Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Εγκέφαλος: Πόσες πληροφορίες μπορεί να συγκρατήσει;

Μην υποτιμάτε τη δύναμη του μυαλού σας… Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neural Computation αποκαλύπτει ότι ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει 10 φορές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα!

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μάθηση και η μνήμη νέων πληροφοριών ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο που ονομάζονται συνάψεις, οι οποίες μπορούν να δυναμώσουν ή να εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η ποσοτικοποίηση της ισχύος των μεμονωμένων συνάψεων αποτελούσε πρόκληση για τους νευροεπιστήμονες.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκτιμηθεί η ακριβής ποσότητα των συνάψεων και των δεδομένων που αποθηκεύουν. Αλλά τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο βρήκαν μια νέα τεχνική που μπορεί να τα υπολογίσει.

Οι επιστήμονες πίστευαν, μέχρι πρότινος, ότι οι συνάψεις είχαν αρκετά περιορισμένο αριθμό μεγεθών και δυνατοτήτων, και αυτό με τη σειρά του περιόριζε την ικανότητα αποθήκευσης του εγκεφάλου. Τα νέα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 10 φορές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

«Δημιουργήσαμε μια μέθοδο για τη μελέτη της ισχύος των συνάψεων, της ακρίβειας με την οποία οι νευρώνες διαμορφώνουν αυτή την ισχύ και της ποσότητας των πληροφοριών που μπορούν να αποθηκεύσουν οι συνάψεις. Διαπιστώσαμε ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αποθηκεύσει 10 φορές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως» δήλωσε ο Τέρενς Σετζνόφσκι, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών Salk στην Καλιφόρνια.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει πάνω από 100 τρισεκατομμύρια συνάψεις και είναι γνωστό ότι η συναπτική ισχύς παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύουμε τις αναμνήσεις. Παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ τείνουν να αποδυναμώνουν τις συνάψεις και να μειώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει πληροφορίες.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματά της θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της απώλειας μνήμης που έρχεται με τη γήρανση και της εμφάνισης νευροεκφιλιστικών παθήσεων.

Πώς έχει αλλάξει ο εγκέφαλός μας τα τελευταία χρόνια;

Ενθαρρυντικά, εκ πρώτης όψεως, είναι τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που δείχνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μεγαλώσει κατά 6,6% από το 1930. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον… δείκτη νοημοσύνης, ο οποίος φαίνεται να έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του αμερικανικού ακαδημαϊκού κέντρου υγείας UC Davis Health και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Neurology, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1970 είχαν 6,6% μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και σχεδόν 15% μεγαλύτερη επιφάνεια εγκεφάλου από εκείνους που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1930.

Πιο αναλυτικά, η επιφάνεια του φλοιού, η οποία είναι το μέτρο της επιφάνειας του εγκεφάλου, παρουσίασε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση – οι συμμετέχοντες που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1970 είχαν μέση επιφάνεια 2.104cm2 σε σύγκριση με 2.056cm2 για τους συμμετέχοντες που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1930 – σχεδόν 15% αύξηση.

Επιπλέον, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους και όσο περνούν τα χρόνια αυτοί συνεχίζουν να μεγαλώνουν, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει σταδιακά τον κίνδυνο συνολικής άνοιας.

ΒΑΣΙΛΙΝΑ ΡΙΣΤΑΝΗ
Πηγή: vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου