Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΗΠΑ: Γιατί υπάρχει μήνυμα σε γραφή Braille πάνω στα ηλεκτρικά πατίνια;

Ουάσινγκτον – Αν είδατε μήνυμα σε γραφή Braille πάνω στο ηλεκτρικό πατίνι που ενοικιάσατε, μην αγχώνεστε. Δεν είναι οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει. 

Όχι, οι τυφλοί δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια για τη μετακίνησή τους. Ωστόσο, πρέπει να έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας με την εταιρεία που τα ενοικιάζει για να μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους αν τα συγκεκριμένα μέσα μετακίνησης τοποθετούνται/ παρκάρονται σε λάθος σημείο και αποτελούν εμπόδιο ή ακόμα και κίνδυνο για την ασφαλή και ανεξάρτητη μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης. «Μπορεί να μην το οδηγούμε, αλλά αν σκοντάψουμε πάνω του μπορούμε να διαβάσουμε τις οδηγίες σε Braille για το πού μπορούμε να απευθυνθούμε» λέει ο Shawn Callaway, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στην περιφέρεια της Κολούμπια. «Χρειαζόμαστε την Braille στα ηλεκτρικά πατίνια για να αναγνωρίζουμε την εταιρεία και να έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες επικοινωνίας μαζί της». 

Σχολεία για «έγκλημα χωρίς τιμωρία»

Οχι ότι θα κάνει καμία διαφορά, αλλά πολύ σωστά προκαλούν ανατριχίλα στη μειοψηφία των λογικών ανθρώπων αυτής της χώρας και αποκτούν δημοσιότητα ακραία περιστατικά βίας σε γυμνάσια και λύκεια. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι πολύ λιγότερα από όσα πραγματικά συμβαίνουν γίνονται γνωστά. Το σχολικό περιβάλλον είναι σε μεγάλο βαθμό προαύλιο της κοινωνίας και όλοι ξέρουμε ποια είναι αυτή η κοινωνία σήμερα. Αλλωστε, η αφετηρία της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από εκεί κανονικά πρέπει να ξεκινήσουν τα μέτρα βελτίωσης και επιβολής στοιχειώδους πειθαρχίας.

Δίκτυο Σχολείων «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους»

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ ξεκινάει την εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος σύμπραξης σχολείων και εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την ιστορία του σχολείου τους. Το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες δράσεις του Μουσείου σε αυτή την κατεύθυνση (Μαθητικοί Διαγωνισμοί, Συνέδρια, Ημερίδες).

“Γράφει ιστορία” το 2ο Δημοτικό Σιδηροκάστρου

Το 2ο δημοτικό σχολείο Σιδηροκάστρου ολοκλήρωσε σχεδόν σήμερα στη λίμνη Κερκίνη τα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους η οποία θα παιχθεί στον Πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα την γενοκτονία των Ποντίων
Υπεύθυνη γυρισμάτων, παραγωγή, σκηνοθεσία, η υποδιευθύντρια του σχολείου Ντικπασάνη Βασιλική

Σημαντική καμπάνια για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑΜΕΑ από το παν. Μακεδονίας

«Ρώτησέ με αν χρειάζομαι βοήθεια», «όταν έρχεσαι να μου μιλήσεις, πες μου πρώτα το όνομά σου», «δε μιλάμε ποτέ σε σκύλο- οδηγό», «μην παρκάρεις στη θέση μου», «μην παρκάρεις πάνω στους οδηγούς όδευσης τυφλών». Προτροπές αυτονόητες σε μία πολιτισμένη κοινωνία, κανόνες γνωστοί σε όλους. Στη χώρα μας όμως;

Η Μονάδα Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δημοσίευσε επτά απλές συμβουλές - υποδείξεις που στοχεύουν να κάνουν καλύτερη τη καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία. «Βοήθησε και εσύ στη διάδοσή τους», καλεί τους πολίτες.

Ημερίδα: «Εκπαίδευση προσφύγων και μητρικές γλώσσες»

Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, που καθιερώθηκε από την UNESCO το 1999, με σκοπό την ενίσχυση της γλωσσικής επίγνωσης και της πολυγλωσσίας, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση προσφύγων και μητρικές γλώσσες» στον Βόλο, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, ώρες 17.30 με 21.00.

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολυγλωσσίας, υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η UNICEF, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων «To Κοινόν των Μαγνήτων», το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA3 «Teachers for Europe: Setting an Agora for Democratic Education» Teachers 4 Europe και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας.

Ένας οδηγός από παιδιά για παιδιά

Ένας νέος πολιτιστικός οδηγός, από παιδιά για παιδιά, δημιουργείται για την Τήνο, μέσω του προγράμματος TINOS Guide & Seek, το οποίο προσκαλεί παιδιά από την τοπική κοινωνία να δημιουργήσουν τον πρώτο παιδικό οδηγό της Τήνου με στοιχεία από τον πολιτισμό του νησιού.

Τα «τριτάκια» της Τήνου, θα δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό οδηγό, προβάλλοντας το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, μέσα από τα δικά τους μάτια, μέσω του προγράμματος TINOS Guide & Seek, το οποίο αποτελεί αρχική ιδέα και πρωτοβουλία μίας νέας φοιτήτριας από την Τήνο.

Ο δήμος Ωραιοκάστρου εξοπλίζει τα σχολεία του με απινιδωτές

Την πρωτοβουλία να εξοπλίσει τα σχολεία του με απινιδωτές αναλαμβάνει ο δήμος Ωραιοκάστρου, θέτοντας τα ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε απόλυτη προτεραιότητα.

Παιδικές χαρές με παιχνίδια και για παιδιά με κινητικά προβλήματα, στην Πάτρα

Οι πρώτες ειδικά διαμορφωμένες κούνιες για παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι γεγονός και στην Πάτρα. Περιφραγμένες παιδικές χαρές τόσο στην Τριών Συμμάχων όσο και στην πλατεία Μαρούδα, διαθέτουν ένα αγαπημένο παιχνίδι των μικρών παιδιών, την κούνια, στην οποία υπάρχει πρόβλεψη για ράμπα, ώστε να δέχεται καροτσάκι ΑμεΑ.

Λογισμικό θα βοηθάει άτομα με οπτική αναπηρία να βιώσουν αστρονομικά φαινόμενα

Διήμερο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα «Astronomy for blind and disabled» – Παρουσίαση λογισμικού που θα βοηθάει άτομα με οπτική αναπηρία να βιώσουν αστρονομικά φαινόμενα

Μία πρωτοποριακή ιδέα θα παρουσιαστεί στο διήμερο Εκπαιδευτικό Συνέδριο στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος ERASMUS+ με θέμα: “Astronomy for blind and disabled”.

Ηλίας Μαγκλίνης: Γράμμα από το μέτωπο

Την πήρα στην αγκαλιά μου, με τη μαμά της από δίπλα να σπρώχνει το στατό με τους ορούς. Την οδηγήσαμε στο δωμάτιο όπου θα της έκαναν την ενδορραχιαία έγχυση. Στην πρώτη της χημειοθεραπεία. Την κράτησα στην αγκαλιά μου γεμάτος τρόμο, λύπη μα και δέος: καλείται στα τέσσερά της να δώσει μια μάχη που στα πενήντα μου ούτε μπόρεσα να φανταστώ ποτέ.

Μας είπαν να την τοποθετήσω μπρούμυτα στην κλίνη και μετά μας ζήτησαν να βγούμε έξω. Και την αφήσαμε εκεί, στα χέρια του γιατρού και των νοσηλευτριών, που μάθαμε πολύ γρήγορα να εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια.