Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Τα «κανονικά»/ «φυσιολογικά» παιδιά και τα άλλα...

Αν υπάρχουν δύο λέξεις που σιχαίνομαι είναι  «κανονικό»/«φυσιολογικό». Δεν ήταν πάντα έτσι (παλιότερα σιχαινόμουν την λέξη «τυρί» για καθαρά γευστικούς λόγους). Από τότε όμως που μπήκα στον κλάδο της εκπαίδευσης (και της ειδικής αγωγής), η λέξη «φυσιολογικό» με κυνηγάει καθημερινά. 

«Τι δουλειά κάνεις;»

«Ειδική παιδαγωγός».

«Α!» με το απόλυτο κενό στο βλέμμα.

«Δασκάλα για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία», εξηγώ μπας και συννενοηθούμε. 

«Α, δεν είσαι δηλαδή κανονική δασκάλα». 

Αυτά τα πρωτάκια μιλούν στη νοηματική για το χατίρι του συμμαθητή τους

Μια υπέροχη τάξη από πρωτάκια και μια δασκάλα στο Σεράγεβο αποφάσισαν πως δεν θα άφηναν τον 6χρονο Ζέιντ στην… ησυχία του. Όταν η Μιρζάνα Κόραλιτς ρώτησε στο δημοτικό σχολείο στη γειτονιά του Σεράγεβο, αν θα μπορούσε να γράψει τον κωφό γιο της στην πρώτη τάξη του Δημοτικού, η δασκάλα Σανέλα Λιουμάνοβιτς απάντησε καταφατικά χωρίς δεύτερη σκέψη.

Δωρεάν μαθήματα στο ΚΘΒΕ για μαθητές

Περισσότεροι από 10.000 μαθητές με τους γονείς τους, από 45 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Νεάπολης- Συκεών, θα παρακολουθήσουν δωρεάν παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), στο πλαίσιο μίας προγραμματικής σύμπραξης των δύο φορέων, με στόχο την προαγωγή της θεατρικής παιδείας στη σχολική εκπαίδευση.

15ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διοργανώνουν το 15ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως επίσης, και τους Τελικούς όλων των Σχολικών Ατομικών Πρωταθλημάτων των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

«Εάν το παιδί δεν αγαπήσει το βιβλίο, θα μείνει αμόρφωτο»

Ο εκδοτικός οίκος συμπληρώνει φέτος σαράντα χρόνια δραστηριότητας και θα ήθελα να μου πείτε πώς αποφασίσατε, ενώ είστε εκπαιδευτικός, να μπείτε σε αυτή την περιπέτεια. Σε πολλά πράγματα μας οδηγεί η ίδια η ζωή. Ως καθηγητής είχα εκδώσει μερικά επιτυχημένα βιβλία για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Αυτό το γεγονός και το ότι ο κόσμος του βιβλίου μού άνοιγε νέες προοπτικές ήταν οι λόγοι της αλλαγής επαγγέλματος. Αλλά, μέχρι και σήμερα, δεν έχω ξεχάσει την παλιά ιδιότητα του φιλόλογου. Ανάμεσα στα άλλα, αφιερώνω πολλές ώρες την εβδομάδα στη συγγραφή και επιμέλεια ενός μεγάλου Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας που ετοιμάζουμε. 

Στο Διαδίκτυο περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους τα παιδιά

Έρευνα που πραγματοποίησε η Wind μέσω της εκστρατείας kids@safety, Internet, κινητό και παιδί, αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες γονείς είναι πιο ενήμεροι από ποτέ για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν τα παιδιά τους στο Internet και το 74% των οικογενειών, δηλώνουν ότι ο υπολογιστής για τα παιδιά βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο, (σαλόνι/ καθιστικό/ κουζίνα/ χολ) όπου τον χρησιμοποιούν με επίβλεψη γονέα.

Μητρική παχυσαρκία και διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού αυτισμού

Οι μητέρες που είναι παχύσαρκες κατά την εγκυμοσύνη έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό. Όταν μάλιστα είναι παχύσαρκες και πάσχουν επίσης από διαβήτη, τότε ο κίνδυνος αυτισμού για τους απογόνους είναι τουλάχιστον τετραπλάσιος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Μια οικογένεια για τα προσφυγόπουλα

Να νιώσουν και να ζήσουν ως μέλη μιας οικογένειας μέχρις ότου καταφέρουν να επανενωθούν με συγγενείς που ζουν σε άλλες χώρες επιδιώκουν για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φτάνουν στη χώρα μας τα μέλη της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση.

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο No Hate Speech Movement

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά συμμετείχε στην καμπάνια ευαισθητοποίησης "No Hate Speech Movement" του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσα από το μάθημα "Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών" της Β' Λυκείου (υπεύθυνη καθηγήτρια Μ.Α. Βέργουλα). Πραγματοποιήθηκε συζήτηση στο μάθημα για το τι είναι αρκριβώς ρητορική μίσους και πως αυτή εμφανίζεται στο δημόσιο λόγο, στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο. Οι μαθητές σε μικρές ομάδες κατέγραψαν τις πρώτες σκέψεις τους και ακολούθησε συζήτηση με το σύνολο της τάξης. Οι μαθητές συνέδεσαν την συγκεκριμένη έννοια με τον εκφοβισμό και την καταπάτηση δικαιωμάτων. Επίσης προχώρησαν σε ένα διαχωρισμό μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της ασυδοσίας στην έκφραση, στη ρητορική μίσους, μεταξύ δηλαδή του δικαιώματος κάποιου να εκφράζει ό,τι θέλει αλλά και από το όριο που υπάρχει, ώστε αυτό που εκφράζει να μην θίγει τα δικαιώματα (την προσωπικότητα) κάποιου άλλου.

Δωρεάν εξετάσεις σε ανασφάλιστα παιδιά από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»

Τη δυνατότητα δωρεάν προληπτικού ιατρικού ελέγχου και εμβολιασμού θα έχουν όλα τα ανασφάλιστα παιδιά οκτώ ακριτικών χωριών της Θράκης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» για το 2016, με τίτλο «Υποστηρίζουμε τη Ζωή».

Φωτοτυπίες και σχολικά βιβλία

Πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές δίνουν φωτοτυπίες με επιπλέον ασκήσεις στους μαθητές τους κρίνοντας ότι τα σχολικά βιβλία δεν έχουν ικανοποιητικό αριθμό ασκήσεων, για να μάθουν τα παιδιά μέσω της εξάσκησης. Η έκταση του φαινομένου είναι πολύ μεγάλη, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, μάλλον, δίκιο έχουν. Τα σχολικά βιβλία δεν περιέχουν επαρκή αριθμό ασκήσεων, ώστε να επιλέξει ο εκπαιδευτικός τις κατάλληλες για κάθε μάθημα. Είτε έχουν δίκιο είτε όχι το θέμα είναι ότι οι φωτοτυπίες κοστίζουν πολύ περισσότερο από την εκτύπωση ενός βιβλίου και έτσι έχουμε την "αθέατη" αύξηση του κόστους της εκπαίδευσης, αφού το κόστος των φωτοτυπιών αυξάνει το κόστος των αναλωσίμων, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.