Ευρώπη τον πρόωρο θάνατο τουλάχιστον 1.200 παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Όπως ακριβώς και για τους ενήλικους, η μόλυνση του αέρα είναι ο κυριότερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία των ανηλίκων και ακρωτηριάζει το προσδόκιμο ζωής τους, αποκαλύπτει η μελέτη αυτή που αφορά τριάντα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Πόσοι αναπληρωτές θα προσληφθούν τη σχολ. χρονιά 2023/24 και από ποιους πίνακες

Οι προσλήψεις των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση θα γίνουν από τους νέους (2023) πίνακες κατάταξης (προσωρινοί) οι οποίοι, σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, θα είναι έτοιμοι τον Μάϊο (το αργότερο τον Ιούνιο) του 2023.

Εφαρμογή με την οποία δοκιμάζεις ρούχα ...από το σπίτι με τη χρήση AI, σχεδίασαν μαθητές στη Θεσσαλονίκη

Μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί κώδικα αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), στην οποία κάποιος, εισάγοντας μια φωτογραφία του, το ύψος του και τα κιλά του, μπορεί να επιλέξει ρούχα από διάφορες εταιρείες, που διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα και να δει στην οθόνη πώς αυτά τα ρούχα εφαρμόζουν στο σώμα του, σχεδίασαν μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος», στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα-διαγωνισμό Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του «Junior Achievement Greece».

Διαισθητική διατροφή και παιδιά: Εμπιστευθείτε την όρεξή τους

Έχετε ένα παιδί που του αρέσουν μόνο τρία φαγητά και τρώει μόνο πέντε μπουκιές; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι… Όταν τα παιδιά μας έχουν παράξενες διατροφικές συνήθειες, μπορεί να μας τρελάνει. Φυσικά, ως γονείς, ανησυχούμε ότι δεν παίρνουν αρκετή τροφή ή ενέργεια ή ότι δεν θα αναπτυχθεί σωστά ο εγκέφαλός τους και το σώμα τους.

Οι βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής γίνονται προσβάσιμες για όλους

Στις Βιβλιοθήκες «Άλσους Αιγάλεω» και «Αρχαίου Ελαιώνα» του ΠΑΔΑ εγκαταστάθηκαν και είναι άμεσα διαθέσιμες προς χρήση εννέα (9) θέσεις ανάγνωσης για ΦμεΑ με ειδικό υποστηρικτικό εξοπλισμό. 

Πρόκειται για τρεις (3) όμοιες τριάδες θέσεων ανάγνωσης, εκ των οποίων δύο (2) τοποθετήθηκαν στη Βιβλιοθήκη «Άλσους Αιγάλεω» και μία (1) στη Βιβλιοθήκη «Αρχαίου Ελαιώνα», σε αναλογία με τους αντίστοιχους φοιτητικούς πληθυσμούς.

Η τρομοκρατία των ομηλίκων

Το bullying έχει βαθιά πληγώσει την οικογένεια, την παιδεία και την κοινωνία σε όλη την ελληνική επικράτεια. Oμως ακόμη –και παρά την εμφάνιση πολλών αξιόλογων άρθρων στα ΜΜΕ– το βάθος του «κακού» δεν μοιάζει να έχει γίνει κατανοητό ή πιστευτό. Σύμμαχός μου στην υπόθεσή μου αυτή είναι η ελλιπέστατη λήψη προληπτικών μέτρων και κυρίως η ατιμωρησία των δραστών.